«Щит України»

Варганов, Віктор Павлович. Операції «Щит України».– Київ: Ваш автограф, 2021.– 240 с.: іл., фот. (Присвячується першим співробітникам підрозділу спецслужби України по боротьбі з тероризмом).

 

Пропонована документальна книга присвячена спецоперації «Щит України», крім того, історії виробництва купоно-карбованців, які були у грошовому обігу в Україні в період з січня 1992 р. до вересня 1996 р. і народженню національної валюти.

«Сама кодова назва «Щит України» дуже точно визначає рівень важливості для нашої країни головної мети операції: захистити українську державність, суверенітет і незалежність як стратегічне завдання її існування».

Це була широкомасштабна операція за участю тисяч фахівців і співробітників різних міністерств, відомств і служб в декілька етапів на територіях різних країн, під час якої спецпризначенці, які супроводжували вантажі, ризикували своїм життям. Мова йде про забезпечення доставки спочатку купонів багаторазового використання, виготовлених у друкарні Франції, а пізніше – партій української національної валюти з Канади й Італії в Україну. Вага надсекретних і надцінних вантажів обчислювалася не одним десятком тон! Загалом операція тривала 23 місяці.

За цей значний час траплялися нештатні ситуації. Так, напередодні нового 1992 року літак «Руслан» міг загинути разом з екіпажем і цінним вантажем. Той рейс починався без ускладнень, виліт з аеропорту «Шарль де Голль» відбувся успішно. Та на висоті 4000 метрів літак із чимось зіткнувся у повітрі,  переднє лобове скло командира літака тріснуло, виникла загроза розгерметизації. Трагедія, здавалося, була неминуча. Коли вирішували, що робити далі, з французьким бізнесменом, який супроводжував вантаж, сталася істерика. Тоді підполковникові В.В. Крутову, який відповідав за операцію, довелось бити його по щоках, аби той прийшов до тями… На щастя, самовладання та професіоналізм всієї команди перемогли цю нештатну ситуацію. Згадує В.В. Крутов: «Француз, бідолаха, кулею вискочив з літака, впав на засніжену землю, став її цілувати. Я його підняв, а у нього все обличчя в синцях: видно, мої ляпаси виявилися для нього відчутними… Цікаво, що потім ми довго аналізували НП, але так і не змогли зрозуміти, що нас ударило, екіпаж і наша група дивом залишилися живі. Природно, міг загинути і цінний вантаж».

Віктор Павлович Варганов написав не менш захопливі сторінки про історію національної валюти. Використані офіційні та архівні документи, велика кількість фотодокументів про народження гривні. На початку квітня 1991 р. Радянський Союз вже доживав останні часи. В кабінеті Верховної Ради України зібрали найкращих художників-графіків, які отримали завдання створити перші зразки українських грошових знаків. Пролунало суворе попередження про нерозголошення того, чим вони будуть займатися. Перші варіанти ескізів валюти мали бути виконані всього лише за тиждень. Термін жорсткий, але, як згадують художники, роботу вони виконували з великим ентузіазмом. Згадує один із художників Б.М. Максимов: «Я вклав у цю роботу усю свою майстерність і багаторічний досвід, тому радів від щирого серця, коли наші ескізи отримали найвищу оцінку».

Цікавим був процес відбору історичних осіб, чиї портрети мали прикрашати національні банкноти. Було вирішено, що зобразити необхідно ті історичні особистості нашої вітчизняної історії, які зробили найбільший внесок у справу становлення державності України.

Шановні відвідувачі «Україніки», сподіваюсь, що пропонована книга не залишить вас байдужими. На її сторінках ви дізнаєтесь про те, що передувало проведенню Референдуму про проголошення незалежності нашої країни. Пам’ятаємо, що Акт проголошення незалежності України підтримали 90,92% населення України! 

Цікаво було дізнатися, як весь Чорноморський флот став власністю Росії. Адже спочатку було рішення про його поділ між Україною та Росією. А «вартість усього майна Чорноморського флоту ВМС СРСР до початку 1992 року оцінювалася у величезну суму в 80 мільярдів доларів США». 

Ще багато цікавих відкриттів і вражаючих історій поповнять ваші знання з вітчизняної історії.


 

Посилання на книгу в БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/2250037B-C275-4124-8210-72FA68E4C24

 

Олена Вауліна
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Червень 2023