Чарівність енергії Михайла Драгоманова

Ушкалов Л. Чарівність енергії: Михайло Драгоманов.– Київ: Дух і літера, 2019.– 600 с.

Багато є досліджень  життя та творчості Михайла Драгоманова і одне із них – це дослідження Леоніда Ушкалова «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов». Автор – відомий український літературознавець і письменник. На жаль він пішов з життя, але його творчість відома не тільки серед спеціалістів, а й серед любителів української словесності, бо його твори – це скарбниця інформації та мудрості. В його книзі «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов» переплітаються талант автора і яскрава особистість її героя.

Леонід Ушкалов поділив життєпис свого героя на 54 параграфи за кількістю прожитих років і дуже детально розглянув його життєвий шлях, а також дуже ретельно і точно відтворив соціально-політичне життя другої половини XIX століття. Він опрацював величезну кількість матеріалу і зізнавався, що писати про Драгоманова було непросто.

Книга наповнена цікавими фактами з дитинства, споминами його сестри Олени Пчілки. Михайло Драгоманов писав «Я дуже вдячний моєму батькові, який розвинув у мене інтелектуальні інтереси». Латинська мова та історія найбільше приваблювали Драгоманова в гімназійній науці й згодом стали його фахом. Автор детально розглядає формування політичних поглядів та світогляду свого героя ще юнацьких років.

Київський період життя (1859–1876) М. Драгоманова сповнений різними подіями, як  щасливими, так і сумними. В 1859 р. він став студентом Київського університету, а згодом після його закінчення доцентом і викладачем кафедри всесвітньої історії. Наступ реакції змусив Михайла Драгоманова виїхати за кордон.

Сторінки книги, присвячені його вимушеній еміграції навівають сум і тугу. Михайло Старицький на проводи Драгоманова написав такі рядки:

Чи доведеться, милий друже,

З тобою стрінутись чи ні?

Чи серце труднеє, недуже  

Й поляже в іншій стороні?

З еміграції Драгоманов так і не повернувся в Україну, яку він бачитиме тепер тільки у снах. Софія Русова писала «Рубікон перейдено: з цієї миті він емігрант – скрізь він міг бути тільки гостем, «чужим підданим».

У Женеві він перебував з 1876 по 1889 роки. У ці роки жив не тільки політикою, він повертається до роботи над українським фольклором «….почав опрацьовувати історичні вірші й звів у систему ті вірші, що у мене назбирано», – писав він до сестри Олени Пчілки.

Останні шість років життя Михайло Драгоманов провів у Софії, куди приїхав 1889 року на запрошення болгарського уряду. Він спочатку викладає історію в Вищій школі, яка через декілька років стане університетом. Крім керівництва кафедрою та викладання лекцій він розвиває власну школу фольклористики. Останні роки Драгоманов дуже хворів, а 9 червня 1895 р. помер. Поховано його в Софії.

Громадська та творча спадщина Михайла Драгоманова забезпечила йому особливе місце в історії суспільно-політичної та правової думки в Україні.

А «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов» – це остання книга Леоніда Ушкалова, його лебедина пісня. Критика відзначає її важливість для розуміння творчості та всієї глибини світогляду М. Драгоманова.

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ: https://old.libr.dp.ua/cgi-bin/irbis64r_01/cgiirbis_64.exe

Ніна Ясиницька
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Вересень 2023