«Наукове навколо»: книг для тих, хто хоче знати все на світі
Перегляд виставки

 
 

1556873кп чз 
1556874 аб

Брайсон Білл.  Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів і до космосу пер. з англ. О. Замойська. - К. : Наш формат, 2018. - 468 с.

Вивчати науку треба цікаво, і тоді вона буде легко зрозуміла і захопить на все життя. За таким принципом будував свою промову в книзі відомий британський письменник і член Лондонського королівського товариства Білл Брайсон. Головна мета книги – простежити довгий шлях виникнення нашого світу і нас самих, а також акцентувати увагу на глобальних проблемах і питаннях нашого розуміння сучасного світу і його особливостей, а також на небезпеки, що його підстерігають. Книга поділена на шість частин: перша присвячена дослідженню космосу, друга – виміру розмірів і положення Землі і її життєво важливих елементів, третя оповідає про панування фізики, четверта – геофізики і вулканів, п’ята – створення життя з найдрібніших елементів, панування мікросвіту, а шоста – антропології та пошуку втрачених елементів еволюційного розвитку людини. 

 
 

1556875кп чз  
 
Гарфорд Тім. Речі, що змінили світ. Історія економіки в 50 винаходах; пер. з англ. Р. Скакун. - К. : Наш формат, 2018. - 345, [7] с.

Прості винаходи можуть запускати глобальні процеси й фундаментальні перетворення. Вони зміщують баланс економічних сил, визначають переможців і переможених, змінюють соціальні відносини та відкривають тисячі нових можливостей. А ще розповідають історію про те, як змінюється й функціонує наш світ. Тім Гарфорд обрав 50 речей, які змінили наш світ та зробили життя таким, яким воно є сьогодні. Кожен винахід — це не лише історія про людські ідеї, а й про невидимі для ока процеси та складні системи, що нас оточують.

 
 

1556585кп хр

Сміт Деніел.  Думати, як Альберт Ейнштейн [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. Г. Литвиненко. - К. : КМ-БУКС, 2018. - 208 с.

Альберт Ейнштейн – геніальний фізик, один з найзнаменитіших вчених XX століття, творець теорії відносності, засновник теоретичної фізики в сучасному її розумінні. Але крім цього він був найбільшим громадським діячем, автором більше ста п'ятдесяти книг в галузі історії науки і публіцистики. Крім своїх досягнень у науці Ейнштейн був також знаменитий своїми відверто пацифістськими поглядами – він нерідко висловлювався проти війни і ядерної зброї, на захист прав людини.

 
 

1544585кп чз

Свааб Дік.  Ми – це наш мозок; пер. з нім. О. Коцюба. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 496 с.

Дік Свааб – нідерландський нейробіолог, один з головних дослідників мозку у світі. Його книга про найголовніший орган нашого тіла стала справжньою сенсацією. Свааб доводить, що наш характер та схильності формуються ще в утробі матері та, загалом, саме мозок, а не «свобода волі» керують нашим життям. Нейробіолог міркує над низкою важливих тем. Наприклад, намагається пояснити природу щастя. Розповідає про еволюційні переваги релігії, дію наркотиків, причини агресії, виникнення підліткової закоханості, вплив матері на дитину. «Ми – це наш мозок» – книга для людей, що сприймають світ раціонально та шукають наукові відповіді на питання, що постійно виникають.

 
 

1548236кп хр

Харарі Ювал Ной. Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього; пер. з англ. Я. Лебеденко. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 543 с.

Юваль Ной Харарі – професор кафедри історії Єврейського університету в Єрусалимі. Ця книга – ґрунтовне дослідження, що ламає низку стереотипів. Автор пропонує поміркувати над альтернативним ходом історії та дає свої відповіді на низку «чому?». Наприклад, чому саме Людина Розумна перемогла у боротьбі з древніми родичами, чи чому зруйновані імперії і досі впливають на наше сьогодення. Книга сподобається навіть тим, хто не любив уроки історії та біології в школі, адже Юваль Ной Харарі відмовляється від сухої хронології та пропонує своїм читачам захопливу мандрівку планетою Земля від Великого вибуху до наших днів.

