Загадки та розгадки мови

Янчук О.А., Янчук О.С. Коли і як з’явилась мова. – Житомир: ФОП Гембарський О.П. – 2023. – 84 с.

 

Правильні і добрі слова можуть змінити наш світ. 
Буддійська мудрість

Автори, послуговуючись висловом Франса де Вааля «Я хотів би струснути гуманітарні науки», – у свою чергу, хотіли б своєю книгою «струснути» науки, котрі вивчають мови. І котрі, станом на сьогодні, зайшли в глухий кут у марних спробах пошуку розгадки таємниці походження людської мови – цієї одвічної загадки людства.

Ми щодня чуємо ту чи іншу людську мову і самі щодня розмовляємо, навіть не замислюючись над таким звичним і цілком природним для нас заняттям.

А якщо запитати самих себе: «Чим є моя мова? Як, де і коли мова вперше виникла? Як моя мова влаштована і як вона “працює”»? Відповідей на ці запитання ніхто у світі й досі не знає. Поки що не знає...

Проте, людський мозок так уже влаштований, що він «не дасть спокою» ані собі, ані своїм господарям, допоки не дізнається відповіді. І це чудово, адже коли ми, люди, перестанемо розгадувати численні загадки Всесвіту, відтоді наше життя перестане бути таким цікавим, яскравим і змістовним, наповненим із нічим не зрівняним задоволенням, яке ми отримуємо, коли нам, нарешті, вдається розгадати чергову таємницю буття.

У цій книзі автори спробували дати чіткі та зрозумілі переважній більшості читачів відповіді на всі запитання.

Читаючи цю книгу, наче переміщуєшся в машині часу, здійснюєш дивовижну та захоплюючу, чарівливу мандрівку у просторі до нашого спільного загальнолюдського минулого, до нашої спільної пралюдської колиски – «Дерева життя».

І там, під його розлогою кроною, біля його могутнього коріння, за допомогою прихованих аудіо-відеокамер маємо можливість підслухати щонайперші слова та підглянути: де, як і коли саме ми навчились говорити, як, коли і звідки саме все оте різномовне «людське говоріння» у нас і розпочалося.

Вочевидь, що відповіді на питання людство шукало з давніх-давен. І, не знаходячи відповідей, творило найрізноманітніші міфи про походження своєї мови, аби хоч якось прояснити для самих себе розгадку цієї найбільшої таємниці в історії людства.

Згадаймо, до прикладу, відомий біблійний міф про будівництво людьми Вавилонської вежі та про те, як Бог змішав мови. Схожий міф побутує і в жителів острова Гао в архіпелазі Туамоту.

А в індіанських племен – носіїв саліських мов (живуть на північному заході США та південному заході Канади) є міф про те, як суперечки між людьми призвели до виникнення різних мов.

У скандинавській міфології говориться, що мова – це є дар третього сина Бора, бога Ве, який разом із братами Віллі й Одіном створив Мідгард – світ людей.

У «Молодшій Едді» описано те, як «сини Бора» знайшли на березі моря бездиханних і «позбавлених долі», у вигляді деревних прообразів, перших людей – Аска та Емблу. Одін дав їм життя і душу, Віллі – розум і рух, а Ве – зовнішній вигляд, мову, слух і зір.

Розгадка таємниці походження людської мови виявилась настільки складною для людського розуму, що свого часу французька Академія наук навіть категорично відмовилась надалі приймати до розгляду наукові праці, присвячені цій тематиці, мотивуючи таке рішення тим, що людський мозок, вочевидь, просто неспроможний розгадати цю таємницю.

У наш час інтерес до розгадки таємниці походження людської мови нікуди не подівся. Навпаки, зріс з новою силою. Адже людський розум ніколи не погодиться (бо такою вже є його природа) з тим хибним твердженням, що є щось йому не під силу, і що він, нібито, є «неспроможним» до розгадки чогось.

У світі створено міжнародний науковий проєкт Еволанг, покликаний, нарешті, покласти край існуванню таємниці походження людської мови. Проте, варто зазначити, що незважаючи на всі зусилля інтернаціонального колективу вчених, допоки нічого не було чутно про якийсь справжній епохальний науковий прорив у цій царині людських знань.

Сказане вище надає слушну нагоду й авторам ознайомити читачів зі своєю спробою розгадати таємницю походження людської мови. В цій книзі максимально доступно доноситься до свідомості масового читача ідея розгадки походження мови, використовуючи при цьому лише можливий мінімум необхідного матеріалу.

Адже мова – це саме те, що стосується кожного з нас. А те, що стосується кожного, у свою чергу, просто не може не цікавити людину. Автори сподіваються, що і читачі не зможуть пройти осторонь такої книги.

 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/5D4E9E05-AA26-4B08-85FE-93555C489C65

 

Тетяна Сподинець

Опубліковано: Листопад 2023