Оскароносні сценарії літературних екранізацій
Перегляд виставки

 
 

1526359 
84(4РОС)6-44
М 52

Мережковский, Д. С. Собрание сочинений: в 4 томах / Д. С. Мережковский. – М.: Правда.
Т. 3. – 1990. – 556 с. – (Библиотека «Огонек»). – Содержание: Царство зверя: Трилогия: Ч. 1 Павел Первый; Ч. 2 Александр Первый.

Петербург 1801 року, канун убивства імператора Павла І, жорстокого самодура та деспота. До змови залучають спадкоємця престолу Олександра, змушуючи його піти на вбивство батька, щоби врятувати не тільки себе і своїх близьких, але і всю Росію.
Драма Мережковського зацікавить тих, хто любить історію, бажає розібратися в хитросплетіннях минулих подій та в інтригах правлячих еліт.
Драму екранізовано у 1928 році. Чорно-білий німий фільм «Патріот» (англ. The Patriot) зняв режисер Ернст Любич. У 1930 році адаптований сценарій Ханса Крали до фільму отримав Оскар.

 
 

879762
И(Англ)
О-56

Олькотт Луиза. Маленькие женщины. На англ. языке. – М., 1977.

«Маленькі жінки» – це сімейна сага, що розповідає про долі чотирьох сестер Марч – добросердечної красуні Мег, «шибеника в спідниці» Джо, лагідної та ніжної Бесс і талановитої фантазерки Емі. Вони стали одна для одної міцною опорою та підтримкою, коли їхній батько вирушив на війну. Перипетії юності, дорослішання, дружби та кохання розгортаються перед нами на тлі Громадянської війни в США. 
Роман здатен зацікавити як юних, так і дорослих читачів.
Роман екранізовано у 1933 році. Фільм «Маленькі жінки» (англ. Little Women) зняв режисер Джордж Кьюкор. У 1934 році адаптований сценарій Віктора Хермана і Сари Й. Мейсон до кінострічки отримав Оскар.

 
 

393508
И(Амер)
С 92 

Сценарии американского кино. – М.: Искусство, 1960. – 638 с. – (Зарубежная кинодраматургия). – Содержание: Николс, Дадли Осведомитель. 

Дублін, 1922 рік, розпал війни за незалежність Ірландії. М'яка людина Джипо Нолан, якого колись вигнали з Республіканської армії за те, що не зміг вчинити політичне вбивство, свідомо стає, сам того жахаючись, інформатором – щоб вибратися з бідності та прогодувати себе і свою кохану, повію Кеті. Він доносить на найкращого друга, щоб отримати грошову винагороду. Однак совість і почуття провини не дають йому спокою.
Роман екранізовано у 1935 році. Драму «Інформатор» (англ. The Informer) зняв режисер Джон Форд. У 1936 році адаптований сценарій Дадлі Ніколса отримав Оскар.

 
 

1409155 
74.261.8
Ш 81

Шоу, Джордж Бернад. Пігмаліон / Д. Б. Шоу. – К.: Політкультурний світ, 1999. – 128 с.

Випадкове знайомство на вулиці Лондона простої квіткарки Елізи Дуліттл з професором фонетики Генрі Хіггінсом виявляється доленосним. Заклавшись зробити з простачки справжню леді, виправивши її вимову, він згодом закохується в дівчину. 
Чудова історія про справжнє диво кохання.
П’єсу екранізовано у 1938 році. Однойменний британський фільм (англ. Pygmalion) зняли режисери Ентоні Асквіт та Леслі Говард. У тому ж 1938 році адаптований сценарій Джорджа Бернарда Шоу, Яна Делрімпла, У.П. Ліпскомба, Анатоля Де Грюнвольда та Кей Уолш отримав Оскар.

 
 

1542684 
84(7СПО)6-44
М 68

Мітчелл, Маргарет. Звіяні вітром: роман / М. Мітчелл. – К.: КМ-Букс, 2016. – 936 с. 

