Валентин Лукич Чемерис: знавець минувшини, що дивиться в майбутнє
Перегляд виставки

 
 

1532685кп

Чемерис, Валентин Лукич. Ольвiя: роман / В. Л. Чемерис. - К. : Техніка, 2013. - 410 с.

Роман "Ольвія" - один з найкращих художніх творів на історичну тематику. Події роману відбуваються у VI ст. до н. е. Письменником майстерно зображується війна між давніми скіфами й могутнім військом перського царя Дарія, що вторглося в безмежні степи між Дунаєм і Доном. На тлі історичних подій розгортається повне пригод життя юної красуні-грекині Ольвії, яку з політичних міркувань батько, архонт колонії, віддав заміж за сильного та владного скіфського вождя Тапура. Вродлива, розумна, освічена дівчина у відчаї вирушає із варваром-кочівником в його країну. Легендарна Скіфія в романі постає загадковою, повною слави і звитяги країною “вершників з луками”, мужніх воїнів, що й досі вражають людську уяву. Розповідь про реальні події минулого, про войовничу романтику скіфського степу сподобається прихильникам історичного жанру. А історія кохання та запаморочливі пригоди не залишать байдужими любителів любовного й пригодницького жанрів.

Вперше виданий у 1983 році, роман мав неймовірний успіх. Книга «Ольвія» увійшла до 30-томної бібліотеки шедеврів історичних романів України. 

 
 

1530570кп

Чемерис, Валентин Лукич. Смерть Атея: роман / В. Л. Чемерис. - Дніпропетровськ: Промінь, 1990. - 287 с.

“Смерть Атея” (1990) - роман про легендарну Скіфію, про сильних і могутніх воїнів, що населяли наші землі в давнину, про скіфського царя Атея, який жив у IV ст. до н. е., та його військо, що вважалося непереможним. За його правління Скіфія досягла піку своєї могутності. Базуючись на історичному матеріалі того періоду, письменник цікаво інтерпретує події минулого, використовуючи яскраві образи, пробуджуючи уяву,  змушуючи читача вболівати за долю головних героїв, стаючи співучасником подій.

 
 

1545802кп

Чемерис, Валентин Лукич. Сини змієногої богині: роман-есе / В. Чемерис. - К. : Фітосоціоцентр, 2006. - 567 с.

“Сини змієногої богині”(2015) - роман-есе, присвячений скіфській історії. "Серед усіх відомих нам народів лише скіфи володіють одним, проте найважливішим для людського життя мистецтвом. Воно полягає у тому, що жодному з ворогів, котрий напав на їхню країну, вони не дають урятуватися. Ніхто не може їх наздогнати, якщо тільки вони самі цього не захочуть. Адже у скіфів немає ні міст, ні укріплень, і свої житла вони возять із собою. Всі вони – кінні стрільці з луків і промишляють не землеробством, а скотарством: їхнє житло – кибитки… Їм сприяє їхня земля і допомагають річки. Країна скіфів – це багата на траву і добре зрошувана рівнина…" (Геродот із Галікарнаса “Скіфія Геродота”).

Легендарна Скіфія, земля воїнів, хліборобів, царів, вождів і войовничих амазонок, що й досі дивує та бентежить людську уяву, зацікавить найвибагливіших прихильників пригодницької прози.

 
 

1479085

Чемерис, Валентин Лукич. Три шаблі над скарбом: історичні повісті. Оповідання. Есе. Спогади / В.Чемерис. - Дн-ськ : Пороги, 2004. - 534 с. - (Бібліотека " Видання журналу " Борисфен ").

“Три шаблі над скарбом” – збірка, що складається з історичних повістей, оповідань, есе, спогадів. Це цікаві розповіді про давню Скіфію, про кургани, про відвідини скіфських степів давнім істориком Геродотом, а також про часи Київської Русі, боротьбу наших предків із половцями. А ще героями творів цієї збірки виступають Тарас Шевченко, Іван Нечуй-Левицький, Микола Гоголь; літописці запорозького козацтва - Дмитро Яворницький і Андрій Кащенко; поет, перекладач, етнограф - Степан Руданський; автор пісні “Дивлюсь я на небо” - Михайло Петренко; сучасні письменники - Остап Вишня й Олесь Гончар – славні сини України. Твори художньо-документальні, написані цікаво, здебільш у гостросюжетному ключі. Книга познайомить шанувальників історії з маловідомими фактами розвитку рідної держави, а також із життям видатних діячів української культури.

 
 

1523112
1356443кп

Чемерис, Валентин Лукич. Фортеця на Борисфені: іст. роман / В. Л. Чемерис. - К. : Український письменник, 1993. - 463 с.

“Фортеця на Борисфені”(1993) – роман розповідає про події, які стали предтечею Великої Визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького, а саме зруйнування Кодацької фортеці на Дніпрі запорожцями на чолі з Іваном Сулимою в 1635 році. Захоплюючий твір про боротьбу за незалежність України, за який автора було удостоєно Міжнародної премії Українського козацтва “Лицарське перо”. Прихильники краєзнавчої літератури із задоволенням дізнаються про героїчну минувшину рідного краю, разом із письменником досліджуючи славну історію Дніпропетровщини. Автор цікаво інтерпретує історичний матеріал, змальовуючи яскраві образи славних лицарів, пробуджуючи уяву, залишаючи слід в душі, викликаючи гордість за свій звитяжний край.

