Максим Рильський: в житті ніколи неправді не служив

Максим Рильський / Київ. літ.-мемор. музей М. Т. Рильського; авт. передм. В.Є. Панченко, авт.-упоряд.: В.Є. Панченко, В.Л. Колесник.– Харків: Фоліо, 2019.– 378 с.– (Митці на прицілі). До 125-річчя з дня народж. М.Т. Рильського.

 

О краю мій! Недавно завітав я
В ці хати, під стріхи ці замшілі,
Де розповідей давніх наслухав,
Подібних до замисленої хвилі,
Де з друзями співав я, як умів…

Максим Рильський

Книга «Максим Рильський», присвячена 125-річчю з дня народження М.Т. Рильського, вийшла в серії «Митці на прицілі».

Автори-упорядники В.Є. Панченко та В.Л. Колесник намагались якнайповніше розкрити життєвий шлях і творчість видатного українського письменника Максима Рильського, який увійшов в українську літературу як поет, публіцист, перекладач, етнограф і громадський діяч (1895–1964). З ними читач проходить через етапи поетичного розвитку Рильського, відкриває для себе його філософську внутрішність і величність поетичного мистецтва.

Книга розпочинається з розповіді про дитинство та юність Максима Рильського, коли він уже виявляє в собі талановитого поета. Відвідуючи літературні гуртки, зустрічаючись із відомими письменниками того часу, він прагне розкрити своє поетичне покликання та зробити вагомий внесок у розвиток української літератури.

Максим Рильський був представником «неокласиків», яких радянська влада звинувачувала у декадентстві та відірваності від життя. Вони не звертали уваги на політичне життя, їх об’єднував інтерес до людських цінностей. Поет завжди мав свою точку зору і намагався дотримуватися її в житті, часом висловлюючись проти панівних політичних ідей. Це викликало гострі нападки офіційної критики, що стало приводом до його арешту у 1931 році.

Книга детально аналізує поетичну творчість Рильського, звертаючи увагу на його стиль, тематику та філософські мотиви. Читач має можливість ознайомитися з його поетичними збірками, які окреслюють місце поета у літературі того часу та розкривають глибину поетичного слова віршів Рильського, краще зрозуміти його мистецтво.

Окрему увагу приділяється взаєминам Рильського з іншими літературними діячами того часу. Відомі письменники та культурні діячі відіграли важливу роль у житті Максима Тадейовича, надаючи йому підтримку, поради й інтелектуальне спілкування. Книга розкриває ці взаємини, розповідаючи про зустрічі, листування та спільні творчі проєкти.

Автор був відомий своїми глибокими роздумами про природу поезії, роль поета в суспільстві та значення мистецтва для людства. Книга досліджує ці філософські аспекти, викладаючи думки Рильського та їхній вплив на його творчість.

До видання входять також маловідомі матеріали, які висвітлюють драматичну історію цькування видатного поета. В жовтні 1947 року він знову зазнає відкритого політичного гоніння з боку літераторів і партійних діячів за «буржуазно-націоналістичний ухил», «відсутність більшовицької ідейності». Дух тих часів живе у статтях, архівних матеріалах, поетичних творах, спогадах, промовах, резолюціях, включених до книги як нагадування про жорстокі уроки тоталітаризму ХХ століття.

«Максим Рильський» – це не тільки біографія, але й глибокий аналіз творчості та думок видатного поета. За своє життя у неймовірно тяжких обставинах він встиг зробити дуже багато. Написав понад 40 збірок віршів, сотні перекладів з інших мов. За останні збірки «Троянди й виноград», «Далекі небосхили», «Голосіївська осінь» поета нагородили Державними преміями. Душа митця звільнялася, і готова була служити нації живим словом. Він доклав багато зусиль, щоб вийшли у світ книги заборонених письменників.

«Максим Рильський» – це книга, яка розкриє читачеві всю багатогранність і велич поета, що здатен змінити світ своїми словами, до кінця залишаючись вірним своєму народові та рідній землі:

Та й хто б нас міг насправді, розлучить?
Хіба можливо матір посварити
Із немовлям? Хіба од верховіть
Летючий вітер можна відділити?
Хто знайде плуг, щоб розорати те,
Що в серці вірнім з юних літ росте?

                                Максим Рильський


 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/70415EFB-CBE6-446F-869D-348EFF94F9B9

 

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Червень 2023