Петро Могила: великий патріот української культури

Кучерук О.С. Петро Могила: дослідження та спостереження.– Київ: Парлам. вид-во, 2019.– 168 с.– (Серія «Славетні постаті України).

 

Могила не просто український патріот, а велетень-патріот,
що запліднив українську культуру на цілі віки вперед”.

Митрополит Сильвестр (Гаєвський)

 

Ця книга, написана Олександром Кучеруком, пропонує захопливий і глибокий огляд життя і діяльності видатного духовного діяча, архімандрита та митрополита Київського Петра Могили. У своїй праці автор детально досліджує історичний контекст, культурний вплив та спадщину Могили, розглядаючи його життя з різних поглядів.

Книга розпочинається з біографічних даних про Петра Могилу, розкриваючи дитинство та молоді роки цієї видатної постаті. Автор детально вивчає виховання, освіту та релігійні переживання майбутнього митрополита, дозволяючи читачеві краще зрозуміти формування його характеру. Віддавши себе духовній діяльності, він вдосконалював свої знання у кращих університетах Європи, звідки, запозичивши все позитивне, розробляє систему освіти у Києві.

Подальші розділи книги присвячені ролі Петра Могили в розвитку української культури й освіти. Автор аналізує його зусилля у впровадженні шкільної системи, заснованої на принципах православної віри, яка стала передовим досягненням для свого часу. Крім того, дослідник звертає увагу на його літературні внески та сприяння розвитку духовної літератури в Україні.

Особлива увага приділяється ролі Петра Могили у впровадженні реформ в українську церкву. Він без вагань став на бік православних українців і білорусів, поставивши себе в опозицію до панівного суспільства. Автор аналізує складнощі та перешкоди, з якими стикався Петро Могила у своїй діяльності, а також його внесок у розвиток церковної ієрархії.

Книга пропонує широкий аналіз і вивчення спадщини Петра Могили в сучасному світлі. Автор досліджує його вплив на сучасне православ'я і релігійне життя України. Так, ставши у 1627 році архімандритом Києво-Печерської лаври, він розпочинає свою культурно-просвітницьку діяльність, налагоджує книгодрукування у Печерській друкарні. Найвидатніший київський меценат збирає молодих талановитих людей і за власні  кошти відправляє їх учитися за кордон, після чого вони стають викладачами у заснованій ним Могилянській школі.  Цей заклад згодом перетвориться на Києво-Могилянську академію, в якій буде виховуватися еліта нашого народу. Саме в ній будуть навчатися багато гетьманів, філософів, архітекторів. Серед них ми можемо знайти такі видатні постаті як Іван Мазепа, Григорій Сковорода, Петро Гулак-Артемовський та інші. У XVIII столітті академія стає одним із найкращих навчальних закладів Європи.

«Аж до останньої руйнації, проведеної наприкінці XVII століття, Київська академія, а з нею й східноукраїнське громадянство, в ній виховане, жило спадщиною Могили, його духом», – так оцінив діяльність митрополита Михайло Грушевський.

Автор детально розглядає його позицію з догматичних питань, зокрема проблеми і спроби здійснити об'єднання православних і греко-католицьких віруючих. Саме його зусилля привели до духовного примирення в суспільстві. Найбільший розквіт Київська митрополія мала за Петра Могили, який вперше зміг домогтися від польської влади рівних прав і привілеїв православної та греко-католицької церкви.

Видання вирізняється своєрідним підходом до вивчення життя та діяльності Петра Могили, де поєднуються історична точність, детальність досліджень і аналізу, а також поглиблене розуміння духовних аспектів його особистості.

Ця книга буде цінним джерелом інформації для студентів і вчених, які займаються історією України, релігієзнавством та культурологією. Вона також приверне увагу всіх, хто цікавиться історією православ'я, релігійними реформами і діяльністю видатних духовних діячів. Захопливо написана і науково обґрунтована, книга Олександра Кучерука запропонує глибоке розуміння славетної постаті Петра Могили і його спадщини для України та світу.


 
Посилання на БД «Книги» ДОУНБ: 
https://old.libr.dp.ua/cgi-bin/irbis64r_01/cgiirbis_64.exe

 

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Липень 2023