Неймовірна історія про любов і про війну, про зраду і вірність, про жорстокість і красу самого життя, силу духу та здатність до самопожертви на тлі Громадянської війни в США. 
Це одна з тих книг, до яких повертаєшся знову і знову через роки і відчуваєш радість від зустрічі.
Роман екранізовано у 1939 році, режисер кінострічки «Звіяні вітром» (англ. Gone with the Wind) Віктор Флемінг. У 1940 році адаптований сценарій Сідни Ховарда отримав премію Оскар.

 
 

м1275398
84(4Г)7-4

Травен, Бруно. Сокровище Сьерра-Марде. – Калининград: Книжное издательство, 1989.

Їх було троє, що вирушили на пошуки золота. І, начебто, справу зроблено. Золото намито, а попереду шлях додому. Але на заваді стають бандити, які намагаються відібрати здобуте. І головне, – жага одного отримати все, привласнивши видобуток товаришів.
Пригодницький роман екранізували у 1948 році. Фільм «Скарб Сьерра-Марде» (англ. The Treasure of the Sierra Madre) знято режисером Джоном Хьюстоном, який також підготував адаптований сценарій.  У 1949 році саме цей сценарій відзначили Оскаром.

 
 

1155238 
И(Амер)

Д 72 Драйзер, Теодор Американская трагедия: роман. Ч. 1 / Т. Драйзер; пер. З. Вершинин, пер. Н. Галь. – М.: Художественная литература, 1986. – 352 с. – (Классики и современники. Зарубежная литература).

 
 

1155239 
И(Амер)

Д 72 Драйзер, Теодор Американская трагедия: роман. Ч. 2 / Т. Драйзер; пер. З. Вершинин, пер. Н. Галь. – М.: Художественная литература, 1986. – 367 с. – (Классики и современники. Зарубежная литература).

Теодору Драйзеру вдалося так талановито зобразити трагедію Клайда Гріфітса, що його історія не залишає байдужим і сучасного читача. Молода людина, яка полонилася красивим життям багатих, так прагне утвердитися в їхньому суспільстві, що йде задля цього на злочин.
Так на наших очах починає розгортатися «Американська трагедія» – виняткова за силою та розмахом історія кохання і зради, вбивства та каяття, ілюзій і їхнього краху.
Роман екранізовано в 1951 році. Драму «Місце під сонцем» (англ. A Place in the Sun) зняв режисер Джордж Стівенс. Сценарій Гаррі Брауна та Майкла Уілсона відзначено Оскаром у 1952 році.

 
 

1191836  
84(4РОС)6-4
Д 42

Джонс, Джеймс. Отныне и вовек: роман / Дж. Джонс; пер. А. Михалев; авт. предисл. Ю. Ковалев; ред. Ю. Жукова. – М.: Радуга, 1986. – 832 с. – (Библиотека литературы США).

Роман Джеймса Джонса, що сам колись був військовослужбовцем, розповідає про будні солдатів перед нападом на Перл-Харбор. Книга про те, що навіть перед смертельною небезпекою люди живуть звичайним життям: закохуються, лаються, планують підступи та намагаються зрозуміти щось про цей світ. 
Роман екранізовано в 1953 році. Одноіменний фільм (англ. From Here to Eternity) зняв режисер Фред Ціннеман. Адаптований сценарій Деніела Тарадаша відзначено Оскаром у 1954 році. 

 
 

1353426
84(4ФРА)5-4
В 35

Верн, Жюль. Вокруг света за восемьдесят дней / Ж. Верн. – М.: Новости, 1992. – 208 с. – : Вокруг света за 80 дней.

