Секрети домашнього щастя для українців

Салтанова О. Вдома і стіни гріють, або Секрети щастя по-українськи.– Дніпро: Ліра, 2023.– 360 с.

 

Дім – це місце, куди хочеться повернутись,

де тебе чекає хтось особливий, де ти такий, ким є насправді.

Щастя – відчути глибиною душі культуру і природу та бути їх частиною.

Олена Салтанова

 

Авторка видання, дизайнерка з Черкас, написала книгу про український дім. Робота над виданням про секрети домашнього щастя для українців тривала і під час вимушеної еміграції Олени із двома дітьми на кілька місяців до Швеції.

У книзі досліджується тема домашнього затишку та щастя. Письменниця, під враженням світових бестселерів про хюґе директора Інституту щастя, шукає відповіді на питання через дослідження минулого України та крізь призму власного досвіду. Що для українців означає власний дім? Чому для нас важливо завжди повертатися додому? Що робить оселю фортецею, в якій стіни гріють і лікують?

За словами пані Олени, українці – нація, яким важливо мати власний дім, таку собі фортецю. Як створити, придбати, збудувати власний дім – цими питаннями найчастіше переймаються саме українці. В орендованій оселі вони часто не відчувають психологічного комфорту. Хоча, в багатьох країнах Європи це вважається нормою.

«Українці активно наголошують на стійкому відчутті емоційної прихильності до місця, де народилися; до осель, на тлі інтер’єрів котрих обертаються щасливі спогади життя; переживають сум і тугу за домом, де б не були; прагнуть повертатись туди, де відчуватимуть себе у фізичній та емоційній безпеці. Їм важливо хоча б знати, що таке місце існує», – говорить пані Олена.

Особливу емоційну прив'язаність українців до своїх будинків підтверджують численні народні приказки: «В гостях добре, а вдома краще»; «Добре тому, хто в своєму дому»; «Вдома своя віра і своя правда».

Книга, яка спочатку мала характер легкої історії про буденне щастя, набула нових, але важливих глав. Про війну і те, що вона в нас змінила, про ставлення до свого дому і своєї країни.

Під час війни авторка почула безліч історій людей, які залишилися без дому. Вони втратили не просто стіни, меблі, речі, а звичне середовище, де не треба адаптуватися. Людям потрібне надійне місце, куди можна було повернутись щовечора з роботи, з навчання, з відрядження і бути собою. В українській історії було стільки буремних подій, що важливість наявності свого дому, як острівця стабільності, тільки посилювалась пропорційно тривозі з приводу його відсутності.

У світі теперішніх подій українці мали можливість переглянути своє життя, перебрати власні цінності, збагнути, ким ми є в цьому світі, в світлі війни і миру, любові та ненависті. Подивитись на свою країну, мову, оточення, дім, партнерів, дітей іншими очима.

«Скандинави знаються на домашньому затишку і комфорті. Затишок створюють прості речі, які викликають певні емоції, асоціації. Близькі люди поряд, спілкування, смачна їжа. До речі, про їжу: якщо в оселі не готують їжу, не створюють родинне вогнище, святість, яку ми відчуваємо під час приготування трапези і споживання її з родиною. Якщо вогнище не горить в приміщенні, в ньому немає життя. Спочатку заносимо в хату вогонь, все інше підтягнеться. Тому кухня для нас – сакральна традиція», – вважає дизайнерка.

На сторінках є практичні поради, як облаштувати власний дім, щоб він став вашим місцем сили. Авторка стверджує, що всі ми пов'язані між собою одним ментальним полем і від стану кожного з нас залежить загальна картина життя.

До створення книги Олена залучила 14 дизайнерських студій, близько 30 людей, які активно коментували її дописи. 8 співавторок надавали експертні правки в певні глави. Люди, з якими вона перетиналася у Швеції, розповідали про свої переживання і відчуття. Також історії клієнтів з періоду 16-тилітньої практики роботи дизайнером інтер'єрів.

Секрети щастя ілюстровані світлинами кращих дизайнерів інтер’єру України. Книга сподобається тим, хто цікавиться дизайном, любить комфорт та шанує наш спільний дім – Україну. Побудуємо щастя по-українськи!

 

Посилання на БД ДОУНБ «Книги»:

http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/BE57C4FB-0B0F-4045-ADE6-DE73D37D7A90

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Лютий 2024