«Надзвичайний» уряд прем’єра Леоніда Кучми

Гайдуцький П. Леонід Кучма: прем’єр-реформатор.– Київ: ДКС Центр, 2023.– 416 с.

 

Преса охрестила мене жорстким прагматиком.
Це – не поза. Це – необхідність.


Леонід Кучма

Книга «Леонід Кучма: прем’єр-реформатор» про гостру трансформаційну кризу в Україні на початку 1990-х років, про роль уряду та прем’єр-міністра Л. Кучми у боротьбі з кризою і здійсненні ринкових реформ у складних умовах політичної поляризації парламенту, політикуму та суспільства. Для тих, кому болить за Україну.

У світі було чимало прикладів неординарної назви урядів. Були тимчасові, перехідні, технічні, коаліційні, маріонеткові та інші. В Україні за роки незалежності теж був один уряд, який заслужив чимало суперечливих оцінок. Це був уряд Л. Кучми, який працював на початку 1990-х років. Його називали «надзвичайним», «декретним», «реформаторським» тощо. Хто щиро і правдиво, а хто із сарказмом.

Якщо відкинути емоції то найбільш об'єктивною характеристикою є – «надзвичайний» уряд. Чому? Тому що цьому уряду на півроку були надані надзвичайні повноваження – прийняття декретів – рівнозначних законам. Це було безпрецедентне рішення, прийняте Верховною Радою у згоді з президентом.

Надзвичайність уряду Л. Кучми полягає також в тому, що він справив переломний вплив на політику української влади у ставленні до кризи та реформ. Цей уряд перегорнув сторінку у свідомості політикуму щодо необхідності переходу від планової до ринкової економіки. Він сформулював засади нового ринкового мислення в економічній політиці української влади.

У великій мірі цьому сприяла надзвичайна активність прем'єр-міністра у комунікаціях з парламентом. Так, із розрахунку на рік, Л. Кучма виступав перед народними депутатами у 4 рази більше, ніж в середньому всі інші прем'єр-міністри за 30 років незалежності України. Саме завдяки такій активності Л. Кучма домігся надзвичайних повноважень, їхнього втілення в життя для зупинення кризи та започаткування реформ. Ніхто, ні президент ні парламент ці повноваження урядові ініціативно не пропонував і на та¬рілці не підносив. Їх треба було вибороти переконаннями та зуміти втілити в життя. 

Уряд Л. Кучми накопичив дуже цінний досвід аналізу й об'єктивності оцінки ситуації, забезпечення пріоритетності розв'язання економічних завдань над соціально-популістськими, здійснення організаційно-економічних заходів для подолання кризи й проведення реформ, активної та конструктивної комунікації з парламентом і президентом.

Цьому важливому досвіду і присвячена книга з викладенням оригінальних виступів прем'єр-міністра Л. Кучми у Верховній Раді та основних документів діяльності його уряду. В цих виступах є багато концептуальних політичних і економічних оцінок, корисних для нинішніх тяжких часів в Україні. Вони і сьогодні є прикладом державницької виваженості, ринкової налаштованості та раціоналізму, політичної мудрості й відповідальності.

Тому цілком логічною та обґрунтованою є амбітна назва книги, персоніфікована з іменем і характером діяльності прем'єр-міністра Л. Кучми. В книзі також міститься передмова та післямова автора – учасника тогочасних подій. Все це представляє вагомий інтерес для українського суспільства та політикуму, парламентаризму й урядування.

 


Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/6DA5336F-32B8-49A6-B62A-FD1CB5575113

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Листопад 2023