Герой роману Філеас Фогг поставив заклáд, що зуміє обігнути земну кулю із заходу на схід у термін не більше 80 днів. Подорож Фогга починається в Англії, далі він вирушає до Франції, Єгипту, Індії, Китаю, Японії, Америки. Дорогою йому зустрічається безліч небезпек. Заважає подорожі і детектив Фікс, адже поліція впевнена, що саме Фогг вкрав велику суму в Англійському банку, а парі – лише можливість сховатися від закону.
Насолодіться новою зустріччю з цим чудовим пригодницьким романом Жюля Верна.
Роман екранізовано в 1956 році. Кінострічку «Навколо світу за 80 днів» (англ. Around the World in Eighty Days) знято режисерами Майклом Андерсоном і Джоном Ферроу. У 1957 році адаптований сценарій Джона Ферроу, С. Джея Перелмана та Джеймса По отримав Оскар.

 
 

1356419
84(4ФРА)6-44
К 60

Колетт. Избранное / Колетт; авт. послесл. В. Балашов. – М.: Художественная литература, 1992. – 366 с. – Содержание: Изнанка мюзик-холла; Ранние всходы; Двенадцать разговоров животных; Закуток; Жижи. 

У центрі сюжету юна парижанка, яка готується до кар'єри куртизанки, та її стосунки з багатим культурним чоловіком на ім'я Гастон, який закохується і зрештою одружується з нею. Дівчина переосмислює своє життя і кохання перекреслює будь-який розрахунок.
Екранізація 1958 року. Музичний фільм «Жіжі» (англ. Gigi) режисера Вінсента Міннеллі. Отримав Оскар у 1959 році за адаптований сценарій Алана Джея Лернера. 

 
 

1351775
84(4ВЕЛ)6-4
Б 89

Брэйн, Джон. Путь наверх: роман / Дж. Брэйн. – Новосибирск: Кн. изд-во, 1992. – 496 с. – Содержание: Жизнь наверху: роман.

Це гірка та пронизлива книга, що стала своєрідним антиманіфестом «філософії успіху». Герой роману, молодий провінціал Джо Лемптон, готовий заплатити за багатство і становище у суспільстві чим завгодно: зрадити любов і дружбу, задушити у собі совість і порядність, перетворитися на циніка.
Роман порушує загальнолюдські питання, які не застаріють ніколи. Тому і сама книга, що так безжально препарує людську душу, не втрачає своєї сили. 
Роман екранізовано в 1958 році. Фільм «Шлях нагору» (англ. Room at the Top) режисера Джека Клейтона. Адаптований сценарій Ніла Патерсона, Джона Брейна та Мордехая Річлера отримав Оскар у 1959 році.

 
 

1081906  
И(Амер)
Л 91

Льюис, Синклер Собрание сочинений в 9-ти томах / С. Льюис. – М.: Правда. Т. 4. – 1965. – 534 с. – (Библиотека «Огонек»). – Содержание: Элмер Гентри. 

Комівояжер Елмер Гентрі – привабливий чоловік і аморальний авантюрист. Випадково потрапивши на збори віруючих, і вловивши, що під вивіскою церкви можна непогано підзаробити, Гентрі одразу «перетворюється» на євангеліста. Об'єднавши зусилля з сестрою Шерон Фолконер, він проголошує пристрасні проповіді, які начебто виганяють диявола. Вони приносять йому популярність і добробут. Але, коли з'являється його колишня подружка, Гентрі доводиться протистояти демонам іншої властивості, а, здавалося б, давно поховані таємниці перетворюють його «святе» життя на справжнє Пекло на Землі.
Роман екранізовано у 1960 році. Режисер стрічки «Елмер Гентрі» (англ. Elmer Gantry) і автор адаптованого сценарію Річард Брукс. Оскар присуджено сценаристу в 1961 році.

 
 

1178837  
И (Амер)
Л 55

Ли, Харпер. Убить пересмешника / Х. Ли. – Минск: Университетское, 1986. – 558 с.

