Хроніка війни в фотографіях

Смольєнко Д. Великі перемоги: фотоальбом / фот. Д. Смольєнко, авт. тексту О. Звонарьова.– Запоріжжя: Тандем, 2022.– 176 с.
 

Бути українцем – це любити Україну не на словах…
Бути українцем – це жити заради інших.

В’ячеслав Зайцев

 

Війна, розв’язана росією проти України, занурила країну і світ в нову реальність. В цій реальності є агресор і є нація, що героїчно б’ється за свою свободу і незалежність. Ця боротьба продемонструвала всьому світові цілу гамму почуттів, рис і станів українців.

 

Біль, який відчув кожен, спочатку немов паралізував думки та дії. Але ж це війна, і вона народила лють. Тисячі вбитих невинних людей, зруйновані будинки та знищені цілі міста, але надія на відновлення країни живе і міцніє з кожним днем. Українці – це нація, якій притаманна людяність, а честь – це не просто слово, а почуття власної гідності.

Війна ще триває, але вже маємо великі перемоги. Про них варто пам’ятати, вони гідні того, аби про них говорити і, головне, – їх ніколи не можна зраджувати.
Про це за допомогою проникливих фотографій і влучних текстів до нас промовляють автори книги – запорізькі журналісти Дмитро Смольєнко й Ольга Звонарьова.

Ця книга не народжувалася роками. Вона не є результатом спільної ідеї, над її сторінками автори не мучились у творчому пошуку. Сторінки для цієї книги «вирвані» з хроніки останніх десяти місяців. Ця книга почалася того ранку, 24 лютого 2022-го, коли нашу країну збудила повномасштабна війна.

Це – певною мірою фотодокумент, який розповідає акт агресії, військові злочини та злочини проти людяності й людства.
Це – про страх, біль і горе.

Але, насамперед, це про нас, українців, які зуміли об’єднатися і стати на захист своєї країни. Кожен на своєму місці. Це – про найвищу ціну, яку платить Україна за свою перемогу, свободу, історію, за право бути.

Надто довго історію нашої країни писали чужою мовою, писали за нас ті, хто ставив під сумнів наше право на існування… Тепер її пишемо ми!

Одні це роблять українською мовою. Фотокореспонденти говорять мовою зображень. Це – їхній спосіб комунікації з глядачем, величезний внесок до збереження нашої пам’яті як нації. Бо якщо українці самі не розповідатимуть про перебіг подій зараз, за них це знов може зробити мова зла.

Посилання на книгу в БД «Книги» ДОУНБ:
https://old.libr.dp.ua/cgibin/irbis64r_01/cgiirbis_64.exe?

 
Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Травень 2023