Володимир Малик – «Дюма української літератури», що закохав весь світ в історію України
Перегляд виставки

 
 

1439248 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К.Таємний посол [Текст] : роман у 2-х томах / В. К. Малик. - К. : Таст-М. Т. 1, Кн. 1 : Посол Урус-Шайтана ; Кн. 2 : Фірман султана. - 2000. - 462 с. - (Історія України в романах).

У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року). 

До першого тому ввійшли романи «Посол Урус-Шайтана» і «Фірман султана». Молодий козак Арсен Звенигора, виконуючи за дорученням кошового отамана Івана Сірка секретну місію в Болгарії, потрапляє в полон. Разом зі своїми друзями Арсен тікає з рабства. До їхніх рук випадково потрапляє фірман султана. Арсен намагається якнайшвидше потрапити додому, щоб попередити про небезпеку, яка очікує його рідну Україну. 

 
 

1439250 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Таємний посол [Текст] : роман у 2-х томах / В. К. Малик. - К. : Таст-М. Т. 2, Кн. 3 : Чорний вершник; Кн. 4 : Шовковий шнурок. - 2000. - 541 с. - (Історія України в романах). 

Другий том тетралогії містить романи «Чорний вершник» і «Шовковий шнурок». Арсен Звенигора нарешті повертається додому, проте війна знову змушує його вирушати в похід. Продовжуючи боротьбу проти ворогів, він дізнається, що його кохана дівчина потрапила в полон, і разом зі своїм другом їде її визволяти. 

 
 

1522996 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Князь Кий [Текст] : роман / В. Малик. - Харків : Фоліо, 2012. - 282 с. - (Шк. б-ка укр. та світ. літ.). 

Дія роману «Князь Кий» відбувається у середині першого тисячоліття, коли після роздроблення держави легендарного гуннського вождя Аттіли його спадкоємці намагалися підкорити східнослов`янські племена. За цей роман 1983 року письменник був нагороджений літературною премію імені Лесі Українки.

 
 

м1055641 хр
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Двоє над прірвою [Текст] : повість / В. Малик. - К : Веселка, 1983. - 302 с. - (Пригоди, фантастика). 

Повість присвячується тим, хто боровся з фашизмом. Її герої, радянський льотчик-винищувач Володимир Булатович, Таня - радистка-партизанка. Обоє ризикували життям на фронтах Другої світової війни. Та тепер вони в'язні німецького трудового табору. Нелюдські умови, жорстокі порядки, щоденна гра на виживання - здається, із цього пекла неможливо втекти. Але Тані та Володимиру вдається влаштувати втечу. Тепер найважливіше - повернутися додому. Однак між ними й батьківщиною наче пролягла глибока прірва. Чи вдасться цим двом втриматися над нею і подолати всі випробування? 

 
 

1437208 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Черлені щити [Текст] : роман: Для ст. шк. віку / В. К. Малик. - К. : Веселка, 1990. - 367 с. 

«Черлені щити» — історичний роман, написаний 1985 року. У творі розповідається про боротьбу Київської Русі проти половців у першій половині 80-х років 12-го століття. Одним з головних епізодів твору є невдалий похід новгород-сіверського князя Ігоря Святославовича у половецькі землі. Цей похід описується у літопису «Слово о полку Ігоревім».

 
 

1355334 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Горить свіча [Текст] : роман / В. К. Малик. - К. : Український письменник, 1992. - 431 с. 

Роман «Горить свіча», за який В. К. Малику було присуджено міжнародну премію ім. Г. Сковороди, присвячений трагічним подіям 1240 року, які на століття перервали політичний та культурний розвиток України. Автор, докладно вивчивши історичні джерела, використавши фактичний матеріал літописів, не лише показує взяття Батиєм Поросся, дев'яностошестиденну облогу Києва і його падіння, кривавий шлях до «останнього моря» через галицько-волинські землі й руйнування Південної Русі, а й розкриває причини, що призвели до цього лиха, корені незнищенності української нації, яка відроджувалась навіть на руїнах цивілізації. 

 
 

1532681 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Чумацький шлях [Текст] : роман, оповідання / В. К. Малик. - Харків : Бібколектор, 2013. - 313 с.

У новому історичному романі автор відображає цікаве й своєрідне явище в історії українського народу — чумацтво. Головний герой твору — Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, навіть не снилося, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків, участь у складі цього війська у війні 1786-1791 pp. проти Туреччини... Не менш драматичні пригоди чекають і на Катрю, котра залишилася вдома, але наражається на ще більшу небезпеку, ніж її коханий на війні.

 
 

1553840 аб
84(4УКР)6-44
М 19

Малик, В.К. Князь Ігор [Текст] : роман / В. К. Малик. - Харків : Фоліо, 2017. - 474 с. - (Шкільна б-ка укр. та світ. літ.). 

Роман «Князь Ігор» присвячений історичному походу новгород-сіверського князя Ігоря Святославича на половців 1185 року. Герої роману потрапляють у самий вир трагічних подій, де на них чекають і тяготи походу, і криваві сутички з ворогом, полон і втеча з нього. Випробування долі ще більш зміцнили в усіх — від князів до простих людей — прагнення жити вільно на своїх землях і відстоювати цю свободу. До видання також увійшло «Слово о полку Ігоревім», перекладене та реконструйоване В. Маликом.