Про Валер'яна Підмогильного. І не тільки…

Коломієць Р.Г. Валер'ян Підмогильний.– Харків: ЛА «Час читати», 2021.– 123 с. 

Радянський союз – не про дешеву смачну ковбасу, а про тортури, про те, як намагались вбити слово, яке було спокінвіків, як забороняли – мислити і відчувати. І тоді поети-дисиденти, вимальовуються в уяві як супер-герої, якими вони і були. Зʼявляється невимовна туга та пошана і повага до кожного з них.

Максим Кривцов, український поет,
учасник російсько-української війни. 
Загинув 7 січня 2024 р. на фронті.


«…невимовна туга та пошана і повага» нашим найкращим українським синам, які гинуть і гинуть у різні часи, але від рук одного й того ж споконвічного ворога…

Шановні відвідувачі «Україніки»! Представники мого покоління, які отримали освіту у радянські часи, думаю, відчувають її недоліки. Маю на увазі недостатні знання з української історії, літератури, науки. Справою честі мають стати для нас вивчення та дослідження тих обсягів знань, які були від нас заховані у радянські часи. Освітяни тоталітарного режиму вкладали у наші голови стереотипи про «велике російське»... Тому в цьому році, коли виповнюється другий рік повномасштабної російсько-української війни, маю на меті запропонувати вашій увазі книги про наших видатних українців – представників інтелектуальної еліти.

Першим у цей ряд я поставила талановитого письменника, перекладача, нашого земляка, який був «аристократ в літературі», і став жертвою сталінських репресій. Це Валер'ян Петрович Підмогильний.

Книга Ростислава Григоровича Коломійця знайомить нас з яскравим життям і літературною творчістю українського письменника. Цікаво, що у домашній бібліотеці автора книги були твори В.П. Підмогильного 1920, 1930 рр. видання, ретельно збережені батьками, а його бабуся особисто була знайома із Валер'яном Петровичем.

Трохи біографічних замальовок. Народився майбутній письменник у 1901 році. Його батько працював конторником у панському маєтку в селі Чаплі, яке зараз поглинуло місто Дніпро. «Це була інтелігентна українська родина, де важило не класове походження, але самий образ життя. Батько збирав бібліотеку, прагнучи надати дітям освіту. Досить сказати, що він запросив додому вчителя французької мови, який вчив також дітей графа». 

Валеріан Петрович надалі оволодіє трьома мовами і перекладатиме класичні твори англійської та французької літератури українською мовою. Його літературні переклади й досі вважаються неперевершеними. Друкуватися Валер'ян Підмогильний почне ще зі школи. Навчався легко, із цікавістю. «Валер'ян у 1910–1918 роки навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім навчався з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив». Голод змусив його йти працювати.

Валер'ян Підмогильний писав оповідання, повісті, романи. Було б набагато більше… З історії України знаємо, що вся талановита українська інтелігенція потрапляла під пильний нагляд репресивних органів. Ця трагедія спіткала і Валер'яна Підмогильного. В грудні 1934 року він був заарештований і після довгих тортур і жахливих звинувачень відправлений у Соловецький табір особливого призначення.

«Леонід Череватенко у 2012 році розповідав зі слів українського літературознавця Григорія Майфета, що сидів у одній тюрмі з Підмогильним таке. Підмогильний розповідав йому про слідчого, який вів його допит: «Він (слідчий – К.К.) розумів, що перед ним сидить живий труп, то що приховувати? І він сказав так: «Ну, якщо чесно, то треба було би всю Україну знищити. Але оскільки це неможливо, то ми вас, українську інтелігенцію, точно знищимо…»

Дуже вразило, що під час перебування у Соловецькому таборі, письменник встиг перекласти з англійської мови українською історичну хроніку В. Шекспіра «Генріх VI» і роман ірландського письменника Оскара Вайлда «Портрет Доріана Грея». Крім того, він продовжував писати свою чудову прозу!
Скільки років минуло… Чому ж так боляче і сумно на душі? 

Наближалося «свято» – 20-ліття «Жовтневої революції», чорний 1937 рік. Наші талановиті письменники, які встояли під ударами радянсько-тоталітарної долі та змогли налагодити життя в страшних умовах ув’язнення і почали писати свої твори у казематах, отримали рішення трійки енкаведистів: розстріл! «… щоб звільнити місце для нових мучеників режиму. Разом із Валер'яном Підмогильним в урочищі Сандармох у Карелії було розстріляно понад 1000 в'язнів, серед них Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Лесь Курбас, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, Юліан Шпол і багато інших талановитих українців».

Пропоную вам, шановні відвідувачі Україніки, взяти у бібліотеці книги Валер'яна Підмогильного. Ви отримаєте унікальну можливість поспілкуватися з талановитим, інтелігентним письменником, таким уважним до внутрішнього світу людини, ким би вона не була. 

Адже В.П. Підмогильний залишив своєму народові те, що не вмирає, що вдосконалює нашу українську душу, гострить розум і робить нас людяними.


Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/EB790921-7A03-4052-89D8-9592264EFA79

 

 

Олена Вауліна
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Сiчень 2024