Пермяков А. Шлях світла. Путівник по енергетичній трансформації України

Пермяков А. Шлях світла. Путівник по енергетичній трансформації України / А. Пермяков. – Київ: Поліпрінт, 2021. – 240 с., кольор. фот.
 

У ріднім краю, як у раю.
Що край – то звичай, 
Що сторона – то новина.
Українське народне прислів'я

 

Читачів нової книги Андрія Пермякова очікує дивовижний український енерготуризм. Погодьтеся, це доволі новий, а значить, цікавий напрямок туризму. Незвичайна подорож проляже зі сходу нашої країни, шляхом Сонця, до заходу найбільшими енергетичними об’єктами України. Далеко не всім із різних причин вдасться фізично проїхати цими маршрутами. Тому книга стане у нагоді для допитливих читачів, порадує і збагатить новими знаннями. 

Східний енергетичний кордон – місце, де відбувалась індустріалізація донецького краю. Найбільша річка Східної України – Сіверський Донець. Для розквіту промисловості саме вона подарувала людям свої води. Адже «для виплавки однієї тонни чавуну потрібно 30 кубічних метрів води, для кожної тисячі кіловат-годин електроенергії необхідно 500 кубометрів води, навіть для кожної тонни видобутого вугілля потрібна тонна води». 

Але не тільки розвиненою промисловістю славна наша Східна Україна. Там налічується багато природних, історичних і архітектурних пам'яток. Це унікальний Храмовий печерний комплекс «Преображенські катакомби»; урочище «Дубовий гай», де, за легендою, у 1185 р. відбулася битва київського князя Ігоря з половцями; Деркульський кінний завод, заснований за указом Катерини ІІ майже 250 років тому…

Наступна глава книги має поетичну назву «Придніпровське тріо, або Енергетичне серце України». Це про нашу рідну Дніпропетровську область та Запорізьку. Саме тут розташовані три надпотужні теплові електростанції: Придніпровська, Криворізька та Запорізька. Поряд із Запорізькою ТЕС розташована Запорізька атомна електростанція, яка за підсумками роботи у 2000 р. визнана однією з трьох найкращих атомних станцій світу!

І далі автор пише: «Кажуть, що Дніпропетровщина – Україна в мініатюрі. Адже тут дивовижне різноманіття ландшафтів: степи, скелі, водоспад, ліси». Не вдасться швидко перераховувати всі пам’ятки і природні дива краю. Тому достатньо згадати про знаний на весь світ Петриківський розпис. Про інші скарби Дніпропетровщини варто прочитати.

Для любителів екстремального туризму є можливість відвідати з оглядовою екскурсією місто-привід Прип’ять. Засноване у 1970 р., місто було побудоване для працівників найбільшої в Європі атомної електростанції. Зараз про неї знає весь світ – це Чорнобильська атомна електростанція. Техногенна катастрофа на ЧАЕС також відома людству, яке, хочеться вірити, пам’ятає уроки найтрагічнішої з сучасних аварій глобального масштабу.

Так крокує автор разом із читачами по Україні зі сходу на захід маршрутами енергетичного турне, де мандрівники дізнаються ще й про сучасні види енергії – вітро та сонячні електростанції. Не забуває автор познайомити нас із старовинними замками, монастирями, заповідниками, озерами, з прісним морем… 

Як тут не дивуватися читачеві, адже й справді прекрасна наша Україна для багатьох її громадян залишається і загадковою, і до кінця непізнаною.

 

Олена Вауліна

Опубліковано: Листопад 2022