Ретроромани і герої часу
Перегляд виставки

 
 

1559949кп чз  
821.161.1(477)'06-312.4   
Л 68

Лобусова, Ирина Игоревна. Тень "Райского сада": роман. -Харьков: Фолио , 2018. -410 с.      1936 год ... 
   
Ночами в квартирах радянських громадян все частіше лунають дзвінки в двері, і всі знають, що це не віщує нічого доброго. Знає це і Зінаїда Крестовська - самотня жінка, яка працює лікарем-педіатром. Але такий нічний дзвінок, який налякав її до напівсмерті, означав зовсім не те, про що вона встигла подумати. На порозі стояв колишній наречений, лікар-психіатр, який буквально благав оглянути дуже дивного пацієнта. Якби Зінаїда знала, чим обернеться її згода ... Таємничий пацієнт, який не має імені, зареєстрований під номером, що ретельно охороняється секретним відділом НКВС, виявляється ... хлопчиськом десяти-дванадцяти років ... Після цього все більш-менш налагоджене життя Зінаїди Крестовської руйнується. Вона стає свідком страшних і безглуздих смертей людей, які хоч якось були пов'язані з дивним пацієнтом, в її кімнату підкидають труп, а їй самій погрожують ...

 
 

1493490кп чз
84(4РОС)6-44    
К 12

Кабаков, Александр.  Беглец (дневник неизвестного). -М.: АСТ-Астрель, 2009. -254 с 

«Беглец» - новий роман Олександра Кабакова, письменника, удостоєного двох престижних літературних нагород, автора хрестоматійного «Неповерненця», смішних і сумних «Московських казок», саги «Все поправимо». Щоденникові записи банківського службовця, законослухняного громадянина, який став не тільки свідком, але й мимовільним учасником історичних подій на початку XX століття, провокують читача, вражають дивними збігами з тим, що відбувається в наш час. Добротне психологічне оповідання, плавно перетікає в інтригуючий детектив.

 
 

1553737кп чз 
821.161.1(569.4)’06-31 
В 75

Воронель, Нина. Былое и дамы. -Харьков: Фолио, 2018. -347 с. 

Перегукуючись самою назвою з герценівською мемуарною хронікою «Минуле і думи», книга Ніни Воронель переносить нас у той же час, у ті ж обставини й оточення, знайомить ближче, часом з несподіваного боку, з найяскравішими особистостями Прекрасної епохи через призму жіночого сприйняття - як самого автора, так і її героїнь. 

Петра, докторантка американського університету, пише книгу про саму блискучу жінку Європи XIX століття. І з'ясовує, що це - Лу Андреас фон Саломе, в чиї тенета попалися багато видатних чоловіків тих років - Ніцше, Вагнер, Пауль Реї ... Інша неординарна дама епохи - Мальвіда фон Мейзенбуг, яка зіграла чималу роль в житті Герцена, Огарьова, Роллана, багатьох і... тих же Вагнера і Ніцше. Ось так і заплелися «європейські мережива». 

 
 

1541596кп хр чз   
84(4УКР)6-44    
К 61

Коломійчук, Богдан Вікторович. Небо над Віднем: роман і повість. -Харків: Фоліо, 2015. -203 с.

До книжки увійшов детективний роман «Небо над Віднем» та повість «Остання справа комісара Вістовича». Роман розповідає про загадкові події, що малі місце у Львові, Будапешті та Відні на качана Першої Світової Війни. На виставці у місті Лева зникла одна з найціннішіх коштовностей Габсбурзької династії, яка до того ж має здатність змінювати плин часу. До справи береться львівська поліція на чолі з комісаром Вістовичем, а протидіє Їм російська «охранка».

 
 

1541566кп хр чз   
84(4УКР)6-44    
К 61

Коломійчук, Богдан Вікторович. В'язниця душ: повісті. -Харків: Фоліо, 2015. -220 с

«В’язниця душ» — третя книга автора, в якій він найкраще проявив себе як майстер детективного жанру. Події у повістях, що увійшли до видання, відбуваються у 1902-1903 рр. у Львові. В основі сюжету кожної повісті — блискуче розслідування заплутаної справи, яке проводить львівський комісар Адам Вістович. Карколомні пригоди героїв гармонійно доповнює оригінальна містика та зі смаком подана еротика.

 
 

1558794кп хр чз 
821.161.1(477)’06-312.4    
Л 68

Лобусова, Ирина Игоревна. Лугару. -Харьков: Фолио, 2019. -410 с.
     
Якщо раніше Зінаїда Крестовська була переконана, що Лугару - помісь людини і вовка - це щось з області міфології, то події, що з нею  відбуваються, змушують її повністю поміняти свою думку. Працюючи в морзі, оскільки нікуди більше її не прийняли, Зінаїда розкриває вельми дивні трупи - смерть нещасних настала від того, що хтось перекусив їм сонну артерію. Після проведеного аналізу стає ясно, що на їх шиї залишилися сліди зубів людини ...

 
 

1522833кп хр чз   
84(4РОС)6-44    
Ш 96

Шумяцкая Ольга, Друбецкая Марина. Мадам танцует босая: Роман. -М.: Эксмо, 2012. -352 с.

