Українець – радник президента США

Кістяківський Д.Б. Науковець у Білому домі. Особистий щоденник спеціального помічника президента Д. Ейзенхауера з науки і техніки / пер. з англ. Я. Войтко.– Київ: КМ-БУКС, 2021.– 528 с. Вид. присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Надзвичайно радію можливості познайомити вас, шановні відвідувачі «Україніки», з цією книгою і його видатним автором. Дуже важливо зупинитися на біографії Джорджа Богдана Кістяківського (Георгія Богдановича Кістяковського). Народився він у 1900 р. на Київщині в сім’ї українських науковців, його дід і батько були професорами; дядько, Ігор Олександрович Кістяковський, був міністром внутрішніх справ уряду Гетьманату у 1918 р. Доля Георгія Кістяківського була поблажливою до нього. А чим ще можна пояснити той факт, що він був заарештований більшовиками і зміг втекти від них до Сербії. Втім, не забуваймо, що мова про надзвичайно талановиту людину, яка, зазвичай, дійсно талановита в усьому. Вже у 1926 р. він стає професором Гарвардського університету, пізніше – віце-президентом Академії наук США!

Джордж Богдан Кістяківський став американським вченим-фізикохіміком, одним із творців першої атомної бомби і назавжди увійшов у світову історію XX століття. Не менш цікавий факт його біографії – це служба у Білому домі, коли він став радником президента США Дуайта Девіда Ейзенхауера з питань науки і техніки.

Якою людиною був наш уславлений земляк? Згадує секретарка президентів НАН США Мерилін Шарко: «Він мені подобався як людина. І наше спілкування завжди було дуже приємним, навіть життєрадісним. Англійською він розмовляв з акцентом, але не дуже помітним… Його слухали і поважали – він був людиною, на думку якої не можна було не зважати. Жодного разу не чула, щоб позаочі про нього пліткували».

Мангеттенський проєкт. Це була програма розробки ядерної зброї у Сполучених Штатах Америки, роботи над якою почалися з 1942 року. Як найкращого фахівця з вибухових речовин Кістяківського запрошують очолити Відділ Х (Вибухи), тоді в його підпорядкуванні працювало 600 вчених, інженерів і техніків.

Журналістка Аріадна Войтко (чоловік якої став перекладачем українською мовою Особистого щоденника) писала: «Більшість причетних до проєкту «Мангеттен» вчених практично відразу ж виступили проти застосування ядерної зброї. Хто, як не вони, найкраще знали жахливу ціну своєму диявольському винаходу? І Дж. Кістяківський очолив цю діяльність – вселенська трагедія постала перед ним у всій своїй жахливій реальності».

У 1959 р. Дж. Б. Кістяківський був членом делегації, яка приймала М.С. Хрущова. Цікаво читати про його особисті враження від тих зустрічей. Вчений пише про задерикуватість і часом відверто грубе спілкування радянського лідера з американськими колегами: «Про Хрущова у мене склалося враження як про людину з комплексом меншовартості в його крайніх проявах – через це він і поводиться настільки зухвало».

Дж. Б. Кістяківський не забував про своє коріння, свій давній рід Кістяківських, «який охоплює чотири (!) століття»; охоче і приязно знайомився з українцями в Америці, бував і на Батьківщині, в Україні. Він казав, що «навіть англійською мовою розмовляв з козацьким акцентом».

Шановні відвідувачі «Україніки»! Дуже хотілося зацікавити вас особистістю талановитої людини. Видатний американський вчений, українець за походженням, Дж. Б. Кістяківський прожив надзвичайно яскраве життя. Тому погортати-почитати його особистий щоденник, сподіваюся, стане для вас справою природною і бажаною. Гарного вам читання!


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/42AAD351-8D74-47C8-94F4-A24D7D99E246

 

Олена Вауліна
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Листопад 2023