НДР. Проведення дослiдження


«Що читають бібліотекарі»

Обґрунтування проведення дослідження

Сучасна криза читання взагалі та художньої літератури зокрема стає соціальною проблемою світового рівня. В професійному бібліотечному середовищі активно дискутуються питання впливу бібліотек на просування читання. Але, якщо самі бібліотекарі не читають, не вміють рекомендувати, що почитати, їм складно мотивувати інтерес населення до читання. Тому була розроблена програма вивчення інтересу до читання у бібліотечних працівників ДОУНБ, яка передбачала підготовку публікації відгуку-враження від прочитаного твору. Підготовлені матеріали заплановано використовувати як рекомендації читачам бібліотек.  

Мета дослідження: формування рекомендаційних бібліографічних списків художньої літератури для читачів.

Об’єкт дослідження: бібліотечні працівники ДОУНБ.

Предмет дослідження: читання бібліотечним персоналом художньої літератури
Перед бібліотечними співробітниками була поставлена задача: підготовка кожним із них  протягом року однієї публікації: відгуку-рекомендації про художній твір, який він хотів би запропонувати читачам. Публікація повинна складатися з 2-х частин:
  • - скан обкладинки, бібліографічний опис книги, неформальне визначення цільової групи, для якої рекомендована книга (для романтичних дівчат, вдумливих чоловіків, креативної молоді, мудрих людей, шукачів істини…)

  • - текст публікації: актуальна цитата, особисті почуття та враження бібліотекаря-читача (до 150 слів).
Публікації розміщувалися на блозі «Бібліотечна універсалка» щотижня та в соціальних мережах на сторінці «ДОУНБ». Протягом року складався графік підготовки публікацій на рік, який уточнювався з метою уникнути дублювання. У 2017 році було розміщено 74 публікації 51 співробітника.

Дослідження було розширене завдяки участі Центру художньої літератури. Спираючись на написані відгуки та частково на читацькі формуляри бібліотекарів, співробітники Центру художньої літератури сформували книжкову виставку «Читач і бібліотекар: читаємо разом. Що читають бібліотекарі». Таким чином з’явилась можливість вивчити важливе питання: через призму інтересів читачів виявити, наскільки співпадають уподобання бібліотекарів і відвідувачів бібліотеки. Крім того, зрозуміти, чи довірять наші читачі при виборі книжок рекомендаціям бібліотечних працівників.

Загальна кількість книг, представлених на виставці, дорівнювала 74 примірникам. Серед них були як нові видання, так і старі книги, іноді незаслужено забуті читачами. Майже всі відділи ДОУНБ виявилися представленими на сформованій виставці (див. табл. 1).
26 представлених на виставці книг написані українською мовою, 46 – російською. Деякі з видань ми мали двома мовами і це дуже цікавий нюанс, бо читачі мали можливість обирати мову читання. Відмінною рисою виставки стала жанрова різноманітність представленої літератури (див. табл. 2). Виставка відразу ж привернула увагу відвідувачів Центру художньої літератури. Вони активно цікавилися книгами, метою виставки, із задоволенням брали книжки для ознайомлення.

Абсолютним чемпіоном за кількістю видач (14) став роман-антиутопія Джорджа Оруэлла «1984», який рекомендувала завідувачка краєзнавчим відділом М.В. Шилкіна. Непроста книга, що змушує читача глибоко замислитися над одвічними питаннями: що таке свобода та людська гідність. Тим приємніше, що вона так зацікавила наших читачів. Неабияким попитом користувався також гостросюжетний роман Поли Гоукінз «Дівчина в потягу» (11 видач), рекомендований М.Я. Неділько, бібліотекарем відділу наукового опрацювання документів та організації каталогів. Далі: Элоиза Джеймс «Париж в любви» (рекомендовано заступницею директора О.В. Шевченко), Ренсом Риггз «Дом странных детей» (Н.А. Бочарова, бібліотекар відділу зберігання основного фонду), кожну з котрих вибрало по 9 читачів. Також по 9 разів побували в руках наших читачів «Тринадцатая сказка» Діани Сеттерфілд і «Фантазии женщины средних лет» Анатолія Тосса, рекомендовані відповідно головним бібліотекарем з НДР О.Г. Ясько та бібліотекарем ВЗОФ І.А. Овсянниковою.

