Іван Брюховецький – від зброєносця до гетьмана

Горобець В. Гетьман Брюховецький. Життя у славі, владі та ганьбі.– Київ: Парлам. вид-во, 2019.– 432, [8] с.: іл.– (Політичні портрети).– Бібліогр. в підрядкових прим.– Ім. покажч.: с. 422–432.  

 

Січ – мати, Великий луг – батько, 
отам треба й умирати!

Козацьке прислів'я

 

«Гетьман Брюховецький. Життя у славі і ганьбі» – книга, написана автором Віктором Горобцем, є докладною біографією видатної особистості гетьмана Івана Брюховецького. Вона розкриває яскравий шлях цього українського полководця, гетьмана Війська Запорозького, голови  козацької держави на Лівобережній Україні у 1663–1668 роках. Головний герой роману жив у період складних і драматичних подій XVI–XVII століть, ставши одним із найсуперечливіших героїв української історії, який прожив недовге, але яскраве життя.

Автор пропонує читачеві унікальну можливість перенестися у далекий час, де стануть відкриті та досліджені багатогранні аспекти життя Івана Брюховецького, чи не найскладнішої фігури серед гетьманів. У книзі детально розповідається про дитячі роки майбутнього гетьмана, який народився на Полтавщині, його виховання та перші кроки військової кар'єри, які визначили його долю. Так Брюховецький багато років був джурою (зброєносцем) Богдана Хмельницького, довгий час займався вихованням його сина Юрія. У 1657 році до влади прийшов Іван Виговський. Брюховецький не підтримував його політики зближення із Польщею, тому перебрався на Запорозьку Січ.

Аналізуючи славні перемоги і трагічні поразки історичної постаті, письменник відтворює картину політичних і військових битв, що відбувались на теренах України в той час. Відданий своїм ідеалам і національним інтересам, Іван Брюховецький відзначався мужністю, винахідливістю та стратегічним мисленням. Так, за підтримки Івана Сірка він був обраний кошовим отаманом Січі.

Дослідник також звертає увагу на темні сторони життя гетьмана. Хитрий демагог, властолюбний тиран, він часто вплутувався у політичне лукавство, критикував козацьких старшин, обіцяв ліквідувати соціальну нерівність, але, отримавши політичну владу, тут же забував про всі свої обіцянки.

Багато хто з істориків і зараз вважає його зрадником і диктатором за його промосковську позицію у зовнішній політиці свого володарювання. Змальовуючи історичні факти, Віктор Горобець пропонує читачеві об'єктивний погляд на життя і діяльність гетьмана. Він не уникає показати його вчинки, що стали причиною суттєвого обмеження автономії гетьманщини в Україні. Це була людина, яку все життя роздирали суперечності. Він, який отримав гетьманство завдяки підтримці царських воєвод, несподівано у 1668 році підіймає повстання проти московського царя. Автор детально розкриває причини його ганьби та зради, підкреслюючи, що жодна історична постать не є досконалою. 

«Гетьман Брюховецький. Життя у славі і ганьбі» – це не тільки цікава біографічна довідка для істориків і студентів, але і захоплива книга для широкого загалу, яка надихає на думки про героїзм і зраду, злети та падіння. Твір Віктора Горобця збагачує наше розуміння української історії, допомагаючи зрозуміти складність внутрішніх і зовнішніх факторів, які впливали на долю гетьмана Івана Брюховецького.

Таким чином ця книга пропонує читачам унікальну можливість зануритися в історичні події та відчути глибину почуттів і духовності видатного гетьмана, що залишив відбиток в історії України. Автор збалансовано підходить до презентації матеріалу, розкриваючи як позитивні, так і негативні сторони цієї видатної особистості, надаючи читачам можливість самостійно сформувати свою думку про гетьмана Брюховецького.


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/50EA8FB1-F154-412F-BE56-8E8287F948F8

 

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Серпень 2023