Іван Огієнко – Великий українець

Тимошик М. Іван Огієнко: «Як ти українець...».– Київ: Парлам. вид-во, 2019.– 528 с.– іл., ім. пок.– («Політичні портрети»).

Служити народові – то служити Богові.

Іван Огієнко

Книга «Іван Огієнко: "Як ти українець..."» написана Миколою Тимошиком, професором, доктором філології, Головою Фундації імені митрополита Іларіона (Огієнка), який протягом 20 років докладно займався вивченням життям і творів Івана Огієнка. Перед нами представлена глибока та вдумлива праця, яка досліджує сутність українства і національної ідентичності через призму історії життя видатного українця, який активно брав участь у реформуванні української культури, мови та соціальних перетворень.

Іван Огієнко (митрополит Іларіон) державний, громадський, політичний, церковний діяч, про якого широкий загал мало що знає. Справа його життя (працював у 19361955 роках) переклад українською мовою Біблії, який сьогодні є скарбницею українського народу. Це був один із тих керівників, який брав відповідальність за розбудову української держави. Він був і міністром освіти, Міністром віросповідань в уряді Симона Петлюри, очолював Комітет захисту українських студентів у Польщі.

Іван Огієнко став третім у списку десяти найнебезпечніших для комуністичного режиму діячів, якому не могли пробачити його наукових концепцій доведення етапів виникнення української мови, українського книгодрукування. Він був елітою і совістю нації, після трагічних подій 1917 року не залишив рідну землю, а продовжував очолювати Уряд УНР у найтяжчі та скрутні часи існування нашої молодої держави.

Великий патріот 17 серпня 1918 року призначений ректором першого особливого Кам’янець-Подільського державного українського університету, де є ініціатором викладання всіх предметів виключно українською мовою.

У грудні 2018 року він отримує призначення очолювати Міністерство освіти. Першим законом міністра освіти Івана Огієнка було визначення української мови державною. І хоч Міністерство освіти під орудою Івана Огієнка працювало в Києві зовсім недовго практично один місяць (до вимушеної евакуації у Вінницю 28 січня), за його наказом були надруковані мільйонні тиражі підручників українською мовою.

Своєрідністю стилю документів за підписом міністра І. Огієнка є толерантність, розважливість і послідовність у вирішенні невідкладних питань.

Автор вдається до складних питань української національної справи і пропонує читачам глибокий аналіз, підкріплений широким дослідженням. Книга має на меті відкрити дискусії та спонукати читачів задуматися над тим, що означає бути українцем.

Фатальні обставини життя Івана Огієнка не зломили його характеру. Він чесно ніс свій хрест у житті: звільнення з роботи, відсутність грошей, трагедія Української революції, початок скитальницького життя на чужині. Іван Огієнко завжди, до останнього подиху, залишався видатним подвижником української національної ідеї, хто волею обставин опинився у вимушеній еміграції. У Канаді він прожив останню чверть свого віку, там вийшла друком переважна кількість його творів, зокрема й тих, що були написані ще в Європі.

Видаючи у Вінніпезі у 1960-х роках свої історичні епопеї у двох томах із глибоко символічною назвою «Наш бій за державність» Іван Огієнко глибоко вірив, що Україна таки колись буде незалежною, і наш бій за державність знову продовжиться…

Завдяки глибокому аналізу та ретельному дослідженню, книга Миколи Тимошика стає цінним джерелом для всіх, хто цікавиться українською історією та культурою. Вона спонукає читачів задуматися над тим, як ми можемо сприяти розвитку і збереженню національної ідентичності сьогодні. Свідченням цього є повернення в Україну його наукового й освітнього надбання, заснування премії імені Івана Огієнка, яка з 2012 року вийшла на всеукраїнський рівень.

Книга Миколи Тимошика є запрошенням до глибокого роздуму й обговорення і впевнено займає своє місце в сучасній українській літературі та науковому середовищі.

 

Посилання на БД ДОУНБ «Книги»: http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/F3E68354-076D-453A-BE70-F7809EE8AF9B

 

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Вересень 2023