Булава або зрада

Крамар С.І. Українська політична еліта: «булава» або зрада.– Хмельницький: Мельник А.А., 2021.– 420 с.

Можна все на світі вибирати, сину
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Василь Симоненко

 

У науково-популярному виданні «Українська політична еліта: «булава» або зрада» Сергій Іванович Крамар, український правник, суддя, кандидат юридичних наук, досліджує і аналізує вплив українського істеблішменту на історичні процеси, що відбувалися на українських землях. Читачам пропонується об’єктивний погляд на окремі історичні події.

Ця книга – спроба показати, що причини перемог і поразок українського народу знаходяться не ззовні, а всередині самої нації. Державницький світогляд будь-якої країни, національна культура, менталітет завжди формувалися та підтримувались істеблішментом – освіченою провідною верствою, політичною елітою. Саме провідна верства є класом, який здійснює політичне керівництво країною, ставить певні політичні цілі, сприяє розвитку культури, освіти етносу, підтримує відчуття етнологічної самобутності суспільства.

Європейські традиції Київської Русі та Великого князівства Литовського, польський католицизм у Західних регіонах України, вплив православної московії на Слобожанщині, Османської імперії – на південних землях, тривале перебування українців Закарпаття, Галичини, Східної Волині, Буковини у складі інших держав – важливі чинники, які відбилися на становленні української провідної верстви та долі українського народу.

Ще декілька століть тому ні у кого з мешканців нашого краю не могло виникнути питання про належність України до європейської сім’ї. Ми, існуючи у власному енергетичному полі, яке оброблялося тисячоліттями, завжди були членами цієї сім’ї, впливали на її політику, формували її культуру та інші цінності.

У всі часи люди закохувалися, боялись померти, раділи народженню дитини, сумували, хотіли мати більше статків і менше зобов’язань. Людська порядність, довірливість, доброчесність, жадібність, підступність існували завжди. Притаманні усім людям чесноти та негативні риси визначали вчинки осіб, які обговорюють і досліджують нині історики. Лише оцінка вчинків історичних постатей як таких, що притаманні звичайним людям, дасть нам можливість усвідомити дійсні причини, вчинених ними для свого народу позитивних чи негативних діянь і, особливо, їхніх наслідків.

Відомо, що той, хто виграє інформаційну битву, буде переможцем у війні. А мета цієї роботи – привернути увагу осіб, які за своїм соціальним станом, освітою, менталітетом мають усі шанси стати справжніми представниками української політичної еліти, носіями справжніх прагнень свого народу до вільного незалежного життя, кращого майбутнього країни.

Для формування національно-свідомого громадянського суспільства в Україні, утвердження надбань держави протягом останніх десятиліть, формування противаги у інформаційному протистоянні з внутрішніми та зовнішніми ворогами потрібно, щоби українці таки змогли зробити вірні висновки з уроків історії.

Нерозуміння багатьма особами вирішального впливу політичної еліти на державотворчі процеси викликане необізнаністю з історичними аспектами розвитку України, слабким відчуттям реалій, у яких розвивається сучасний світ, інформаційною війною, яка протягом останніх століть цілеспрямовано ведеться проти нашої держави.

Автор у своєму виданні, закликає стати рівноправними мешканцями рідного європейського дому, своєї родини – європейської спільноти, упорядковувати життя народу за нормами, прийнятими для держави, розміщеної у самому центрі Європи. Наш шлях до свого дому має бути послідовним і твердим. Ніхто, крім нас, не зробить наше життя достойним.

Книга для тих, кого цікавить справжня історія, хто хоче розуміти суть і бачити реальну картину суспільно-політичного становлення України.


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/66E7C749-9E45-49C8-861C-973ACFBEFAEE

 

Олена Коваленко
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Серпень 2023