«Мадам танцює боса» - перший із серії проникливих і захоплюючих ретророманів Ольги Шумяцької і Марини Друбецької. Автори пишуть про Росію, в якій триває Срібний вік, кінематограф і фотомистецтво досягають розквіту, в небі над столицею пливуть дирижаблі, складаються чиїсь долі і розбиваються чиїсь життя. В основі сюжету - любовний трикутник: геніальний кінорежисер Сергій Ейсбар, в якому вгадуються риси Сергія Ейзенштейна; юна розкута фотоавангардістка Ленні Оффеншталь і кінопромисловець Олександр Ожогін. На тлі епохи вони люблять і творять, а епоха рветься з рук як стрічка кіноплівки.

 
 

1554002кп хр чз   
821.161.2’06-311.6
K 77

Кралюк, Петро Михайлович. Справжній Мазепа: роман. - Харків: Фоліо, 2017. -218 с
    
В основі сюжету “Справжнього Мазепи” – святкування у провінційному містечку двох ювілеїв: Миколи Гоголя та «українсько-шведського союзу». Автор оселив нащадків гоголівських персонажів у сучасній психлікарні. Божевільний Едічка пише роман «Гетьман», а молодий лікар-психіатр Левко (він же – оповідач) контролює цей процес. Петро Кралюк обігрує не лише сюжети та епізоди «Тараса Бульби», «Вія», а й біографію Гоголя, Пушкіна, Шевченка, Івана Мазепи. Героями роману, як і в гоголівських творах, стають сміх, загальна гра, гротеск.

 
 

1534108кп хр чз 
84(4УКР)6-44    
Г 95

Гурницька, Наталія. Мелодія кави у тональності кардамону. Історія забороненого кохання: роман. -Харків: Кн. Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2013. -398 с
     
Драматична історія забороненого кохання юної дівчини до набагато старшого за неї одруженого польського  шляхтича, яка розгортається  в  атмосфері Львова XIX сторіччя!  Що це — мінлива пристрасть  чи  справжні почуття? Для неї — це перше кохання, для нього - мабуть, уже й останнє.. Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати  щастя,  балансуючи  на  краю  прірви  та  порушуючи  всі можливі заборони?..

 
 

1544422кп чз 
84(4УКР)6-44    
К 59

Кокотюха, Андрій Анатолійович. Різник із Городоцької: роман. -Харків: Бібколектор, 2016. -250 с
     
Львів, 1913 рік. Напередодні Різдва жорстоко вбито кількох дівчат легкої поведінки. Газети дали невловимому вбивці прізвисько — Різник із Городоцької. Але кримінальна хроніка та інші сенсації більше не цікавлять уже відомого читачеві львівського адвоката Клима Кошового. У нього життя налагоджується: він має адвокатську практику, заможну клієнтуру, повагу в суспільстві й наречену — відому акторку театру і кіно. Та захищати хворого юнака, якого підозрюють у жорстоких вбивствах, Кошовий усе ж таки погоджується. Програти він не може, а перемога — це додаткова й гучна реклама. Але щойно невинний виходить на волю, на Клима починається справжнє полювання. Щоб урятувати своє життя, йому треба якнайшвидше знайти Різника. Так починаються пошуки, котрі приводять Кошового та його друга Йозефа Шацького в стіни психіатричної лікарні, відкривають світ львівських повій і таємниці хворих душ. Клим не знає, як Різник змінить його життя. І тим більше не уявляє, що ця справа підніме завісу над однією з таємниць впливової красуні Магди Богданович...

 
 

1566618кп чз   
821.161.2’06-312.4    
К 59

Кокотюха, Андрій Анатолійович. Вигнанець і чорна вдова. -Харків: Віват, 2019. -303 с. 

Весна 1909 року. Київський сищик Платон Чечель іде по сліду жорстокого убивці юних дівчат. Ним виявляється донька таємного радника з Петербурга. Згодом панянка гине за тих же обставин, що й її жертви. Тож впливові родичі звинувачують поліцейського в наклепі. Для всіх Платон стає вигнанцем. Єдиний вихід не опинитися на каторзі – це врятувати життя мільйонера фон Шлессера. Йому нібито загрожує молода дружина, що встигла здобути славу чорної вдови. Утім барон помирає, і це лише початок серії майбутніх холоднокровних убивств. Під підозрою всі спадкоємці - і навіть сам Платон… Вигнанець змушений розплутати клубок смертей та дізнатись, хто винен у злодійстві. Щоб не тільки запобігти новим злочинам, а й врятувати себе.

 
 

1559696кп чз 
812.161.1(477)’06-31    
Л 83

Лузина, Лада. Джек-потрошитель с Крещатика: роман. -Харьков: Фолио , 2018. - 699 с.
     
Лада Лузіна, одна з найбільш продаваних письменниць України, представляє на суд читача свій новий роман «Джек-різник з Хрещатика» - в традиційному містичному стилі, де химерно переплелося київський час: 80-ті роки XIX століття і день сьогоднішній, де ночі сповнені жаху , а дні - несподіваних відкриттів. Письменницею з дивовижною точністю передана характерна атмосфера старого Києва - міста естетського, богемного, загадкового, повного таємниць. Де по Хрещатику, наганяючи страх, бродить свій Джек-різник в пошуках нових жертв ...