Життя видатних дітей
Перегляд виставки

 
 

1545516кп чз 
84(4УКР)6-44    
Л 87

Лущевська, Оксана. Оксана Лущевська про Христофора Колумба, Джона Ньюбері, Чарльза Дарвіна, Дніпрову Чайку, Перл Сайденстрікер Бак: оповідання О. Лущевська; О. Лушевська; худож. І. Леві. -К.: УкрНДІСВД, 2016. -92 с.

Оксана Лущевська – молода українська письменниця, яка мешкає в США, – розповідає в цій книжці про дитинство напрочуд цікавих людей. 
- іспанського мореплавця Христофора Колумба, який мав дивовижне руде волосся, а писати й читати, кажуть, навчився в уже зрілому віці, принагідно відкривши Америку; 
- британського книговидавця й письменника Джона Ньюбері, який першим збагнув, чим дитяча книжка відрізняється від дорослої, і створив «Маленьку гарненьку кишенькову книжечку», з якої почалася світова дитяча література; 
- англійського натураліста й мандрівника Чарльза Дарвіна, який понад усе на світі любив спостерігати за життям рослин і тварин, а тому й зумів розкрити чимало таємниць природи; 
- української письменниці, педагога й правозахисниці Дніпрової Чайки, яка не лише закладала основи вітчизняної літератури для дітей, а й створила лібрето кількох чудових дитячих опер; 
- американської письменниці, журналістки, перекладачки, громадської діячки Перл Бак, яка не лише першою у своїй країні була удостоєна Нобелівської премії з літератури, а й стала названою матір’ю для дев’яти дітей різних національностей. 

Для кмітливих, допитливих і непосидючих юних читачів.

 
 

1496254кп хр чз 
84(4УКР)6-44    
Д 79

Дубинянська, Яна. Про Джері Даррела, Машу Єрмолову, Олю Кобилянську, Рея Бредбері, Ованеса Айвазовського. -К.: Грані-Т, 2008. -104 с.

Яна Дубинянська – українська письменниця і журналіст – розповіла п’ять історій з життя, а точніше – дитинства відомих особистостей. Книга для майбутніх геніїв та їхніх батьків. Джеральд Даррел, англійський письменник і захисник тварин, Маша Єрмолова, велика російська драматична актриса, Оля Кобилянська, українська письменниця, Ованес Айвазовський, художник-мариніст, автор понад шести тисяч картин, та Рей Бредбері, американський письменник-фантаст, довели, що одного випадку замало, аби стати всесвітньо відомим.

Книга для майбутніх геніїв та їхніх батьків.

 
 

1545510кп чз 
84(4УКР)6-44    
П 12

Павленко, Марина. Марина Павленко про Павла Тичину, Надію Суровцову, Василя Симоненка, Василя Стуса, Ірину Жиленко. -К.: УкрНДІСВД, 2016. -117 с.

Відома письменниця Марина Павленко розповість вам про дитинство п'яти українців, які прославили нашу країну у всьому світі. Читайте історію про Павла Тичину, поета-модерніста, державного та громадського діяча, академіка АН УРСР, чия складна доля є дуже характерною для першої половини XX століття; Надію Суровцову - письменницю, журналістку, перекладачку, громадського діяча, спадщина якої досі майже не видана; Василя Симоненка - поета, прозаїка, перекладача, журналіста, творчість якого глибоко пронизана народнопісенними мотивами; Василя Стуса - поета, перекладача, публіциста, творчість якого викликає неабиякий інтерес у сучасних літературознавців; Ірину Жиленко - поета, прозаїка, перекладача, особливістю поетичного світобачення було воздавання слави повсякденному життю.

Книга для допитливих мрійників.

 
 

1545513кп чз 
84(4УКР)6-44    
В 75

Воронина, Леся. Леся Воронина про Брюса Лі, Махатму Ганді, Жорж Санд, Фридеріка Шопена, Івана Миколайчука: оповідання. -К.: 

Видатна дитяча письменниця вибрала свою «п'ятірку» улюблених героїв, дитинство яких залишається для неї таємничим і навіть оповитим романтичним серпанком. Француженка Жорж Санд, поляк Фредерік Шопен, індієць Махатма Ганді, китаєць Лі Суй Лунґ (більше відомий як Брюс Лі), українець Іван Мико-лайчук - усі вони в дитинстві мали чудові «з'яви», після яких утвердились у тому, ким і яким треба бути.

 
 

1562109кп чз 
821.161.2'06-32-94
І-48

Ільченко, Олесь. Олесь Ільченко про Леонардо да Вінчі, Карла Ліннея, Жюля Верна, Джона Рокфеллера, Лесю Українку, Вінстона Черчілля: оповідання. -К.: Антологія, 2019. - 91 с. УкрНДІСВД, 2016. - 125 с.

Олесь Ільченко, відомий український письменник, знайомить читача з обдарованими дітьми, чиї дорослі досягнення викликають захоплення та повагу. Винахідник-художник, науковець, письменник-фантаст, багатій-благодійник, поетеса та Нобелівський лауреат – ці люди стали особистостями в історії завдяки наполегливості, сумлінності, умінню боротися та перемагати. 
Книга для тих, хто мріє і прагне стати відомим.

 
 

1562111кп чз 
821.161.2'06-32-94
П 88

Пуряєва, Наталія. Наталія Пуряєва про Омеляна Ковча, Івана Павла ІІ, Олександра Меня, Далай-ламу ХIV, Валерія Марченка: оповідання. -К.: Антологія, 2019. -156 с.

Книга Наталії Пуряєвої розповідає про національну, релігійну, людську толерантність, про вміння молитися, розуміти і прощати. Про те, що всі люди взаємопов’язані, навіть коли часово чи територіально віддалені один від одного. Доля пов’яже і героїв цієї книжки міцними невидимими нитями. Далай-лама ХІV стане близьким другом Івана Павла ІІ, Голови Католицької Церкви, який все життя покладе на пошуки та зміцнення зв’язків між усіма релігіями світу, адже спільним для них є одне – Бог-Любов. Цю саму ідею все життя проповідуватиме також православний російський священик Олександр Мень. У далекому Казахстані, на засланні ув’язнений журналіст Валерій Марченко отримає листівку з портретом Івана Павла ІІ, а згодом його мама звернеться до Понтифіка з проханням заступитися за ув’язненого сина. Іван Павло ІІ клопотатиметься перед радянським урядом про звільнення журналіста, проте йому відмовлять. Греко-католицького священика Омеляна Ковча під час візиту в Україну Папа Римський Іван Павло ІІ проголосить блаженним священномучеником, і той поповнить сонм українських святих. Як і Далай-лама, блаженний Омелян Ковч в умовах жорстокого переслідування проситиме молитися за ворогів.