«Славний кошовий отаман війська запорозьких низових козаків»
Перегляд виставки

 
 

1422570кп мп
     
63.3(4УКР)46
Ш-50
Шеремет, С. В.
Наш земляк Іван Дмитрович Сірко - Кошовий Отаман Війська Запорозького [Текст]: історико-документальний нарис / С.В. Шеремет. – Дн-ськ: Пороги, 2001. - 27 с.

Історико-документальний нарис про Івана Сірка - стисла, цікава і колоритна розповідь про життя та воєнно-політичну діяльність славного Кошового Отамана Війська Запорозького, земляка нікопольців. Вона зацікавить усіх, хто не байдужий до власної історії.



 
 

1316385 чз
   
9(С2)
Я 22
Яворницький, Д. І.
Іван Дмитрович Сірко, славний кошовий отаман війська, запорозьких низових козаків [Текст] / Д.І. Яворницький, пер. з рос. В.Л.Чуйка. – Дн-ськ : Промінь, 1990. - 190 с.

Праця  Д.І. Яворницького присвячена дослідженню життя і подвигів легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Дмитровича Сірка.
Розраховано на масового читача.



 
 

1336028 чз
     
63.3(2УК)44-45
А 76
Апанович, О. М.
Славетний кошовий отаман Іван Сірко [Текст] / О.М. Апанович // Апанович О. М. Розповіді про запорозьких козаків. - К.: Дніпро, 1991. – С.191-206.

У книжці відомого історика зібрано надзвичайно цікаві, як правило, маловідомі матеріали з історії запорозького лицарства, висвітлено тривалий час замовчувані трагічні й героїчні сторінки козацької січової епопеї, сказано гірку правду про політику Російської імперії супроти українського народу та української державності.


 
 

1477219кп край
         
63.3(4УКР)46-8
М 31
Маслійчук, В.
Кошовий отаман Іван Сірко [Текст] / В. Маслійчук, Ю. Мицик. - К., 2007. – 76 с.

У книзі в науково-популярному стилі йдеться про одного із найвідоміших козацьких воєначальників, кошового Запорізької Січі, харківського козацького полковника Івана Сірка (? - 1680). Простежено походження видатної постаті, військове мистецтво Івана Сірка, життєвий шлях полководця. Висвітлюється ставлення отамана до татар, стосунки Івана Сірка з родиною, значення імені кошового для нащадків.
Для всіх, хто цікавиться минулим України.



 
 

1488998 хр чз
     
63.3(4УКР)
З-12/ Б.
Шковира, Ю.
Капулівка - останній притулок Івана Сірка [Текст] / Ю. Шковира // Забутою Україною. Нариси і нотатки / Б. Матющенко [та ін.] - 2-ге вид., випр. та доп., - Дн-ск.: ІМА-прес, 2008. – С.19-30.

Журналіст Борис Матюшенко, геолог Юрій Шковира, письменник-краєзнавець Микола Чабан і доктор історичних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» о. Юрій Мицик, поєднані любов'ю до рідної землі та непосидющою вдачею, ось уже десять років щоліта подорожують Україною. Мандрівників вразила велич і краса рідного краю, його трагічна історія, замки і фортеці, церкви й монастирі, парки й садиби. Так виник задум цієї книжки.



 
 

1486953кп хр чз
         
63.3(4УКР)46
С 32
Середюк, О. М.
Український Тамерлан [Текст] / О.М.  Середюк // Середюк, О. М. Лицарі Сонця: історичний нарис. - 2-ге вид. - Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2008. – С.206-217.

У лицарському поклоні перед портретом українського козака, що експонується в Музеї історії сільського господарства Волині, шанобливо схилив голову гість з далекої Японії - Шихан Масахіко Танака. Що змусило знаменитого спортсмена (чорний пояс 8-й DAN) стати на коліно перед образом січовика?
  Відповідь дає книга і не тільки на це запитання, але й на ряд інших: Хто такі козаки? Які їх звичаї і обряди? Якоюбула їх бойова підготовка, адже козаків запрошували, як спецвійська, у різні європейські країни. Ключова постать - козак, який уособив український ідеал чоловіка-воїна, що прагнув до волі і свободи, наділений такими психологічними рисами, як мужність, хоробрість, чесність, працьовитість. Йдеться не тільки про виховання й підготовку козака-воїна та відродження його в незалежній Україні, а й особливої касти - характерників. Автор аргументовано доводить, що «козак - не пияк».
  Розкриваються важливі відгалуження минулого козацтва, чого немає у поважних узагальнюючих виданнях з історії України. Книга відрізняється розкутістю думок, оригінальністю поглядів, цікавістю викладу і стане добрим помічником не лише для учнів і студентів, викладачів-істориків, а й для широкого кола читачів, хто забажає «вичавити із себе раба».


