«30 єсеїв про неймовірних сучасниць»

М. Макаревич. Україна має жіноче обличчя.– Київ: Агенція ІРІО, 2021.– 132 с.: фот., іл.

 

Жінка – як музика, її можна

любити навіть не дуже розуміючи.

Ліна Костенко

 

Любити, поважати, а ще спілкуватися з неординарними українськими жінками – ось справжнє задоволення.

Шановні відвідувачі «Україніки», пропоную Вам провести цікаве та інтелектуальне дозвілля. Книга Мирослави Макаревич познайомить вас із яскравими особистостями – надзвичайно яскравими жінками, талановитими  та відомими у рідній Україні. Вони прославилися у різних сферах суспільного життя. Це і культура: натхненні художниці, яскраві акторки, прославлені танцюристки та хореографи, популярні письменниці. Це і представниці наукової спільноти, а також громадські діячки.

Як жаль, що у цьому відгукові неможливо згадати всіх героїнь. Хоча це до кращого, адже буде невелика інтрига і, сподіваюся, шановні відвідувачі «Україніки» зацікавляться і знайдуть в нашій бібліотеці цю книгу.

Отже, в книзі зібрані «30 єсеїв про неймовірних сучасниць». Хочеться розповісти про «зустрічі» з двома героїнями: Наталією Сумською і Дашею Скорубською-Кандинською.

Наталія Сумська! Хто ж не знає нашу славетну театральну акторку, яку так любимо. Ми дізнаємося про її дитинство в акторській родині, про найяскравіші театральні ролі, про те, що допомагає їй долати труднощі життя. Наталія В’ячеславівна впевнена, що кожен період життя несе свої випробування. І тоді її рятує природа і та маленька сільська хатинка, яку вони з чоловіком, видатним актором Анатолієм Хостікоєвим, змогли колись давно, за її признанням, купити в селі. А далі пряма мова Наталії Сумської, яка має всі властивості лайфхаків: «…І з кожною весною приходить більше позитиву, бо всім нам важливо підніматися над собою та обставинами й вірити».

Не менш захоплива є розповідь-знайомство із надзвичайно вродливою і натхненною художницею. Це Даша Скорубська-Кандинська. Народилася Даша в сім’ї київських художників у 1985 році. Близькі та дальні родичі є представниками виключно мистецьких професій: живописцями, скульпторами, мистецтвознавцями. Юна Даша спробувала «змінити карму» та вступила до економічного вишу. Але «кров і гени покликали». Вона згадує таку історію. Коли була маленькою, до батьків приїхав галерист із Франції. Він купив дуже багато картин. «…Коли він уже збирався йти, раптом зупинився біля невеликого полотна з наївним натюрмортом і мовив: «А ось це теж дуже добре, беру». То був натюрморт, який намалювала шестирічна Даша». Минули роки навчання, дорослішання, натхнення і праці. Сьогодні роботи молодої київської художниці зберігаються у приватних колекціях багатьох країн світу: США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Китаю, Монако, Ізраїлю і, звичайно, в Україні.

З радістю поділюся з вами лайфхаками від Даші Скорубської-Кандинської:
«Головне дружити та вміти знаходити спільну мову з самим собою».
І ще: «Не засмічуйте етер. Прислухайтеся до себе – ви здивуєтеся, як там всередині цікаво, набагато цікавіше, ніж зовні».

Книга присвячена 30-й річниці Незалежності України, саме тому в ній 30 есеїв. Але ми розуміємо, що насправді наш народ настільки талановитий, яскравий, інтелектуальний, що кожного року можна писати подібні книжки, а цікавий матеріал буде невичерпаний.

 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/797AFC21-240C-45A7-A7ED-A461B9F779C0

Олена Вауліна
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Вересень 2023