Історія маленького сонного містечка на півдні Америки, повідана маленькою дівчинкою. Історія її брата Джима, друга Ділла та її батька – чесного, принципового адвоката Аттікуса Фінча, одного з останніх і кращих представників старої «південної аристократії». Історія судового процесу у справі чорношкірого хлопця, звинуваченого у насильстві над білою дівчиною. Але, насамперед, – історія переламної епохи, коли ксенофобія, расизм, нетерпимість і святенництво, властиві американському півдню, поступово відходять у минуле. «Вітер змін» тільки-но повіяв над Америкою. Що він принесе?
У Гарпер Лі вийшла дуже добра книга про дуже жорстоке життя. Спокійна, добра та чесна.
Роман екранізовано у 1962 році, режисер драми «Вбити пересмішника» (англ. To Kill a Mockingbird) Роберт Малліган. Адаптований сценарій Хортона Фута отримав Оскар у 1962 році.

 
 

375183
И(Англ)
Ф 57

Фильдинг, Генри. История Тома Джонса, Найдёныша: том 1 / Г. Фильдинг ; пер. с англ.; вст. ст. С. Мокульский. – М. : Известия, 1960. – 539 с.

 
 

378150
Ф 57

Фильдинг, Генри. История Тома Джонса, Найдёныша: том 2. / Г. Фильдинг ; Пер. с англ. – М. : Известия, 1960. – 503 с.

Головний герой роману – підкидьок і парія в будинку заможного сквайра Олверті – завдяки чужим підступам і власній необачності виявляється вигнаним з дому  і опиняється на відкритому шляху життєвих мандрівок. Добрий серцем, але нерозсудливий Том подібно Дон Кіхоту допомагає слабким і ображеним, раз-у-раз сам наражаючись на неприємності, а в попутники йому надано свого роду Санчо Пансу – боязкого і малодушного цирульника Партріджа.
Затаврований колись критиками як непристойний, роман приваблює майстерним сюжетом, живими героями, що не чужі людських слабкостей, і добродушним гумором.
Роман екранізовано у 1963 році. Фільм-комедія «Том Джонс» (англ. Tom Jones) режисера Тоні Річардсона, сценарій Джона Осборна. Оскар 1963 року за адаптований сценарій.

 
 

1506728
84(4РОС)6-44
П 19

Пастернак, Борис Леонидович Доктор Живаго: роман / Б. Л. Пастернак. – М.: АСТ. – [Б. м.]: АСТ МОСКВА. – [Б. м.]: ХРАНИТЕЛЬ, 2008. – 539 с. – (Книга на все времена).

 
 

1537173 
84(7СПО)6-44
П 96

П'юзо, Маріо. Хрещений батько: роман / М. П'юзо. – Донецьк: БАО, 2006. – 352 с.

У книзі розповідається про життя одного з могутніх злочинних синдикатів Америки – мафіозного клану дона Корлеоне. Написана з приголомшливою достовірністю, книга дозволяє читачеві без ризику для життя зазирнути до святої святих мафії.
У 1972 році режисер Френсіс Форд Коппола зняв одноіменний фільм за романом (англ. The Godfather), сам виступивши сценарістом кінострічки у співавторстві з Маріо П'юзо. Оскар за адаптований сценарій присуджено у 1973 році.

 
 

1250476
84(7США)
К 38

Кизи, Кен. Над кукушкиным гнездом: роман / К. Кизи; пер. В. Галышев; авт. предисл. А. Зверев. – М.: Радуга, 1989. – 288 с. 

Місце дії роману – психіатрична лікарня. Очима індіянця-напівкровки Вождя Бромдена, якого всі вважають глухонімим, читач побачить героїчну боротьбу веселого шахрая Рендла Патрика Макмерфі проти могутнього Комбінату, що підкорив уже собі все людське життя. Більш ніж півстоліття цей неперевершений роман приваблює нові покоління читачів.
Роман екранізовано в 1975 році. Фильм-драма «Пролітаючи над зозулиним гніздом» (англ. One Flew Over the Cuckoo's Nest) знятий режисером Мілошем Форманом. Адаптований сценарій  Бо Голдмана, Лоуренса Хобена та Кена Кізі у1976 році відзначено Оскаром.

 
 

1412157
84(4Дан)6-44
Б 69

Бликсен, Карен. Прощай Африка: роман / К. Бликсен. – СПб.:  Лимбус Пресс, 1997. – 384 с. – (Мегапроект «Пушкинская библиотека»). 

