Загадкова Україна
Перегляд виставки

 
 

ф1569383кп чз 
39(477)    
К 64

Кононенко, Олексій Анатолійович  Українська міфологія. Символіка. -Харків: Фоліо, 2020. -217 с.

Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з розмаїттям притаманних йому тваринних і рослинних символів. Пошанування тварин у слов’ян має прадавнє коріння. Люди, які жили в лісах і степах, часто стикалися з представниками тваринного світу. Деякі звірі ставали в нагоді у господарстві, за умов коли з ними вміли налагоджувати стосунки; інших поважали за силу і вважали їх захисниками, оберегами роду чи племені, такі тварини звалися тотемами. І до дерев, квітів та рослин слов’яни ставились з особливою пошаною, наділяючи їх надприродними властивостями. Саме тому з’явилися перекази про світове дерево, яке обіймає коренями землю, а гілками тримає небо.

 
 

ф1569382кп чз   
39(477)    
К 64

Кононенко, Олексій Анатолійович  Українська міфологія. Зброя, ритуали, обереги. -Харків: Фоліо, 2020. -127 с.

Прочитавши цю книгу ви познайомитеся з історією слов’янських племен, з багатством народних обрядів, ритуалів і оберегів, а також докладно розповідає про різні види зброї та обладунків наших далеких предків, які хоч і були наділені, як сказав видатний діяч чеського і словацького національного відродження Павел Йозеф Шафарик, «тихою величчю», але завжди вміли постояти за себе. 

 
 

ф1569381кп чз   
398.44(477)    
К 64

Кононенко, Олексій Анатолійович  Українська міфологія. Божества і духи. -Харків: Фоліо, 2020. -191 с.

Міфи, легенди, вірування, замовляння, заклинання... Вони переходять із століття в століття, від покоління до покоління. Ці нетлінні духовні скарби далеких пращурів з їхньою чарівною образністю і символікою, не звичними для нас божествами, духами та персонажами, яким притаманна надлюдська магічна енергія і здатність перевтілюватися, виповідають нам, може, навіть більшою мірою, ніж науково-документальні праці, глибинні процеси духовного життя прадавніх людей, їх світогляд, засвідчують еволюцію їх моралі, психології. Не пізнати їх — просто обікрасти себе. На основі досліджень, етнографічних праць, спостережень і розвідок у нашому виданні дбайливо зібрано і систематизовано великий матеріал — з маленьких осколків знань і відомостей, що дійшли до нас з глибини століть, складається велична картина світобачення далекого слов’янського предка. 

 
 

ф1569384кп чз   
39(477) 
К 64

Кононенко, Олексій Анатолійович  Українська міфологія. Фольклор, казки, звичаї, обряди. -Харків: Фоліо, 2020. -159 с.

Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з багатством фольклору, або усної народної творчості, що являє собою складову художньої культури народу. Слово, особливо поетичне, завжди високо шанувалося українцями, воно з давніх-давен пов’язане з традиціями, обрядами, ритуалами, з різними видами діяльності людини, з її переживаннями і настроями. Можна стверджувати, що фольклор узагальнює життєвий досвід, світогляд та естетичне ставлення людини до дійсності й донині залишається живильним джерелом для сучасної літератури та мистецтва.

 
 

1568731кп чз 
398.21(=161.2)    
Б 90

Булашев, Георгій  Український народ у своїх легендах, релігійних поглядах та віруваннях. Космогонічні українські народні вірування та погляди. -Репр. вид.. -К.: Центр учбової літератури, 2020. -414 с.

Усім, хто не байдужий до духовних набутків свого народу, кого цікавить українська космогонія, міфологія, легенди та перекази про світотвір, про рослинний та тваринний світ, народна астрологія - загалом легенди від часів язичництва до початку минулого століття.

 
 

ф1569385кп чз   
398.43(=161.2)    
К 67

Корній, Дара  Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи. -Харків: Віват, 2021. -352 с.

Книжка «Чарівні істоти українського міфу: домашні духи» поведе вас у дивовижний і самобутній світ українських вірувань. Гортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь про поважного домовика, надійного захисника роду, познайомитесь із добрим покутнім, який нашепче вам своє благословення, зазирнете на гостину до справедливого хлівника, який доброму господареві в усьому сприяє, а ледацюг карає. А якщо пощастить, привабите духа щастя з талановитою сприйєю, які підуть пліч-о-пліч з вами. Однак стережіться роздоріжжя, бо там духи-перевертні заманюють у потойбіччя стомлених мандрівників.