Практичні поради з лозоплетіння

Стеченко О.Ф. Лозоплетіння: практичні поради по виготовленню із лози та інших видів рослинної сировини виробів побутового, сувенірно-подарункового і художнього призначення.– Київ: Урожай, 2007.– 288 с.: іл.

 

Мистецтво лозоплетіння – одне з найдавніших ремесел в Україні. Це виготовлення різноманітних господарсько-побутових і художніх виробів. 

У 90-х роках XIX ст. активізується процес лозоплетіння у Корсунь-Шевченківському на Черкащині. До місцевої школи приїхали кращі майстри художнього плетіння з Франції та Німеччини. На Чернігівщині споруджено лозопарильний завод, який до 1940 року забезпечував обкорованою лозою місцеві артілі та здійснював експорт до країн Європи. За межами України відома продукція Чернігівської фабрики лозових виробів. В Україні існують цілі села, де основною діяльністю населення є лозоплетіння. Ремесло розвивається у Баромлі на Сумщині, Великій Багачці на Полтавщині, в Ратно на Волині, Полонному на Хмельниччні, Хусті й інших містах на Закарпатті.

У 2007 році вийшла книга практичних порад із лозоплетіння інженера лісового господарства О. Стеченка. Олексій Федорович займався лозоплетінням, спочатку як директор Чернівгівської фабрики лозових меблів, а з 1966 року – завідувач відділу рослинної сировини при Українському проєктному конструкторсько-технологічному інституті місцевої промисловості. В основу написання книги увійшов досвід роботи з 1967 по 1992 рік, під час якого було розроблено та впроваджено в практику технологічні процеси виробництва плетених виробів. На момент виходу книги автор керував зразковою студією художнього лозоплетіння у Дитячому оздоровчо-екологічному центрі м. Києва та передавав свої знання іншим.

У довіднику надано практичні поради з виготовлення виробів із лози, рогозу, листків качанів кукурудзи, соломи хлібних злаків та інших видів рослинної сировини.

Є різні види верби, які придатні для лозоплетіння. Ось деякі з найпопулярніших: верба тритичинкова (білоліз), верба прутовидна (коноплянка), верба пурпурова, верба шерстистопагінцева, верба сіра, верба гостролиста (шелюга червона). «Перевага гостролистої в тому, що вона має ущільнену деревину та малу серцевину, тому плетільники із задоволенням використовують її для сувенірно-подарункових виробів». А ще ця верба поширена як біля дніпровських пляжів, так і в кулісах хвойного лісу, а також на нижньодніпровських пісках. А от вербу сіру, оскільки прути товсті, використовують тільки як лозопалиці для меблів. З книги також можна дізнатися як вирощувати, доглядати за насадженнями, заготовляти та обробляти прути. Для початківців потрібно знати, що прут не можна заготовляти у період активного зростання, щоб не отримати сировину низької якості. Зрізування лозин у період сокоруху згубно впливає на пагоноздатність куща та може спричинити відмирання рослин.

Описано технологію виготовлення виробів із лози, починаючи з опису робочого місця, основних і допоміжних інструментів і переходячи на основні види плетіння. В залежності від призначення виробу плетіння може бути суцільне (густе), ажурне та змішане. Серед видів густого плетіння розрізняють просте, рядами, похилим рядком, вірьовочкою. Плетіння часто закінчується загинами або косичкою. Щоб виріб не зазнав деформації, важливе значення має правильний підбір прутів. Із лозової палиці та тонкого прута виготовляють різні меблі, а саме плетені крісла для відпочинку, крісла-гойдалки, обідні та журнальні столи, стільці, полиці для книг, дитячі ліжка, дивани та інше. Плетені меблі міцні та легкі, можуть експлуатуватися як в приміщенні, так і на відкритому повітрі.

Серед природного матеріалу для плетіння можна виділити обгортки качанів кукурудзи. Важливо знати, що всі вироби з цього матеріалу плетуть на спеціальних дерев’яних шаблонах, які можуть бути суцільними та розбірними. Це залежить від форми виробу. Конструкція має забезпечити легкість знімання готового виробу після сушіння.

Книга детально проілюстрована. Наведені ілюстрації як різних видів простого, так і ажурного виду плетіння з лози, рогозу, соломи, обгорток качанів кукурудзи і бересту.

Інтерес до плетених виробів не зникає, оскільки удосконалюється сам процес виробництва. Оригінальні декоративні вироби з рослинних матеріалів можуть стати прикрасою інтер’єру. 


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ: 
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/C443EAD5-F583-4148-BA93-FA4D202D92FF

 

Ірина Савченко
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Сiчень 2024