Цей роман – спогад про довгі роки, прожиті Карен Бліксен в Африці, про пригоди, небезпеки і, звичайно ж, людей, закоханих, як і вона сама, в цей дивний, неповторний, чарівний континент.
Надзвичайна здатність глибоко проникати в суть всього, що відбувається, справжнє милосердя та любов до світу – відмінні риси цього роману про життя на плантації кавових дерев у Кенії, про смерть і любов.
Кінострічку «З Африки» (англ. Out of Africa) зняв режисер Сідні Поллак у 1985 році за сценарієм Курта Людтке. Присуджено Оскар за адаптований сценарій у 1986 році.

 
 

м1534539
84(4ФРА)5-44
Л 19

Лакло, Шодерло де. Опасные связи, или Письма, собранные в одном частном кружке лиц и опубликованные господином Ш. де Л. в назидание некоторым другим: роман / Ш. Лакло; пер. Н. Рыкова. – М.: Мартин, 2014. – 400 с. 

Герої роману віконт де Вальмон і маркіза де Мертей починають витончену інтригу, бажаючи помститися своїм супротивникам. Розробивши хитромудру стратегію і тактику зваблення юної дівчини Сесіль де Воланж, вони віртуозно грають на людських слабкостях і недоліках.
Роман екранізовано у 1988 році. Фільм «Небезпечні зв’язки» (англ. Dangerous Liaisons) знято режисером Стивеном Фрірзом. Адаптований сценарій до фільму Крістофера Хемптона у 1989 році отримав премію Оскар.

 
 

1507214 
84(7СПО)6-44
Х 21

Харрис, Томас. Молчание ягнят / Т. Харрис. – М.: Эксмо ; СПб.: Домино, 2010. – 400 с. 

Роман-загадка. Роман-лабіринт. Протистояння дівчини, яка розслідує «діяння» серійного вбивці, та її «консультанта і союзника», маніяка й філософа Ганнібала Лектера, який сидить у в'язниці за вбивства та... людожерство. Тут кожна фраза наближає до хвилюючої розгадки – і водночас змушує читача шукати цю розгадку самостійно.
Детективний психологічний триллер «Мовчання ягнят» (англ. The Silence of the Lambs) знято у 1991 році, режисер Джонатан Деммі. Адаптований сценарій Теда Теллі у 1991 році отримав премію Оскар.

 
 

1542692
84(8АВС)6-44
К 42

Кініллі, Томас. Список Шиндлера: роман / Т. Кініллі; пер. з англ. Г. Яновської. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 432 с. – ISBN 978-966-14-9302-4.

Німецький промисловець Оскар Шиндлер любив розкіш, дорогі автомобілі та красивих жінок. Він звик завжди отримувати все, чого хотів. Мільйонер, успішний комерсант, запальний гравець, автогонщик, авантюрист, «справжній арієць» і – праведник світу, який урятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни.
Ця книга про страшну силу війни та непереможний людський дух, сильніший за неї. Це книга про людину, яка здійснила неможливе.
Роман екранізовано у 1993 році, режисер стрічки «Список Шиндлера» (англ. Schindler's List) Стівен Спілберг. Адаптований сценарій Стівена Заілляна отримав Оскар у 1994 році.

 
 

м1553299 
821.111(73)'06-31
Г 90

Грум, Вінстон. Форрест Гамп / В. Грум; пер. з англ. Н. Вишневська. – К.: КМ-БУКС, 2018. – 288 с. 

Здоровань з IQ, що не перевищує 70, Форрест Гамп – дуже милий і на диво кмітливий персонаж кумедного роману, що давно вже став класикою. Нехай ранні роки його складалися не вельми вдало, та щойно він опинився у футбольній команді Університету Алабами, як став справжньою зіркою, і це цілковито змінило його життя. Він устиг побувати героєм в'єтнамської війни й видатним гравцем у пінг-понг, та якщо вам і цього замало, повірте, Форресту Гампу – ще багато чого є розповісти!
Дивовижно тепла, жорстоко колюча і дотепна «казка, яку розповідає ідіот», з-під гострого пера сучасного чарівника.
Роман екранізовано у 1994 році. Фільм «Форрест Гамп» (англ. Forrest Gump) знято режисером Робертом Земекісом. Адаптований сценарій Еріка Рота отримав Оскар у 1995 році.

