Павло Скоропадський – останній Гетьман України

Державник і держава: до 100-річчя проголошення Павла Скоропадського Гетьманом України. Збірник наукових праць / Редкол.: Г. Папакін (голова) та ін.; упоряд. Д. Гордієнко та Л. Бевз.– Київ: 2018.– 240 с.

 

Ця книга є глибоким історичним аналізом подій, пов'язаних зі становленням Гетьманату в Україні. 

Павло Скоропадський – останній гетьман України, щирий український патріот, лідер та ідеолог незалежної й суверенної Української Держави (1918 рік), а також очільник українського гетьманського руху в еміграції, який всі свої сили віддав розбудові Української держави.

Автор досліджує життя та політичну кар'єру Павла Скоропадського, визначаючи його внесок у формування незалежності України, яка продовжила своє існування після лютневої революції 1917 року, здобувши своє міжнародне визнання.

Його парадоксальна знакова постать поєднала в собі наслідування історичним традиціям українства та козацького державотворення.  Гетьман Української держави, щирий український патріот, він завжди вірив у майбутнє свого народу, та не зрадив національній ідеї, хоча мав на це всі передумови. Так, він зробив блискучу військову кар’єру, коли під час бойових дій не пов’язував себе з новітнім українським рухом. Але, ставши прапором гетьманського руху у 1920–1940-ві роки, П. Скоропадський продемонстрував надзвичайне вміння вчитися, працювати над своїми помилками. Постать його була знакова, але водночас і полемічна.

Дискусія щодо політичної спадщини цієї знакової фігури триває. Йому докоряли за аристократичне походження, називали людиною проросійських поглядів, німецькою маріонеткою. Багато хто не міг пробачити йому царського генерала, реставратора поміщицького режиму, його зречення влади та від’їзду в еміграцію. Водночас в еміграції він став політичним українцем, вивчив українську мову, виховав в українському дусі всю свою родину.

Автор аналізує рішучі дії Павла Скоропадського під час його управління, звертаючи увагу на його реформаторські спроби та взаємодію з іншими політичними силами. Програмні документи Гетьманату включали в себе основні економічні та політичні напрямки розвитку Української держави, становлення її української культури.

Книга розкриває ключові аспекти гетьманського періоду, включаючи соціально-економічні трансформації, його реформи в армії та системі управління. Коли він, ставши гетьманом, поніс на собі весь тягар влади, але при цьому показав себе справжнім державником, талановитим воєначальником і мудрим політиком. Так, уже в той час він виступав за вільне підприємництво та відновлення приватної власності. Це був справжній український патріот, пристрасно залюблений в Україну, життя якого змусило переосмислити свої погляди щодо минулого і майбутнього. Він визнав владу Української Центральної Ради, для нього була неприйнятна ідеологія насилля. Він міг взяти на себе відповідальність за Українську державу, врятувавши столицю від більшовицького сплюндрування. 

Зокрема, книга приділяє увагу гетьманським виборам, важливим дипломатичним ініціативам, а також впливу Гетьманату на формування національної самосвідомості українського народу. Автор розкриває важливі моменти його взаємодії зі світовим співтовариством і пояснює, як ці події вплинули на міжнародне сприйняття та підтримку України. За короткий термін гетьманська держава здобула значних успіхів.

«Державник та держава» – це не лише історична реконструкція подій, але й важливий внесок у розуміння ролі Павла Скоропадського, який увійшов в новітню історію України як один із найвизначніших діячів ХХ століття. Книга запрошує читачів у подорож в минуле, де вони зможуть відкрити для себе нові аспекти історії, що визначали подальший розвиток України як незалежної держави.

 

Посилання на БД ДОУНБ «Книги»: http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/8374C7E3-87BD-48D4-AAD2-8E814690217F

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2024