Як самій створити гарну вишиванку

Бебешко Лідія. Вишивальні традиції України. Білі та писані сорочки.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2021.– 158 с. 

 

Бережи українське – носи вишиванку.
Ліна Костенко

 

Українська вишивка – перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів... Вишиванка є символом краси, здоров'я і щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. Вишита сорочка символізує сімейні цінності – пам'ять роду, вірність і любов. 

Видання «Вишивальні традиції України. Білі та писані сорочки» містить схеми моделей жіночих і чоловічих вишиванок. Поліські, бойківські, галицькі, буковинські, закарпатські, слобожанські, полтавські, подільські орнаменти. Книга складається з двох частин, у яких подано графічні моделі композицій, орнаментів і мотивів сорочкової вишивки рахунковими технологіями, тобто схеми для практичного використання. І це є основним змістом видання та його головною цінністю. Понад 40 моделей вишивки білих та писаних сорочок! Візитівкою цього видання є чарівні білі та чорні писані сорочки з різних регіонів України, цікаві й самобутні за типами кроїв, колористикою вишивки, її компонуванням і технологіями виконання. 

У книжці подано інформацію про типи крою, види композицій, орнаментів і мотивів вишивки білих сорочок і художньо-технологічні особливості чорних писаних вишиванок. Представлено двадцять п’ять моделей з білою вишивкою і двадцять видів чорних писаних вишиванок. Кожна схема вишивки супроводжується переліком використаних швів. 

Композиції для вишивки чоловічих і жіночих сорочок створені на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власноручно вишити красиву українську одежу: детальні схеми узорів, вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий», схеми крою, візерунки й орнаменти. Орнаментальні мотиви українських вишивок сягають своїм корінням у місцеву флору та фауну, в історичну традицію.

До кінця ХІХ століття улюбленим залишалося гаптування білим по білому («біллю»). Вишивка створює малюнок високого рельєфу зі світлотіньовим моделюванням. Залежно від напрямку світла візерунок по різному то відбиває, то поглинає світло, поєднуючи багату його гру. Гаптування білим по білому – своєрідний художній прийом, воно асоціювалось у народі з красою морозних узорів.

За мотивами орнаменти вишивок бувають геометричні, рослинні, зооморфні. Геометричні орнаменти дуже прості: кружальця, трикутники, ромби, кривульки, лінії, хрести (прості й подвійні). В основі рослинного орнаменту лежить прагнення перенести у вишивку красу природи. В українській вишивці часто використовуються такі мотиви як «виноград», «хміль», «дубове листя», «барвінок» тощо. Деякі з них несуть на собі відбиток стародавніх символічних уявлень народу.

 

Вишиванням споконвіку займалися жінки, тож книжка буде корисною для вишивальниць із різними ступенями технологічної підготовки – від початківців до митців елітного класу. Матеріали цього видання допоможуть відтворювати кращі взірці традиційної народної вишивки і створювати нові авторські вишивані дивотвори. У книжці є все: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вживання різноманітних поверхневих швів, схеми крою. 

Посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва! 


 

http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/EA5E63E0-FEB9-451B-8E0E-192A68CC8AAD

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Сiчень 2024