Основи петриківського розпису

Гарькава, Тетяна. Основи петриківського розпису: підручник / за наук. ред. проф. Є.А. Антоновича. – Дніпро: Ліра, 2021. – 428 с., іл.

 

Гарькава Т. Основи петриківського розпису 
https://lira.dp.ua/products/osnovi-petrik%D1%96vskogo-rozpisu.html

 

Петриківський розпис – це національне мистецтво, яке зародилося у ХІХ столітті у селі Петриківка теперішньої Дніпропетровської області як звичайний селянський стінопис. Поступово розпис поширювався, набуваючи нових рис і здобуваючи мистецького визнання. Визначним моментом розвитку стала подія внесення петриківського розпису до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО 15 грудня 2013 року.

Петриківський розпис є традиційним українським мистецтвом декорування побутових предметів, таких як посуд, меблі, музичні інструменти, дитячі іграшки та інше. Він характеризується яскравими кольорами, геометричними та рослинними орнаментами, а також символікою, що відображає українську культуру й історію. Петриківський розпис є важливою частиною національної спадщини України.

У 2021 році вийшов підручник «Основи петриківського розпису» заслуженого майстра народної творчості України Тетяни Гарькавої, який створює можливість долучитися до унікального мистецтва. За роки викладання у Дніпропетровському театрально-художньому коледжі Т. Гарькава впевнилася в необхідності видання підручника про петриківський декоративний розпис. 

Книга охоплює два аспекти розпису – теорію та методику. Перша частина з назвою «Петриківський розпис: історико-теоретичні засади» розкриває розпис як духовно-національний феномен; філософські підходи до його вивчення; історію розпису, визначних майстрів. Є стаття Тетяни Шапаренко про Дніпропетровський художній музей як скарбницю петриківського розпису. Історія створення музейної колекції творів петриківських майстрів почалася у 1940 р. У ній зберігаються твори творчих династій: Панки, Соколенки, Пікуші, Чернуські, Стативи, Склярі, Деки. 

У книзі розкриваються основи петриківського розпису, а саме особливості побудови  орнаменту, колористика, стилізація та правила композиції. Висвітлюється питання розвитку розпису у контексті етнодизайну. Друга частина – з методики навчання петриківського розпису поділена на п’ять розділів: методичні засади, матеріали та інструменти, техніка виконання елементів розпису на різних матеріалах. Книга містить багато кольорових ілюстрацій з прикладами авторського виконання основних мазків, елементів, композиційних рішень петриківського декоративного розпису. Починати потрібно з найпростішого: різних видів мазків білячим пензликом та «кошачкою», а саме «перехідний», «гребінчик», «горішок», «зернятко». Важливим є «перехідний» мазок: спочатку набираємо основну, а на кінчик пензля іншу фарбу. В результаті на папері отримуємо плавний перехід кольорів. Також необхідно опанувати прийоми нанесення фарб різними інструментами, такими як білячий пензлик та його загострений кінець, «кошачка» (пензлик із котячої шерсті), рогозинка, піпетка, сірники з ватою та інші. Після цього потрібно переходити до малювання простих елементів петриківського розпису, рухатись від простішого до складнішого. Наприклад, колосок «кошачкою», листя, традиційна квітка «цибулька», ромашка, соняшник, мак, мальва, кучерявка та інше. Опанувавши окремі елементи, потрібно навчитися об'єднувати їх у композиції (симетричні й асиметричні; у прямокутнику, колі, овалі, квадраті), можна почати із зображення орнаментів.  

Книга багата ілюстраціями творів визначних майстрів розпису, подані приклади використання мотивів петриківського розпису у сучасному дизайні. Підручник з методики викладання декоративного розпису має велике значення для тих, хто бажає навчитися цьому виду мистецтва. Книга допоможе у розвитку творчих здібностей та фантазії, навчить правильно підбирати кольори та компонувати елементи декору. Для вчителів і педагогів підручники з методики викладання декоративного розпису є незамінним джерелом інформації для планування уроків. Вони допомагають створити ефективну програму навчання та підготувати учнів до участі в конкурсах і виставках.

Щоб досягнути майстерності петриківського розпису, потрібна співпраця майстра з учнем, особливо при перших кроках. Потрібно багато працювати, не жаліючи часу та запастися терпінням. Підручники з теорії та методики також потрібні, оскільки відіграють важливу роль у поглибленому вивченні розпису.


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/01F690EC-8B1C-4D4C-B976-7F0D8B90DDE6

 

Ірина Савченко
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Жовтень 2023