«Книги про книги»
Перегляд виставки

 
 

1540818кп хр 
1540819 аб 

Палинський В. Бібліотекар: новели й оповідання.– Львів: Апріорі, 2013.– 244 с.

Читаючи «Бібліотекаря», інтуїтивно відчувала дух «Фантазій у манері Калло» романтичного Ернста Теодора Гофмана, химерного реалізму «Ирію» Володимира Дрозда, похмурого етнофольклоризму Галини Пагутяк. Збірка об’єднує 24 коротеньких твори, які автор називає новелами та оповіданнями. Їхня прикмета – наявність чіткого стилістичного зв’язку з елементами інтелектуального фентезі, така собі обережна апокаліпсичність на фоні урбаністичних пейзажів Львова – містичного міста дощів і майже сюрреалістичного простору. Герої книги екстравагантні та несподівані, а їхні світи – можливості магічних перевтілень, містичних пошукувань. Шанувальники вишуканої літератури отримають справжню насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту. 

 
 

1551008кп хр 
1551009 аб 
1566604 чз

Єщенко М. Бібліотекарки не виходять заміж: пригодницька повість.– Луцьк , 2017.– 117 с.

Як прозаїк-абсурдист, авторка майстерно з'єднала в єдиний парадоксальний сюжет колоритні персонажі, заборонене кохання, несподіваний і довгоочікуваний фінал. Сюжет твору розгортається як історія «романтичних» стосунків молодої та прогресивної бібліотекарки і консервативного директора університетської бібліотеки. Анастасія – втілення професійних чеснот: захищає інтереси читачів, пропонує сервісні послуги для поліпшення обслуговування студентів і всім серцем вболіває за кожного користувача. Директор, навпаки, намагається гальмувати розвиток установи, заохочує протекціонізм, кар’єрні інтриги та жіночі плітки. Працівникам бібліотеки постійно доводиться мати справу з різноманітними характерами, смаками, інтересами читачів. Кожен день на них чекають непередбачувані та фантастичні замальовки з буденного університетського життя.

 
 

1548785кп чз 
1548786 аб

Сафон Карлос Руїс. Тінь вітру: роман; пер. з англ. І. Паненко.– Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017.– 576 с. 

Багатогранна книга – міжнародний бестселер від видатного сучасного іспанського письменника. Це захоплива історія, сповнена містики, загадок і особливої любові до літератури. Роман-лабіринт, який змушує читача поринути в майже містичний світ Барселони та переміщує його в зовсім іншу систему координат. Читачеві належить разом із головним героєм зустріти зловісних незнайомців, зрозуміти і полюбити прекрасних і загадкових жінок, бродити похмурими лабіринтами минулого, і головне – розкрити таємницю книги, яка незбагненним чином змінює життя тих, хто до неї доторкається.

 
 

1543160кп хр

Джордж Н. Маленька паризька книгарня: роман; пер. з нім. О. Захарченко.– К. : Наш формат, 2016.– 352 с.

Книга для усіх любителів романтики, Парижа та подорожей. Цей чарівний роман змусить багатьох читачів поринути у спогади про своє перше кохання, знову відчути ніжність, любов та легкий відтінок смутку за минулими почуттями. Головний герой – власник книжкової баржі «Літературна аптека» – точно знає, як вилікувати почуття, що не вважаються захворюваннями й не діагностуються лікарями. Адже він читач душ, тож кожному покупцеві добирає книги, які якнайкраще впораються із завданням вилікувати людський смуток, тугу чи зневіру. Ось, такий от собі книжковий психолог, котрий мій допомогти кожній людині, але був безсилий прости власного болю. Втраченого кохання, яке замкнуло його серце на цілих двадцять років. Це книга про те, як стати вільним. Вільним від марних сподівань і туги за нездійсненним майбутнім. 

 
 

Берроуз Е., Шеффер М. Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння: роман.– Харків, 2019.– 272 с.

Роман у листах про добрих, щирих, незламних людей, які в умовах воєнного і тяжкого післявоєнного часу пам'ятають про важливість усмішки, теплого ставлення та людяності. Головна героїня цієї історії –  молода письменниця, яка шукає ідею для написання своєї нової книги. Вона знаходить її завдяки жителям острова Гернсі, які постраждали від окупації під час війни. Книги займають визначне місце в цій історії, адже саме книги об'єднали людей, трішки відволікли від жахливих подій, які відбуваються у світі. Мешканці острова стали справжніми друзями на засіданнях клубу, справжньою родиною. У кожного знайшлась книга, яка в конкретний момент стала для нього особистим затишком та відрадою. Читайте цю зворушливу і нестандартну історію про дружбу та любов.

 
 

1560187кп хр 
1560188 аб

Зевін Г. Славетне життя Ей-Джея Фікрі: роман; пер. з англ. Ю. Максимейко.– Харків, 2018.– 237 с.

Книга від якої важко відірватись. Це добра та душевна історія від талановитої авторки про атмосферну книгарню. Роман із великою кількістю персонажів, корисними літературними порадами та загадковим сюжетом, що тримає до останнього. Це історія про Ей-Джея Фікрі, власника книжкового магазину на невеличкому острові Аліси. В нього свій особливий погляд на літературу, він ретельно добирає книги для свого магазинчика. Улюблений жанр самого Ей-Джея – оповідання, і улюбленими він поділиться на сторінках книги. В нього досить складний характер, він не привітний, деколи грубий, але це все від самотності. Одного зимового дня, повернувшись із пробіжки, в книгарні між рядів він знаходить дворічну дівчинку з запискою, в якій її мати прохала його виховати дитину, бо вона сама не в змозі. Ця чудова історія має свій шарм і допоможе приємно і з посмішкою провести вечір. «Ми читаємо, щоб відчути, що ми не самотні. Ми читаємо, тому що ми самотні. Ми читаємо, і от ми вже не самотні. Ми не самотні». Чудові слова про любителів книжок від Ей-Джея Фікрі.