 
 

1534500
84(4ВЕЛ)5-44
О-76 

Остин, Джейн. Разум и чувство: роман / Дж. Остин; пер. А. Ю. Фролова. – М.: Центрполиграф, 2013. – 445 с. – (Fiction). – ISBN 978-5-227-04337-5. 

Чудова тепла книга «Розум і почуття» розповідає про життя двох сестер – стриманої Елінор та романтичної Маріанни. Після смерті їхнього батька всі статки переходять до його сина від першого шлюбу. Дівчата, їхня мати та молодша сестричка Маргарет потрапляють у скрутне становище – їм призначено лише крихітну пенсію, і вони змушені переїхати до невеличкого котеджу в Девонширі, наданого милістю далекого родича. Старших сестер настав час видавати заміж, але через бідність стає практично неможливим знайти для них гідну партію. Шлях сестер до особистого щастя буде довгим і складним…
Роман екранізовано у 1995 році. Фільм «Розум і почуття» (англ. Sense and Sensibility) знято режисером Енг Лі. Адаптований сценарій до кінострічки створила актриса Емма Томпсон. У 1996 році він отримав премію Оскар.

 
 

1541525
84(7СПО)6-44
И 78

Ирвинг, Джон. Правила виноделов: роман / Д. Ирвинг; пер. с англ. М. Литвинова. – СПб.: Амфора, 2004. – 764 с. 

У цьому світі кожен мріє про сім'ю, про прості життєві правила, яких має дотримуватися людина, якщо вона хоче залишатися людиною. Це книга про зобов'язання, які справжні люди беруть на себе і виконують, і про покликання, яке є у кожного в житті, але не кожен його знаходить.
Роман не залишить вас байдужим, бо він із тих, що вриваються у ваше життя, зачіпаючи найтонші струни душі.
Роман екранізовано у 1999 році. Фільм «Правила виноробів» (англ. Cider House Rules) знято режисером Лассе Халльстрьомом. Адаптований сценарій автора роману Джона Ірвінга отримав Оскар у 2000 році.

 
 

1340509  
84(4Вл)4
Т 52

Толкин, Джон Рональд Руэл. Властелин Колец. Летопись первая. Содружество кольца / Д. Толкин; Пер. с англ. – Хабаровск: «Амур», 1991. – 464 с. – (Все звезды фантастики).

 
 

1351678 
84(4Вл)7-4
Т 52

Толкин, Джон Рональд Руэл. Властелин колец. Летопись вторая. Две твердыни / Д. Толкин. – Хабаровск: «Амур», 1991. – 400 с. – (Все звезды фантастики).

 
 

1531592 
84(4ВЕЛ)6-44
Т 52

Толкин, Дж. Р. Р. Властелин колец / Дж. Р. Р. Толкин. – СПб.: Азбука: Терра. Т. 3: Возвращение Короля. –  1996. – 416 с. 

Найвідоміший твір жанру фентезі, переведений 38-ма мовами світу, «Володар перснів» Джона Толкіна оповідає про Велику війну за Перстень, що тривала не одну тисячу років. Той, хто оволодів Перснем, отримує владу над усім живим і мертвим, але при цьому повинен служити Злу! Юному хобіту Фродо випадає доля знищити цей символ влади.
Протягом 2001–2003 років режисер Пітер Джексон створив кінотрилогію «Володар кільця» (англ. The Lord of the Rings), серію з трьох фільмів, пов'язаних єдиним сюжетом. У 2002 році адаптований сценарій до заключної частини трилогії «Повернення короля», який створили Френ Уолш, Філіпп Боєнс іа Пітер Джексон, отримав Оскар.