Світлана Талан: книги, які пробуджують чуття
Перегляд виставки

 
 

1534304кп хр
84(4УКР)6-44
Т 16

Талан Світлана.  Не вурдалаки. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2013. – 300 с.

Роман «Не вурдалаки» – це не фентезі й не хоррор. Це правдива історія про життя простої української жінки та її родини з покоління «дітей війни». На прикладі однієї звичайної родини, письменниця зображує портрет цілої епохи. Одна проста людська історія пов’язує між собою голодні довоєнні роки, коли люди тяжко працювали у колгоспах за трудодні, жахіття війни, життя у післявоєнні роки… і так аж до пострадянських часів: «лихі дев’яності», заробітчанство, порожні прилавки і мізерні пенсії. Головна героїня – терпляча та жертовна, чудовий педагог і вправна господиня, любляча мати та вірна дружина, своїми вчинками доводить, що кохання прощає багато помилок і ганебних вчинків.

Посилання на книгу

 
 

1541433кп хр
84(4УКР)6-44
Т 16

Талан Світлана. Оголений нерв. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 338 с.

Книга схожа на щоденник з окупованого міста. На крик згорьованої душі. Вона стала бестселером, тому що вражає реалістичністю й актуальністю для кожного українця. На сторінках роману читачі знайдуть правду про війну на Донбасі з перших вуст без міфів і прикрас, хай би якою болісною та жорстокою не була реальність воєнного лихоліття, яке щодня висмоктує життєві сили з українців у кожному куточку багатостраждальної, волелюбної, незламної України. На сторінках книги «оживає» щоденне життя під обстрілами, коли «невідомість та очікування чогось жахливого страшніша за саму смерть, бо до неї звикаєш», відчуття того, що в магазинах немає найнеобхіднішого і вже завтра доведеться покинути рідну домівку, рятуючись від вибухів та війни. Любов, зрада, ненависть, кохання – ось клубок непередбачуваних поворотів долі, що вчать людей цінувати кожну мить життя з усіма його болями, гіркотою та складністю.

Посилання на книгу

 
 

1544535кп хр
84(4УКР)6-44
Т 16

Талан Світлана. Повернутися дощем. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 444 с.

Продовження життєвої «реальної історії» родини головної героїні роману «Оголений нерв». Люди для людей! Під цим девізом працюють волонтери у зоні АТО. Сповнені болю та обурення, віри та гіркоти, суму та надії історії про тих, хто, забувши про спочинок, допомагає біженцям і бійцям АТО, ризикуючи власним життям намагається зберегти чуже. Головні герої роману, працюючи волонтерами, потрапляють у полон сепаратистів. І тільки мрія про свободу та бажання побачити й обійняти своїх рідних допомогли їм витримати всі випробування долі. Емоційно наповнені записи зі щоденника юної волонтерки Тетяни, яка сміливо допомагає бійцям української армії, ризикуючи щодня власним життям: «….ти мерзнеш в окопах не заради судді – хабарника чи митника – контрабандиста, а якраз заради того, щоб знищити цю погань. Ти щомиті ризикуєш життям заради світлого майбутнього своєї країни, заради свого майбутнього».

Посилання на книгу

 
 

1561431кп хр чз
821.161.2'06-31
Т 16
 
Талан Світлана. Помилка. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 331 с.

Роман про кохання і зраду, любов і ненависть, чуйність і безжальність, доброту і корисливість. Саме на таких протиставленнях змальовано декілька сюжетних ліній, що, з першого погляду, розвиваються паралельно одна одній, але є тісно взаємопов’язаними. Головна героїня Вероніка також припустилася помилки – припинила відвідувати в дитячому будинку дітей померлої подруги. В результаті – її життя, і життя цих бідних дітей із дитбудинку пішло під укіс. Книга є засторогою від необдуманих вчинків, помилок, які можуть назавжди зіпсувати стосунки між найріднішими людьми. Водночас авторка доводить на прикладі своїх героїв, що будь-яку помилку можна і потрібно виправляти, головне – мати бажання це зробити. «Прийшов час прощення…», − говорить головна героїня роману. Кого ж прощати в цьому житті? Своїх ворогів за всі підлості, якими вони наповнювали життя? А може, себе самого за невірні кроки і зраду своїх клятв та ідеалів? Питання складне… Кожен вирішує для себе…

 
 

1537942кп хр 1570269 чз
821.161.2 '06-31
Т 16

Талан Светлана. Расколотое небо. – Харьков: Клуб семейного досуга, 2015. – 352 с.

Дії в історичному романі  охоплюють тридцяті роки XX сторіччя, а саме голод в Україні у 1932–1933 роках. Ті часи, коли зернина стає одночасно і життям, і смертю. «Розколоте небо» розповідає про голодомор на Луганщині. Світлана Олегівна обрала вигадану назву села, уявно визначила географічне розташування поблизу сучасного містечка Щастя й дала відповіді на десятки питань «Чому?». Чому в одних районах вимирали ці села, а в інших люди якось виживали? Чому за 50 кілометрів у Ростовській області подібного страхіття не було? Куди зникали продовольчі запаси? Що довелося витримати людям?

У творі розповідається про родину Чорножукових, яка завжди вміла добре працювати, але плоди цієї праці зібрала колективізація. За короткий час щедрі й добрі люди перетворилися на примари. Головна героїня – тендітна, ласкава, співчутлива та любляча Варя намагається осягнути, чому голодна смерть спустошила українське село, де були родючі землі та плодючі сади. Ця сімейна сага про історію українського народу, про традиції, про кохання, вірність і надії, про дружбу і зраду, про продажництво, про звичаї, про життя і смерть, які йдуть разом, про моральність і задоволення бажань, про досягнення і програші, про егоцентризм і самопожертву.

Посилання на книгу

 
 

1548718кп хр чз 1548719 аб
821.161.2'06-311.6
Т 16

Талан Світлана. Ракурс. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 316 с.

Ця книга — про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії та втрати, про боротьбу й силу волі, про помилки, вічне шукання істини і непереборне бажання жити далі. Персонажі книги опинилися у пекельному вирі війни, і щомиті вони мають робити власний свідомий вибір, кожен з них прагне кращого життя на своїй рідній землі, подолання корупції, щиро прагне захищати свою землю від ворога. Читач сповна відчує весь драматизм, дізнається про те, чому ж так важко та якою ціною вдається визволяти воїнів ЗСУ з полону противника, і як люди на окупованих територіях все ж починають розуміти, що помилися, підтримавши «референдум» під дулами автоматів. Незважаючи на те, що на сторінках книги багато болю, фінальні епізоди є свідченням того, що за умови щирого бажання звернути з хибного шляху, визнати власні помилки, надія на краще, з`являється у кожного, хто прагне змінитися сам та змінити суспільство навколо себе. Цікавим літературним засобом є вкраплення в текст роману притч Бруно Фереро про «хвилини щастя» та «умовність людського бачення» в авторському переказі Світлани Талан.

Посилання на книгу

 
 

1561383кп хр чз
821.161.2'06-31
Т 16

Талан Світлана. Букет улюблених квітів. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2020. – 288 с.

Затишний  роман для прохолодного вечора. Тут є все для любителів жіночих романів: справжнє кохання, труднощі життя, переповнені радощами чи смутку дні, незбагненні повороти долі та дрібка фантастики, яка інколи замінюється  детективною лінією. З гарної мелодраматичної життєвої історії письменниця може створити роман, який зачіпатиме читача до глибини душі та не залишатиме байдужим до життєвих колізій головних героїв.

Посилання на книгу