 
 

1517254кп мп
     
63.3(4УКР-4ДНІ)46
Ж 86
Жуковський, М.
Слава за життя - безсмертя після нього [Текст] / М. Жуковський. - 2-е вид. - Нікополь: СПД Фельдман О.О., 2012. - 32с.

  Життя цієї людини оповите легендами. Іван Дмитрович Сірко (близько 1610-1680 рр.), уславлений кошовий отаман Запорозької Січі, уособлював, як ніхто з визначних українських полководців козацької доби XVII ст., лицарську вдачу. Військовий і політичний діяч до самої смерті обирався січовиками кошовим отаманом, тому й цілком справедливо вважався найуспішнішим оборонцем українського народу. Найбільших лаврів Сірко здобув у боротьбі з турками і кримськими татарами - 55 перемог, і з них жодної поразки. Сірко - це ціла епоха і легенда Запорозької Січі, історії нашої держави, національного війська і флоту. Протягом двох десятиліть він невтомно і самовіддано боровся за визволення і об'єднання України. Після Богдана Хмельницького кращого полководця, ніж Іван Сірко, Україна не знала.
  Сьогодні, мабуть, немає українця, котрий би не прийшов поклонитись великому патріоту України. Лежить його прах біля високого кургану, що неподалік села Капулівка. Час від часу лягають до підніжжя стародавнього кургану квіти, беруться пригорщі землі...


 
 

1522979кп хр чз
         
63.529(4УКР)
С 28
Сегеда, С.П.
Іван Сірко [Текст] / С.П. Сегеда // Сегеда, С.П. У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України. - К.: Наш час, 2012. -  С. 379-390. - (Невідома Україна).

  Коли на теренах сучасної України з'явилися перші люди? Який зовнішній вигляд мали мисливці на мамонтів? Чи був однорідним етнічний склад мезолітичних племен України? Де розташовувалася «прабатьківщина» індоєвропейців? Чи були творці трипільської культури автохтонами на сучасних українських історичних землях? Хто вони, кіммерійці, скіфи та сармати? Які фізичні риси були притаманні стародавнім слов'янам і людності «Руської землі»? Де слід шукати найдавніші антропологічні витоки сучасних українців? Як було реконструйовано зовнішність Нестора Літописця, Ярослава Мудрого, Івана Сірка й інших визначних постатей української історії?
  Відповіді на перелічені й інші запитання пропонує ця книга, де узагальнено дані з антропології історичних українських земель від найдавніших часів до сьогодення.
  Видання призначене для широкого кола читачів, які цікавляться етнічною історією України та походженням українського народу.


 
 

м1523050кп хр чз
     
63.3(4УКР)46-8
К 62
Коляда, І. А.
Отаман Сірко [Текст] / І. Коляда, Є. Биба. - Х.: Фоліо, 2012. - 126 с. - (Знамениті українці).

Іван Сірко (1605 (1610) — 1680) — один з найвидатніших політичних діячів і полководців України. Своєю ініціативою, енергією і воєнною вдачею Сірко здобув на Запоріжжі небувалу шану. Вісім разів Запорозька Січ обирала його кошовим отаманом. Відчайдушно, із усім козацьким заповзяттям протистояв він татарсько-турецьким нападам, що загрожували геноцидом українському народові. Узявши участь у 55 битвах, Сірко майже завжди виходив із них переможцем, що й уславило його серед нащадків навіки.



 
 

1523239кп хр чз          

63.3(4УКР)46-8

Морозенко, М.
Іван Сірко. Великий характерник [Текст] / М. Морозенко. - Львів: Вид-во Старого Лева, 2012. - 165с. - (Українська сила).

Життя Івана Сірка овіяне легендами і сповнене карколомних пригод.
Він народився незвичайною дитиною, з особливим даром характерництва, що допоміг йому здобути багато перемог, і перед усім - над собою.




 
 

1525372кп край
     
63.3(4УКР)46-8
М 70

Мицик, Ю. А.
Іван Сірко [Текст] / Ю. Мицик; Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України. - К.: Києво-Могилянська академія, 2010. - 159 с.

  Дослідження постаті легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка (1605(?)—1680), видатного боротьбиста проти іноземних загарбників, про якого слава ширилася далеко за межі України, замовчували, фальсифікували, забороняли і за царських, і за вождівських часів. У цьому виданні автор, спираючись на широке коло джерел, знайдених протягом понад 30 років в архівах України, Росії, Польщі, Німеччини, наукові праці та статті інших істориків, намагається заповнити лакуну в українській історіографії, змальовуючи якомога повніше життя й діяльність Івана Сірка.
   Книга розрахована на науковців, політиків, викладачів і студентів, а також усіх, хто цікавиться історією України.