 
 

1530621кп

Чемерис, Валентин Лукич. Ярославна: роман-есе / В. Чемерис. - Харків : Фоліо, 2013. - 508 с.

“Ярославна” (2013) - роман-есе про княжі міжусобиці й ворожнечу, що багато років підривали могутність держави, про боротьбу з кочівниками, а також про життя та любов Ярославни, доньки галицького князя Ярослава Осмомисла, дружини князя Ігоря Святославовича – однієї з найвидатніших постатей Київської Русі. Динамічний сюжет, сповнений бурхливих пригод і випробувань, помсти, зради, підступність і палке кохання... Цей роман не розчарує любительок романтичних пригод, що відбуваються на тлі історичних подій.

 
 

1530573кп

Чемерис, Валентин Лукич. Ордер на любов. Місто коханців на Кара-Денізі. Засвіт встали козаченьки.../ В. Л. Чемерис. - Харків : Бібколектор, 2013. - 444 с.

“Ордер на любов” – в романі відображено кінець Запорозької Січі й українського січового козацтва. На тлі цих трагічних подій розгортається історія кохання запорожця Тараса й дівчини Оксани. Палке кохання, пригоди, випробування, що випали на долю головних героїв твору, схвилюють романтичні серця молодих читачок.

 
 

1530576кп
Чемерис, Валентин Лукич. Генерали імперії: історичні романи / В. Чемерис. - К. : Агенство преси "Журналіст", 2005. - 325 с

“Генерали імперії” (2013) – Герої роману «Генерали імперії» (2013) - Петро Дорофійович Дорошенко і Карл Густав Еміль Маннергейм. Один жив у XVII столітті, а другий – більш ніж на два століття пізніше, один був українцем, а другий – фіном. Але, якщо придивитись уважніше, то можна зрозуміти, що спільного в українського та фінського героїв багато: кожен із них служив імперії, обидва домоглися високих чинів від неї. Але і у Дорошенка, й у Маннергейма було в серці щось, перед чим не спроможні встояти ані чини, ані імперії. Це «щось» – любов до батьківщини. Цьому вони присвятили свої життя, заради цього кинули виклик імперії...

До цієї збірки увійшов роман “Без права повернення”, також присвячений постаті гетьмана Петра Дорошенка. Книга містить багато цитат, прислів`їв, приказок, філософських сентенцій, притч, листування, спогадів, поетичних рядків, фрагментів із народних пісень. 

Надаючи подіям минулого емоційного окрасу, автор використовує яскраві образи, що пробуджують уяву, викликають гордість за свій народ.

 
 

1372978кп

Чемерис, Валентин Лукич. Епірська відьма, або Олімпіада - Цариця Македонська: іст. роман / В. Л. Чемерис. - К. : Укр. письменник, 1995. - 350 с. - Б. ц.

“Епірська відьма, або Олімпіада – цариця Македонська” (1995) - гостросюжетний історичний роман, в якому на фоні бурхливих подій - війни, змови, перевороти, боротьба за владу – змальовано палке кохання юної епірської княжни Олімпіади до македонського царя Філіппа ІІ. В центрі сюжету - доля жінки, величної, гордої цариці, майбутньої матері імператора Олесандра Македонського. Гострий і динамічний сюжет роману с перших сторінок захопить уяву прихильників історично-пригодницького жанру.

 
 

1420000кп

Чемерис, Валентин Лукич Її звали янголом смерті: історичні повісті / Валентин Лукич Чемерис. - К. : Український письменник, 1999. - 237 с. - (Сучасна укр. літ.)

“Її звали янголом смерті”. Відтворюючи історичні події, автор дає можливість відчути смак давнини, перейнятися самобутністю народу, зануритись у таємниці минулого. Повість цієї збірки “Засвіт встали козаченьки” -  історичний твір з романтичним сюжетом, в центрі якого – образ жінки-легенди Марусі Чурай, її пристрастне й трагічне кохання. Ця дівчина, співачка та поетеса, була наділена неабияким талантом – свої думки могла викладати віршами. «ЇЇ пісні - як перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот» (Л.Костенко). В повісті використано 16 уривків з різноманітних пісень Марусі, цікаво  розповідається про мотиви їх створення.

 
 

1544269кп

Чемерис, Валентин Лукич. Амазонка: повість / В. Л. Чемерис. - Харків : ЛА Час читати, 2016. - 507 с.

“Амазонка” (2016) - повісь про поетесу Олену Телігу, вишукану аристократку, яку називали новітньою Лесею Українкою, патріотку, учасницю ОУН. Жінку, що вміла палко любити й бути ніжною, але водночас - відчайдушну й незламну.
“Київ-Соловки”(2016) - роман-есе про трагічну долю поетів Крушельницьких -  батька Антона й сина Івана, та Вороних – батька Миколу та сина Марка, під час сталінського терору 30-х років.

Розповідаючи про трагічні сторінки історії української держави, письменник знайомить читача з видатними постатями країни, розповідає про їх внесок у духовну спадщину української культури, їх особисте життя, сповнене контрастів, злетів і падінь.