Ягодинська М., Строцень Б. Замки Тернопільщини

Ягодинська М., Строцень Б. Замки Тернопільщини / Марина Ягодинська, Богдан Строцень; худож.-оформлювач О. Гугалова. – Харків: Фоліо, 2018. – 91 с.: іл.

Тернопільський край, овіяний легендами і славою, замки та фортеці якого є своєрідною історичною візитівкою і визнаним лідером туристичної галузі. Тут у різні часи пролягали кордони між племенами, протодержавними утвореннями, князівствами та державами. У слов’янські часи ця територія перебувала недалеко від західних кордонів України.

Віддавна господарство та культура на території Тернопілля досягли неабиякого розвитку, що притягувало до себе різноплемінних завойовників, іноді війни не припинялися багато років. Саме тому тут було збудовано найбільше замків і фортець, які збереглись до наших часів. Під захистом замкових мурів мешканці краю могли зберегти своє життя і житло, хоч і далеко не завжди. Починаючи з княжих часів, на сучасній території Тернопільської області існувало в різні історичні періоди понад 150 замків, третина їх збереглася до наших днів.

У науково-популярному виданні оповідь про перші укріплені давньоруські городища – дерев’яні фортеці, які згодом обкладалися кам’яними мурами, а виникали через необхідність оборонятися від нашестя з боку Туреччини та припинення татарських набігів. Упродовж віків вони були центральними спорудами давніх поселень, їхня роль в обороні навколишніх теренів від постійних нападів ворогів та вдало вибране місце робили їх неприступними. Подальша доля замків склалася по різному – деякі були перебудовані на палаци і стали заміськими  резиденціями, інші так і не відбудувалися.

У книжці йдеться про історію замків, фортець, палаців і княжих міст Тернопільщини з найновішими на той час досягненнями фортифікаційного мистецтва. Це і Бучацький замок, замки у Бережанах і Висічці, Вишнівецький палацово-замковий комплекс, Збаразький замок, та багато інших, які зараз перебувають переважно у стадії руїн. Але навіть те, що збереглося, вражає своєю величчю, оповито загадковістю та міфами.

Читач має можливість ознайомитися з історією будівництва та занепаду кам’яних фортець. На основі історіографічного матеріалу встановлено власників замків і визначено їхню роль у розвитку укріплень. Згадано найважливіші постаті у будівництві оборонних фортець. Багато представлений ілюстративний матеріал дає уявлення про видатні пам’ятки фортифікаційного зодчества України, а також розповідає про історію будівництва архітектурної спадщини Тернопільської області як важливого історичного регіону України. 

Ця книга – одна зі спроб донести до широкого загалу читачів як уже відомі факти, так і результати найновіших, у тому числі й власних наукових розвідок. Автори – археологи за фахом іще раз довели, що сьогодні потрібне цілеспрямоване вивчення нашого минулого, щоб тим самим довести своє право на існування на своїх історичних землях. Достатньо лише дослідити своє минуле і популяризувати його. Подорож по містечках і селах регіону не розчарує мандрівників. Славна історія Тернопілля варта нашої уваги та пам’яті.

 

Ірина Білоус

Опубліковано: Листопад 2022