Відтворення вишиванки за кращими колекційними взірцями

Бебешко Лідія. Українська вишиванка: орнаменти, композиції / Л. Бебешко. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2022. - 127 с.: кольор. іл.

Якщо людина хоче вишивати,
Побачить в цьому радість і красу.
І по узорах буде мандрувати,
І вишиє на квіточці росу

                      Надія Красоткіна 

Це видання є другим випуском книг Лідії Бебешко з серії «Україна вишивана», започаткованої видавництвом Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля». 

Мета цього видання — ознайомити якомога ширше коло громадськості з красою української вишивки попередніх сторіч та її традиціями у різних регіонах України, щоб долучити вишивальниць до відродження цього народного ремесла. 

У цій книжці, як і в попередній, представлені композиції вишивки сорочок, розроблені автором за кращими колекційними взірцями з музейних і приватних колекцій. Матеріали структуровані блоками за етнорегіональною приналежністю та призначенням — для жінок, чоловіків, дітей і молоді. У другий розділ включено жіночі та чоловічі сорочки Українського Полісся, які відображають розмаїття червоних і червоно-чорних вишиваних орнаментів — від абстрактних до натуралістичних, рослинних, — та зміну їхнього традиційного побутування у напрямку зі сходу на захід Поліського краю. У третьому розділі подається група жіночих і чоловічих сорочок кількох етнорегіонів Західної України, відмінних за стилем, кольоровою гамою вишивки, орнаментальною структурою і змістом композицій, технологіями крою-шиття тощо. До четвертого розділу входять жіночі і чоловіча сорочки з кількох етнорегіонів Центральної та Східної України, які композиційно, колористично, технологічно відображають вишивальні традиції, принаймні, сторічної давнини. До п’ятого розділу виокремлено вишиті сорочки для дітей підліткового віку та молоді з різних регіонів України та включено весільну пару сорочок (для нареченої і нареченого), традиційних для Східного Поділля.

Композиції вишивки подаються у вигляді графічних моделей — спрощених схем, за якими можна вишивати і хрестиковими технологіями, й іншими поверхневими рахунковими швами. Саме завдяки цьому книжка стане у пригоді не тільки вишивальницям-початківцям, а й досвідченим майстриням. Кожний блок схем містить усі необхідні складові для відтворення вишивки сорочки у матеріалах від загальної композиції до орнаментів і мотивів. Графічні матеріли доповнюються описом особливостей крою-пошиття автентичної сорочки та переліком швів і способів додаткового оздоблення елементів крою.

Гарна й ошатна, оздоблена символічними орнаментами сорочка, наша рідна вишиванка, сьогодні стала не суто елементом одягу, а своєрідною міжнародною візитівкою українців. А то часом і модою, вона є елементом традиційної народної культури. В ідеалі таку сорочку слід шити за традиційним кроєм й оздоблювати традиційними орнаментами. 

Авторка цієї книги доклала великих зусиль, аби майстрині могли творити вишиванки з радістю та натхненням.

 

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2024