Ukraїner про Україну

Логвиненко Б. Ukraїner. Країна зсередини / Б. Логвиненко; упоряд.: О. Кузема, Н. Понеділок, С. Анжелюк; голов. ред. М. Савка.– Львів: Видавництво Старого Лева, 2020.– 307 с. 

Ukraїner. Країна зсередини 2 / авт. ідеї, авт. передм. Б. Логвиненко; підготов. текстів: Д. Тітарова, К. Чикунова; відп. ред. Є. Сапожникова.– Київ: ГО УКРАЇНЕР, 2022.– 319 с. 

Ukraїner – це спільнота й організація, що з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. Вона почала розповідати історії з усіх куточків України, допомагаючи осягнути цінність власної країни й розвивати простір, у якому живемо або до якого обов’язково повернемося, в якій би точці світу зараз не перебували.

Місія Ukraїner – розвиток відкритого українського суспільства через висвітлення важливих тем, створення додаткової цінності об’єктів культурної та історичної пам’яті. Тому в межах цього проєкту було започатковано вихід серії книг.

«Ukraїner. Країна зсередини» – книга за мотивами першого кола масштабної експедиції Україною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони – від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з мандрівок унікальними куточками країни: історії людей і місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною. Ініціатор проєкту – Богдан Логвиненко.

Книга гарно оформлена, якісний папір, цікаві ілюстрації. Цінне видання, у якому є багато красивезних фото, короткі описи явищ і, найголовніше, qr-коди, за якими можна прочитати ґрунтовну статтю або переглянути відео, які схожі на документальні фільми.

Тут можна дізнатися про нацменшини, які проживають на території України – гагаузів і азербайджанців; про різноманітні соціальні ініціативи, фестивалі, проєкти; про природні ресурси держави; про маловідомі музеї, театри, архітектурні пам'ятки; народних умільців, які продовжують справу попередніх поколінь – бортництво, ткацтво, гончарство, мосяжництво; про рибальство, коноплі, сортування сміття; про метеостанцію, рятувальників, весільне вбрання.

Наступна книга – «Ukraїner. Країна зсередини 2» створена за мотивами другого кола експедиції Україною. Це – продовження книги «Ukraїner. Країна зсередини», що стала найбільш продаваною на IX Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал».
Видання має фотографії та тексти, що відкривають для нас нову, раніше незнану Україну. Також як і в першому видання тут є qr-коди, відсканувавши які, можемо прочитати розширені текстові історії та переглянути відео на сайті Ukraїner.

Книга містить історії української землі, розказані людьми та відзняті командою Ukraїner. Об’їхати усі регіони України один раз виявилося замало, аби пізнати її. Тож протягом 2019–2021 р. команда проїхала друге експедиційне коло та привезла ще більше розповідей про нашу неймовірну країну та її мешканців. Як і всі матеріали Ukraїner – це історії реальних людей і місць, якими вони опікуються, з діалогами та без режисури. Мандруючи країною, упоряднини книжки прагнули зафіксувати її як для кожного українця, так і для всього світу.

А з початком розв’язаною росією повномасштабної загарбницької війни у цієї книги з’явилась ще одна важлива мета – показати Україну такою, якою вона була до 24 лютого 2022 року, зберегти її пам’ять, щоби після перемоги відбудувати та зробити ще кращою. 

Як і у першій книзі,  експедиція Ukraїner досліджує, зокрема, і локальну ідентичність мешканців різних регіонів України. Показано, як себе та свої рідні землі ідентифікують самі українці, а не як їх колись штучно поділила радянська влада за вказівкою Сталіна. Такий підхід поступово поширювався: нині регіональним поділом уже частково послуговуються і державні інституції, як от Генштаб ЗСУ у своїх офіційних зведеннях.

Ця книга – не просто результат другого експедиційного кола. Це водночас і архів нашого минулого кількох останніх років, і можливість зазирнути у вільне демократичне та мирне майбутнє. Видання особливо цінне тим, що було надруковане у Харкові під обстрілами ракет, в такі тяжкі для нашої країни часи. Наші герої й далі творитимуть те, з чого складається наша неймовірна країна сьогодні, а ми всі, українці, знову і знову переоцінюватимемо суспільство, в якому живемо, розуміючи, як недооцінювали його у минулому. 

Обидві книги були перекладені та видані англійською, німецькою і французькою мовами. Англомовна версія книжки «INSIDE UKRAINE. A Portrait of a Country and its People», очолила топ продажів на Amazon у категорії Hot New Releases in History of Ukraine. А нещодавно в світ  вийшло видання японською мовою.

Сподіваємось в майбутньому, що матимемо продовження цієї серії пізнавальних книг про Україну.


Посилання на ЕБД ДОУНБ:
https://old.libr.dp.ua/cgi-bin/irbis64r_01/cgiirbis_64.exe

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Квiтень 2023