Про Чорнобиль і демократію

Плохій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / пер. з англ. В. Матюніна, Є. Тарнавського; худ.-оформлювач О. Гугалова-Мешкова.– Харків: Бібліоколектор, 2019. – 396 с., іл.

 

«Чорнобиль став стимулом усіх демократичних процесів в Україні,
польська “Солідарність” – прикладом, а Спілка письменників – колискою».

Іван Драч

 

Книга «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи» Сергія Плохія – це разючий огляд однієї з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Автор, український і американський історик, професор Гарвардського університету, директор Гарвардського українського наукового інституту розкриває події, які сталися у квітні 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції та їхні наслідки для людей і навколишнього середовища.

Тема Чорнобилю давно стала популярною в Україні. Здавалось би, що вона вичерпана, але українці не мають права забувати про неї. Книга починається з опису подій, що передували катастрофі, та подробиць її виникнення. Автор аналізує технічні та людські чинники, які спричинили вибух реактора і викид радіації. Розкриває деталі подвигу ліквідаторів, які ризикували життям, щоб запобігти ще більшому лиху. Ніхто не знав, що буде завтра, але терміново треба було вирішувати проблеми вибуху, до трагічних наслідків якого привело порушення майже всіх правил безпеки. 

Окрему увагу автор приділяє наслідкам катастрофи для людей, які проживали у зоні відчуження, і тим, хто брав участь у ліквідації наслідків. Він розповідає про радіаційні хвороби, які стали результатом цієї трагедії, про соціальні та психологічні наслідки для постраждалих.

Сергій Плохій також досліджує вплив Чорнобиля на геополітичну ситуацію в світі, особливо на стосунки між Україною та Росією. Аналізує реакцію радянського уряду на катастрофу та події, які передували розвалу Радянського Союзу. Це був початок процесу, який привів у 1991 році до незалежності України, багатопартійної політичної системи, початку маніфестацій і переосмислення буття, конструювання нової реальності.

Автор також розглядає вплив Чорнобиля на ядерну енергетику та міжнародні стандарти безпеки. Він висловлює обґрунтовані думки щодо майбутнього атомної енергетики та заходів, які потрібно прийняти для запобігання подібним катастрофам. Це не тільки минуле. Не тільки злочин комуністичної системи, але й частина відсутності культури безпеки в ядерному середовищі. 

«Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи» Сергія Плохія – це важлива книга, яка розкриває події навколо Чорнобиля та їхні наслідки з різних точок зору. Вона допомагає глибше зрозуміти цю трагедію та нагадує нам про необхідність гарантування безпеки в ядерній енергетиці та в подальшому розвитку суспільства. 


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/05A9AA5D-B98A-4A55-86DA-7896CDD93099

 

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Листопад 2023