 
 

1556913кп чз

Колберт Елізабет. Шосте вимирання. Неприродна історія. - К. : Наш Формат, 2017. - 295 с. : іл. - (Світоглядна література).

Елізабет Колберт – американська журналістка за свою книгу отримала Пулітцерівську премію. Для того, аби зрозуміти, що може очікувати на Землю, авторка побувала на всіх континентах, поспілкувалася з сотнями експертів та простих людей, своїми очима побачила, у якому стані зараз наша планета. Елізабет Колберт попереджає, що якщо вимирання видів продовжуватиметься тими ж темпами, що зараз; а стан екології не покращиться, то у людства не надто хороша перспектива. 

 
 

1548586кп хр 
1548587 аб

Докінз Річард. Егоїстичний ген; пер. з англ. Я. Лебеденко. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 543 с.

«Егоїстичний ген» — перша і водночас визначна книжка Річарда Докінза, що досі залишається найвідомішою його працею і навіть через 40 років інтригує та не втрачає своєї актуальності. «Ми є машинами для виживання — самохідними роботами, що сліпо запрограмовані на збереження егоїстичних молекул, відомих як гени», — саме так проголошує автор. У чому ж полягає «егоїстичність» генів? Чому вчений так безжально висловлюється про людей? Які погляди відстоює? Річард Докінз наполягає на тому, що саме ген, а не особина є одиницею природного добору. Несподівано, чи не так? Але це ще не все. Альтруїзм автор пояснює не підсвідомим намагання зберегти вид, а саме егоїстичністю генів: вони вдаються до найвигіднішої стратегії, щоб залишити у вічності часточку себе.

 
 

1556538кп хр

Кайку, Мічіо.  Майбутнє розуму. Наукові спроби осягнути, вдосконалити і підсилити інтелект; пер. з англ. А. Кам'янець. - Львів : Літопис, 2017. - 408 с. - (Світовий бестселер).

Мічіо Кайку – американський науковець японського походження, футуролог, професор теоретичної фізики. Автор численних наукових бестселерів, серед яких і «Майбутнє розуму». В цій книзі Кайку зосереджує свою увагу на людському мозку. Автор розповідає про найбільш сучасні дослідження з  нейробіології та фізики. Професор не тільки пише про принципи роботи мозку, а й припускає, як змінюватиметься наш розум під впливом технологій майбутнього. Телекінез, пряме спілкування з комп’ютером, імплантація нових навичок безпосередньо в мозок, відеозапис снів та спогадів, керування думками… – так, на думку Кайку та інших науковців, виглядатимуть перспективи розвитку нашого мозку. Та чи ми готові до таких змін? – пошук відповіді на це питання та безліч інших можна знайти у книзі футуролога.

 
 

ф1557391кп хр 
ф1557392 аб

Кузякін Кузько. #щотакематематика?. - Харків : Юнісофт, 2018. – 113 с.

Математика – це не просто абстрактні числа. Математика – це дещо таке, що можна взяти в руки. Це магія в квадраті, яка дивує, захоплює, пояснює і обґрунтовує речі, які ми не могли б і уявити. Математика – це пляшка Кляйна і число Пі, це давньогрецькі задачки і надсучасні обчисленні, це коло, намальоване з допомогою лінійки, і музика Баха. Ця наука ближча і більш вкорінена у наше життя, ніж здається на перший погляд. І в цьому ви легко переконаєтеся, прочитавши книжку Кузька Кузякіна. Легкий виклад, смішні підзаголовки, хитромудрі задачки, дотепні жарти і багато діаграм – усе це складається у книжку «#Щотакематематика?». Вона сподобається юним геніям, які хочуть більше дізнатися про улюблену науку, школярам, які не зовсім її розуміють, і дорослим які вважають математику нестерпно нудною – і отримають нагоду змінити свою думку.