Незламний Мустафа Джемілєв

Мусаєва С., Алієв А. Мустафа Джемілєв. Незламний.– Харків: Віват, 2018.– 252 с.: фот.– (Гордість нації).

 

Говорити правду й робити все,
що вважаю правильним і потрібним,
незалежно від можливих наслідків,
стало моїм життєвим принципом.

Мустафа Джемілєв

Істинний масштаб особистості Мустафи Джемілєва, його значення для вітчизняної історії оцінити зможуть, напевно, лише нащадки. Поза очі Джемілєва часто називають людиною-пам’ятником, в очі трохи «м’якше» – людиною-легендою. Але він байдужий до пафосу – мовчить і всміхається…

Один із найвідоміших правозахисників і дисидентів СРСР Мустафа Джемілєв присвятив своє життя боротьбі за право кримських татар повернутися на свою історичну батьківщину після сталінської депортації. За це він провів у радянських таборах в цілому понад 15 років. Чотири терміни, більш як 300 днів протестного голодування, коли навіть рідні вважали, що його вже немає серед живих. Як і сотні тисяч інших кримських татар, Джемілєв зміг повернутися до Криму тільки наприкінці 1980-х років. Він стояв біля витоків створення представницького органу кримських татар – Меджлісу, і протягом 20 років був його беззмінним керівником. У листопаді 2013 року Джемілєв склав із себе повноваження голови Меджлісу. Сподівався залишок днів провести з сім’єю в Бахчисараї. Але окупація Криму зламала ці плани...

У 2014 році російська влада оголосила його в Криму персоною нон-грата. Це сталося після того, як він відмовився йти на будь-який компроміс і співпрацю з так званими «кримськими керівниками». Так Джемілєв знову втратив батьківщину, але не відступив від боротьби.

«Ніхто і ніколи, за жодних обставин, не змусить мене відмовитися від виконання свого обов’язку та зобов’язань, покладених честю, совістю та національною гідністю», – з промови М. Джамілєва на судовому процесі.

Національний лідер, який завжди виходив за межі власного комфорту та на повний голос свідчив про важливість своєї справи, сильна і справедлива людина Мустафа Джемілєв. Воістину Незламний.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров так характеризує Мустафу Джемілєва: «Він діє за принципом: «Якщо не знаєш, як учинити, обирай між справедливістю та несправедливістю». Якщо мета несправедлива, на його думку, він не підтримуватиме її за жодних обставин».

Представлене видання «Мустафа Джемілєв. Незламний» – це книга життя та спогадів одного з найяскравіших представників кримськотатарського народу, невід’ємної частини історії Криму, який продовжує свою діяльність і в наш час. 

Співавтори книги кримськотатарські журналісти Севгіль Мусаєва й Алім Алієв розповідали, що працювали над  книгою два з половиною роки. Вона писалася не тільки в Україні, а й у п’яти країнах світу. Автори побували із Джемілєвим і на Радбезі ООН в Нью-Йорку, і під час перемоги Джамали на Євробаченні бачили його реакцію. Хотіли показати його не тільки як політика, лідера нації, символ єднання кримськотатарського народу, а ще як непересічну людину зі своїми життєвими цінностями та принципами. 

У виданні читач знайде п’ятдесят годин інтерв’ю, журналістські розслідування, історичні хроніки та фотографії з архіву, деякі з яких друкуються вперше. Живі розмови з цією мужньою людиною допомагають краще зрозуміти й оцінити масштаб його визначної особистості. Власне, вся історія його життя – це історія боротьби кримськотатарського народу.

І хоча розлогі інтерв’ю з героєм становлять значну частину видання, особливе місце в ньому належить і розмовам із сучасним діячем національного кримськотатарського руху Ленуром Іслямовим і з відомою ветеранкою цього ж руху Айше Сейтмуратовою. Наприкінці вміщено додаткові штрихи до портрету Мустафи Джемілєва – декілька слів про нього його дружини Сафінар Джемілєвої, співачки Джамали, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, російського правозахисника Олександра Подрабінека, дисидента Мирослава Мариновича. 

Сама книга ‒ це данина поваги Мустафі Джемілєву, найвпливовішому у світі кримськотатарському політику, визнаному моральному авторитету незалежної України, прихильнику європейської й євроатлантичної інтеграції України, лідерові свого народу. Народу, який, як і раніше, бореться за свою єдину батьківщину ‒ Крим.

Ти в вогні не згорів,
Не загинув у вирі-пучині,
Як на тебе Той рік
Кинув стільки і лиха, й незгод!
І, здавалося, доля твоя
Догорає, неначе лучина,
Але вистояв мужньо
Мій кримськотатарський народ!
                           Аблязіз Велієв «Моєму народу»


 

Посилання на книгу в БД ДОУНБ: 
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/BA68D70E-C2B5-48AE-A3E9-21C9B46C20EA

 

Тетяна Сівач
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Жовтень 2023