Щоденник війни

Мероник Андрій. 24.02 / А. Мероник.– Чернівці: Книги-ХХI, 2022.– 328 с.

Поховайте та вставайте, 
Кайдани порвіте. 
І вражою злою кров'ю.
Волю окропіте.

                    Т. Шевченко

 

24 лютого 2022 року, коли життя усієї країни різко перевернулось, Андрій Мероник почав роботу над новою книгою «24.02». Він – звичайний молодий хлопець у якого в ранньому дитинстві улюбленою грою були маленькі зелені пластмасові солдатики, що завжди відважно билися під його керівництвом. Потім батько зробив йому дерев’яний автомат і Андрій грав у «войнушки» з хлопцями на вулиці. Але він і уявити не міг, що вже в дорослому віці стикнеться з реаліями війни.

Автор переконаний, що нові часи вимагають нового формату літератури. Тому його книга не звичайна: це справжній щоденник війни, свідком подій якої є він сам. Це – швидше документальна розповідь про жахливі воєнні дії 2022 року. Кожного дня Андрій описував свій день, який зовсім не схожий на звичайний буденний день, бо це були дні під час повномасштабної війни для простого мирного жителя столиці. Читаючи рядки книги, можна відчути себе на його місці, відчути, як війна проникає в життя кожної людини, кожної душі та спонукає до співчуття. Це щоденник, який містить основну розповідь і збірку історій від громадян нашої країни, про те, як готувалися мирні жителі зустрічати ворога, про те, як на 15-й день війни людський організм звик до вибухів і пострілів і вже майже не реагував на це, та інші моторошні й водночас сміливі миті з власного життя. 

Книга розповідає невигадану історію про гурт молодих людей, які опинилися посеред війни без власного на те бажання. Про те, як кожного із них «морозило» – чи то від страху, чи то від холоду, коли десь поруч влучала ракета і лунав потужний вибух, який вибивав шибки і вмикав сигналізацію. Як кожен із них намагався бути корисним країні, як розвивалися їхні страхи та сумніви. Про що говорили, про що думали і у що вірили. 

Ця книга про таких же людей, як і ми – про наших сучасників. 99% усіх подій, зображених у книзі, – правдиві. Художньо забарвлене тільки спілкування персонажів. Видання відображає непрості реалії сьогодення, де розповідь ведеться просто, відверто інколи іронічно. Насамперед, автор відображає те, як внутрішній світ стикається із зовнішнім, і які при цьому виникають часом болючі протиріччя.

Будучи в столиці під час війни, Андрій та його друзі нишком робили фото, але викладати їх десь у мережі було небезпечно і шкідливо. Ворог міг скористатися цими матеріалами для розвідки. Тож книга наповнена ілюстраціями, які приблизно передають стан справ під час війни, її гнітючу атмосферу: розвалені будівлі та понівечену техніку.

До написання цієї книги долучились відомі українці: лікарі, блогери, підприємці, громадські діячі, артисти, зокрема, Даша Астаф’єва, Tayanna, Roxolana, зіркова пара Катерина Кухар і Олександр Стоянов, Дарія Ковтун і Євген Хмари та інші свідомі українці, які щодня роблять свій внесок у майбутню перемогу – кожен на своєму фронті. Кожен із них написав свій невеличкий розділ: щиру особисту історію про війну. Їхні розповіді доповнюють основний сюжет книги і роблять її унікальною. 

Але найголовніше те, що усі ці люди об’єднались заради спільної мети: допомогти Україні. Адже усі кошти, отримані автором від проданої книги, а це вже більше мільйона гривень, передаються у перевірені волонтерські організації для підтримки ЗСУ і постраждалих. 

Видання стане цікавим кожному, хто задумується над подіями війни та осмисленням їхнього сприйняття.

Книга має свій сайт в Інтернеті: https://fuckingwar.com/


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/962E7B17-3540-4365-93C7-E5858874BBAA

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Сiчень 2024