Книжкова обитель.
Перегляд виставки

 
 

1573449кп чз 
821.111'06-31
Г 29

Гейг, Метт. Опівнічна бібліотека [Текст] / М. Гейг ; пер. з англ. Г. Яновська. - Харків : Жорж, 2021. - 416 с.

Десь між життям і смертю існує бібліотека з незліченними книгами. І кожна з них — це історія паралельної реальності. В одній книзі викладена історія вашого життя таким, яким воно є; в інших — історії життів, які ви могли б прожити, якби в певний момент наважилися щось змінити. Уявіть, що у вас з’явилася можливість піти в таку бібліотеку і переглянути всі варіанти…
Нора Сід — одна з тих, хто отримав такий шанс. Обираючи книги в Опівнічній бібліотеці, Нора проживає свої нові життя — ті, в яких зробила інший вибір: стала науковицею, спортсменкою, рок-зіркою, вірною дружиною…
Та чи виявиться хоча б одне з цих життів кращим за те, яке вона має?

 
 

1573412кп чз 
821.111(410.5)'06-31
Б 18

Байзелл, Шон. Щоденник книгаря [Текст] = The Diary of a Bookseller / Ш. Байзелл ; пер. з англ. Я. Стріха. - 2-ге вид. - Київ : Наш формат, 2021. - 302 с.

«Щоденник книгаря» описує рік із життя букіністичної книгарні в Шотландії. Перед нами постають безлюдні пагорби, кілометри піщаних пляжів, мальовничі гори й вікторіанські маєтки. Ми опиняємося в крамниці із сотнею тисяч книжок, що ледве зводить кінці з кінцями. Над нею нависає примара всюдисущого Amazon, який ще дужче розростається й витісняє маленькі книгарні. У всьому цьому маневрує Шон Байзелл, який мав шаленство та сміливість придбати крамницю й долучитися до на перший погляд романтичної професії книгаря. Автор розповідає про найцікавіші замовлення, про невпинні суперечки з працівниками, про розмови з найрізноманітнішими клієнтами — буркунами й натхненниками, людьми, які життя не тямлять без книжок, і тими, що шукають привід посваритися.

 
 

1554121кп чз 
821.133.1(71)'06-31
Ф 80

Фортьє, Домінік.  Книжкова обитель [Текст] : роман / Д. Фортьє ; пер. з фр. Р. Нємцев. - Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. - 143 с.

Колись його бібліотека знала ліпші часи. Монт-Сен-Мішель був відомий як місто книжок. День у день, Монт-Сен-Мішель протистояв паводкам. Фортеця посеред моря, яка бореться, захищає мову, знання, інтелект. Саме тут, серед сірих стін абатства, у XV столітті знайшов притулок художник, якому не дає спокою пам'ять про жінку, яку він кохав. Саме там, між небом і морем, п'ятсот років по тому з'являється романіст, який у постійному пошуку країни книжок. Вони зустрінуться на сторінках записника, забутого під дощем. Водночас роман і творчі нотатки, «Книжкова обитель» складає шану книжкам і тим, хто їх створює.

 
 

1545790кп чз 
84(4ФРА)6-44
М 29

Мартен-Люган, Аньєс. Щасливі люди читають книжки і п'ють каву [Текст] : роман / А. Мартен-Люган; пер. з фр. Л. Кононович. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 155 с.

Бестселер французької письменниці Аньєс Мартен-Люган - сумна і красива історія жінки, яка після загибелі коханого чоловіка і доньки втрачає сенс існування. Головна героїня заново вчиться жити, кохати, відчувати. Книга про життя, поділене на «до» і «після», про самотність, надію, любов і віру в себе.

 
 

1554094кп чз 
821.133.1'06-311.1
Д 44

Дідьєлоран, Жан-Поль. Читець у ранковому експресі [Текст] / Ж.-П. Дідьєлоран ; пер. з фр. А. Білас. - Харків : Віват, 2017. - 206 с.

Життя непримітного працівника книгобійні (заводу з утилізації книжок), чиє ім’я недоброзичливці перекручували на Блазень-Потвора, замкнулося в коло «дім — робота —дім», тож порятунком від одноманітної буденності стало читання вголос у ранковому експресі дорогою на роботу. Він сідав на початку вагона та читав сторінки з книжок, урятовані з черева книгодробарки. Це тривало б вічно, якби він не знайшов флешку зі щоденником молодої жінки на ім’я Жулі… Тепер його життя зміниться безповоротно. 

 
 

1543161кп хр чз 
76.10
Е 45

Еко, Умберто. Не сподівайтеся позбутися книжок [Текст] / У. Еко, Ж.-К. Кар'єр; пер. з фр. І. Славінська ; інтерв'ю записав Ж.-Ф. де Тоннак. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 256 с.

«Не сподівайтеся позбутися книжок» - це не погроза сучасних європейських інтелектуалів Умберто Еко та Жан-Клода Кар’єра, а іронічне застереження, оперте на досвід тривалого книгокористування. Життя серед давніх і сучасних видань, пошуки інкунабул, епізоди випадкового успіху чи несподіваної втрати, ретельність добору власних книгозбірень постають в бесіді, до якої хочеться долучитися – часом посмішкою, часом реплікою. Читач-книголюб не лишиться пасивним спостерігачем, бо все, що обговорюється в діалозі, так чи інак заторкує і його власне ставлення до написаного, виданого, обговореного й оціненого. 

 
 

1569459кп чз 
028.02
П 68

Прайс, Лія. Про що ми говоримо, коли говоримо про книжки [Текст] / Л. Прайс; пер. з англ. М. Лузіна. - К. : Yakaboo Publishing, 2020. - 224 с.

Що станеться з книжкою у добу онлайн-трансляцій, інтернету і соціальних мереж? Чи буде існувати друкована книжка? Як зміниться життя людини без книжок, чи зміниться? І яке майбутнє читання? Авторка книжки через аналіз наукових досліджень та низку цікавих фактів з історії книжок формує відповіді на ці питання і загалом заспокоює читачів. Ця книжка буде корисною видавцям, бібліотекарям, критикам і оглядачам, вчителям, книгарям та всім любителям книжок. 

 
 

1572353
821.111(73)'06-93
Г 75

Грабенштайн Кріс. Втеча з бібліотеки містера Лімончелло/ К. Грабенштайн; пер. з англ. О.Ю. Барабаш. – Харків: Вид-во «Ранок», 2021. – 304 с.

Дванадцятирічний Кайл і ще одинадцять підлітків залишаються на ніч у новій міській бібліотеці, яку створив відомий розробник ігор та епатажний мільярдер Луїджі Лімончелло. Конкурси, солодощі, найсучасніші технології, відеоігри… Ніч сповнена несподіванок! Але ранок дивує ще більше: двері бібліотеки виявляються замкненими. А Кайл із друзями стають живими фішками в новій грі — «Втеча з бібліотеки містера Лімончелло».