 
 

1541872кп чз 
1541873 аб

Зузак М. Крадійка книжок: роман; пер. з англ. Н. Гоїн.– Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016.– 416 с.

За жанром «Крадійка книжок» — історична драма. Автор вдало передає атмосферу Німеччини часів Другої світової. Нацисти при владі, Німеччина переживає пік масового психозу, обожнювання Гітлера досягає небаченого розмаху, євреїв знищують тисячами, палають купи невгодних владі книжок. Тим часом на Небесній вулиці в прийомних батьків підростає дівчинка Лізель Мемінґер. Дівчина має незвичне хобі — красти книжки, з яких вона вчиться читати, а потім писати. Це вміння стає ключовим у її житті, адже саме воно рятує її від загибелі. Це книга про слова, з яких складають життя, про книги, які є проникливим символом  збереження особистості в тоталітарному світі.

 
 

1554121кп чз 
1554122 аб

Фортьє Д. Книжкова обитель: роман; пер. з фр. Р. Нємцев.– Львів, 2018.– 143 с.

Книга про любов  до книг. Розповідається про таку собі «книжкову обитель» XV століття, розташовану в стінах Монт-Сен-Мішель у Нормандії. Фортеця посеред моря повсякчас намагається вижити, врятуватися від води, а також врятувати найцінніше, що вона має, – книги. Літописи, які переписують ченці, щоб зберегти їх для наступного покоління, мають для них дуже велике значення, можна навіть сказати, що вони живуть своєю бібліотекою. Причому, переписування це не ідеальне; ті твори, які були дубльовані рукою переписувача, відрізняються від оригіналу, а тому процес дуже схожий на малювання портрету. Мабуть, це і слугує однією з причин, чому одним із тих, хто починає «перемальовувати» книжки в обителі, стає художник. Він прибуває до монастиря з метою забути про своє втрачене кохання. Елуа не вміє писати й навіть не може читати, але вправно поводиться з пензлем, тому стає частиною храму, збудованого на честь святого Міхаіля. Письменниця цією історією намагалася показати, наскільки важливими є книжки, їхнє існування, переписування та виготовлення.

 
 

1552852кп хр 
1552853 аб

Мартен-Люган, Аньєс. Закохані в книжки не сплять на самоті: роман; пер. з фр. Л. Кононович.– Львів : Вид-во Старого Лева, 2017.– 240 с.

Ця повість – продовження історії жінки, яка, втративши коханого чоловіка і маленьку доньку, щосили намагається віднайти сенс існування й повернутися до повноцінного життя. Все їй начебто вдається: має вірного приятеля, улюблену справу, чоловіка, який кохає її ніжно і трепетно. Але думками Діана повертається в далеку Ірландію, де у час безвиході та розпачу їй пощастило знайти відданих друзів і, здається, справжню любов, – хоча посттравматичні страхи і не дали їй зізнатися собі в цьому. Зрештою, попри сумніви, вагання і невпевненість, Діані вдається розпізнати свою істинну долю й ступити їй назустріч.

 
 

1560017кп хр 
1560018 аб

Кальвіно І. Якщо подорожній одної зимової ночі; пер. з італ. Р. Скакун.– Львів : Вид-во Старого Лева, 2018.– 301 с.

Цей роман Італо Кальвіно увійшов до підручників із новітньої літературної історії і теорії як базовий зразок постмодерної прози. Його було видано 1979 року, коли така нелінійна, химерно структурована проза була актуальним викликом традиційному романові. Це подорож, у якій читач відвідає не музеї та навіть не гори, а частини незакінчених романів. Розповідь про книжки, читання та читачів, про окремий особливий світ діалогу людини з книжкою. Автор кепкує з популярної літератури ХХ століття, стилізуючи власні мікротексти під антиутопічний щоденник, детектив, сімейну драму чи воєнний роман. Нестандартна  форма викладення роману, структура тексту слугують засобом для зацікавлення та утримання уваги читача до останньої сторінки. В один момент читач перетворюється на головного героя книги та блукає серед незакінчених розповідей і невідомих письменників. 

 
 

1561676 бф 
1561677 аб ф
1554064кп хр ф
1554065 аб ф
1560097 бф ф
1560098 аб

Маренгольц, Катаріна.  Література! Мандрівка світом книжок; худож. Д. Парізі ; пер. з нім. О. Ванкевич.– Харків : Віват, 2018.– 191 с. : іл.

Справжній путівник книжковими хащами написаний легкою мовою: читач наче опиняться на захопливій лекції, де обізнаний викладач із гумором розповідає про класичні твори. Авторка обирає ту чи іншу класичну книгу, подає її короткий зміст, далі радить, як підступитись до неї читачеві-початківцю і нарешті наводить цікавий факт, який таки змусить вас захотіти прочитати цей твір. Випускниця культурологічного університету Люксембурга проводить своєрідну експрес-екскурсію світом німецької літератури, після чого складається враження, ніби ви перегортали всі, згадані нею романи, новели та п’єси власноруч! Читаючи книжку, повну свіжих фактів і цікавої статистики, можна поглянути на життя письменників абсолютно по-новому. Можливо, щось буде упущено, щось забуто, та післясмак подорожі своєрідним літературним морем у читача, однозначно, залишиться. Ця оригінальна робота допоможе швидко оцінити визнані шедеври та сформувати власний літературний смак.