Закономірним успіхом користувалися твори детективного жанру та містичні, фантазійні книги. Це легко пояснюється – вони допомагають людині відволіктися від напруженої роботи або навчання, заглибитися в «іншу реальність». Екранізація також сприяє їхній популярності у читача. Деніел Кіз «Таємнича історія Біллі Міллігана», Стіг Ларсон «Девушка с татуировкой дракона», Хеннінг Манкелль «Китаец», Чінгіз Абдуллаєв «Семейные тайны» представили на виставці цей захоплюючий жанр.
Сентиментальний роман традиційно користується стійким попитом у певної категорії читачів, тому причиною є психологічні особливості кожної людини. Твори Сімони Вілар, «История одной кошки» Гвен Купер, «Ангел для сестры» Джоді Піколт, «Квантовая теория любви» Денні Шейнмана – це красиві та зворушливі історії «для душі».

Безсумнівний інтерес викликали у читачів твори сучасних українських авторів – «Листи з того світу» Сергія Бута, «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» Мирослава Дочинця, «Солодка Даруся» Марії Матіос, «Ностальгія» і «Тінь сови» Василя Шкляра.
Своє гідне місце зайняли гучні прем’єри останніх років – «Шантарам» Грегорі Робертса та «Щегол» Донни Тартт. Їх цілеспрямовано вибирали читачі, які люблять бути в курсі всіх книжкових новинок, або ті, хто десь про них читав, чув від знайомих.

Однозначно можна сказати, що більшу увагу читачів привертали нові книги, ніж «старожили» бібліотеки. Але були і винятки з цього правила.
Неабияк здивував попит на стару, і як здавалося, загальновідому книгу Івана Єфремова «Таис Афинская» (запропоновано завідувачкою відділом комплектування С.В. Манченко), читачі обирали її 5 разів, причому цілеспрямовано. Ще одна книга, активно затребувана (5 р.), – «Гордость и предубеждение» Джейн Остін.
Також добре оцінили читачі складний і надзвичайно жорсткий роман братів Вайнерів «Петля и камень в зеленой траве» (провідний бібліотекар ВЗОФ Т.В. Сівач), обравши його для прочитання 6 разів.
Експоновані на виставці кижки для дитячої аудиторії «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» Джоани Ролінг та «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка також знайшли свого читача.
Приємно, що наші читачі цікавляться і книгами класиків – «Повісті» Антона Чехова, «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда, твори Герберта Уеллса. Але вони не посідають лідируючих позицій.
Зовсім невелика кількість читачів виділила в числі жанрово-тематичних уподобань історичні романи, хоча треба зауважити, що у повсякденній роботі Центру художньої літератури цей жанр користується великою популярністю.

Поезія була представлена на виставці збіркою віршів Эдуарда Асадова «Когда стихи улыбаются». Однак інтерес вона викликала лише у одного читача. Прикро, але слід відзначити цей випадок як прояв загальної втрати інтересу читачів до поетичних творів.
На жаль, поза увагою читачів лишилися кілька не найгірших книг, серед яких Любко Дереш «Архе:
монолог, який усе ще триває», Фазіль Іскандер «Кролики и удавы», Стругацькі «Трудно быть богом», Людмила Улицька «Медея и ее дети», Умберто Еко «Номер нуль», Михайло Стельмах «Чотири броди». Таким чином з 72 представлених на виставці книг 12 лишилися незатребуваними з різних причин.

Висновки.
Загальна картина вподобань літературних жанрів мало змінилася, вона, як і раніше, складна і неоднорідна. Де в чому вподобання читачів і бібліотекарів збігаються, часом розходяться. Але так навіть цікавіше, бо завжди є простір для спілкування про ту чи іншу книгу. Недарма кажуть, що треба вчитися читати так, щоб улюбленими книжками «насолоджуватися, оцінюючи», а інші, менше тобі цікаві, «оцінювати, насолоджуючись».

У цілому, ставлення до художньої літератури не змінилося, її читають і перечитують, але читач став підходити до вибору літератури більш усвідомлено. Характер читацьких вподобань став більш різноманітнім та вибагливим, тому від бібліотечного працівника залежить, що саме читатимуть люди, які прийшли до бібліотеки, і чи будуть це книжки для розуму, душі і серця. А те, що до наших рекомендацій з повагою прислуховуються, - не викликає сумнівів. Отже ми, бібліотекарі, маємо в руках дієвий інструмент впливу на вибір читача.

Рекомендації:
1. продовжити цей проект-дослідження у 2018 році;
2. підготувати серію закладок: «Читач і бібліотекар: читаємо разом. Що читають бібліотекарі»;
3. ознайомити з результатами дослідження бібліотечних працівників ДОУНБ і регіону.


Повніше [31,67 Kb] (cкачувань: 5)