До ювілею Альберта Кіпи

Академічна традиція українського зарубіжжя: історія і сучасність = The ukrainian academiс tradition in exile: past and present: liber amicorum на пошану президента УВАН у США проф. Альберта Кіпи / Укр. вільна акад. наук у США; відп. ред.: І. Гирич, Л. Рудницький.– Нью-Йорк; Київ: Простір, 2021.– 680 с.

У збірникові на пошану 80-річного ювілею визначного організатора української науки, президента УВАН у США проф. Альберта Кіпи опубліковано матеріали про життєвий і науковий шлях вченого-літературознавця, його громадську діяльність. У другій частині книжки надруковано студії науковців переважно материкової України і джерельні матеріали з архіву ім. Д. Антоновича УВАН у США, що висвітлюють біографію та наукову діяльність видатних гуманітаріїв Академії, більшість із яких у різний час були її президентами: Дмитра Дорошенка, Дмитра Чижевського, Олександра Оглоблина, Юрія Шевельова, Омеляна Пріцака, Марка Антоновича та інших.

Крім того, до наукового обігу вперше введено листування між ученими, в якому розкривається історія Академії, що продовжувала у часи комуністичного панування в Україні традиції незалежної Всеукраїнської академії наук у Києві (1918–1929 років).

Нині чинний президент Української Вільної Академії Наук у США Альберт Кіпа – визначний організатор української науки в діаспорі, громадський діяч, педагог і вчений, дійсний член і член Управи Наукового товариства ім. Шевченка в Америці, член Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» у Римі й голова цього товариства у США (1999–2004), а нині заступник голови, іноземний член Національної академії педагогічних наук України. Він належить до багатьох американських науково-професійних організацій – MLA, PSMLA, AATG, AATSEEL. Упродовж низки років був університетським представником для Фулбрайтівської програми. Аальберт Кіпа отримував нагороди та гранти від Фулбрайтівської програми, Національного фонду гуманітарних наук, програми IREX, Гете-інституту, штату Пенсильванія. 

Професор А. Кіпа – автор багатьох наукових праць із порівняльної проблематики слов’янських і німецької літератури («Гергарт Гауптманн у Росії, 1889–1917: Сприйняття і вплив», Гамбург, 1974). Написав передмову до книжки М. Шарнагл-Саюк «Im Wechselschein der Zeit» («У мерехтливому сяйві часу», Мюнхен, 2005). Був редактором збірника наукових праць «Унія в українській шкільній драмі XVII–XVIII століть. На перехресті культур» (Львів, 2008). Особливу увагу він приділив творчості Лесі Українки у контексті німецької літератури ХІХ – поч. ХХ ст. А. Кіпа – автор низки рецензій, співредактор трьох збірників наукових праць, ініціатор видання й упорядник збірки романсів Вадима Кіпи. Він також головний редактор «Новин з Академії», член видавничої комісії УВАН у США.

Протягом 60-річної наукової і громадської діяльності на різних посадах Альберт Кіпа проявив себе як людина високої культури, широкого світогляду й ерудиції. Основою життєвого і морального імперативу д-ра А. Кіпи були і лишаються жертовність, гідність, сумлінність. Усе життя він жив і працював за девізом лесі Українки: «Contra spem spero». Причому ключовим для нього є слово «spero» – надія. З надією він і донині очолює Українську Вільну Академію Наук у США, гідно продовжуючи її славні традиції та здобутки, підтримуючи надзвичайної ваги і значущості архівні і видавничі проєкти.

У роки незалежності Україна відзначила науковий доробок і подвижницьку працю А. Кіпи у розбудові науки і культури на еміграції, нагородивши його медаллю Міністерства культури і туризму «За багаторічну плідну працю в галузі культури» та орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за вагомий особистий внесок у збереження та збагачення національної історико-культурної спадщини, активну діяльність у справі повернення культурних цінностей в Україну.

З нагоди 80-ліття Національна академія педагогічних наук України нагородила професора А. Кіпу медаллю «Леся Українка».

 

Посилання на БД ДОУНБ «Книги»: 
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/4E285CB3-1955-4BF1-8E3A-AB7266EAE91D

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Серпень 2023