Княгиня Ольга – хто вона?

Пєтков С.В. Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави.– Київ: АртЕк, 2021.– 120 с.: іл., фот. Вид. присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Якою вона була  – ця славнозвісна, надзвичайної краси та розуму, київська княгиня Ольга? Історія її народження, сім’я, характер, державна діяльність? Адже століття між нами, сучасними українцями і видатною жінкою, яка після трагічної загибелі чоловіка – князя Ігоря Рюриковича – більше двадцяти років була правителькою Київської Русі. 

Відповіді знайдемо в цікавій книжці Сергія Валерійовича Пєткова. Автор стверджує, що дослідженням біографії Великої київської княгині Ольги займалися вчені з багатьох країн світу впродовж століть. Незвично і привабливо те, що письменник залучає і нас, читачів, до своїх історичних досліджень. Він ставить питання, які спонукають нас розмірковувати, шукати відповіді… Княгиню ж письменник називає «одною з найрозумніших і найкрасивіших жінок минулого тисячоліття».

Нестор Літописець так писав про княгиню Ольгу в «Повісті минулих літ»: «Була вона предвозвістніцею християнської землі, як денниця перед сонцем, як зоря перед світанком. Адже вона сяяла, як місяць в ночі; так і вона світилася серед язичників, як перли в грязі…»

Народилася княгиня близько 910 року. Юною дівчиною стала дружиною київського князя Ігоря, народила сина Святослава. Пізніше, після загибелі чоловіка, помстилася ворогам-древлянам і стала авторитетною правителькою, вправно займаючись державними справами. Саме княгиня Ольга змогла організувати представництва центральної князівської влади в ближніх і дальніх місцях країни, тим самим були запроваджені прогресивні адміністративно-податкові реформи, створений правовий кодекс держави; вперше в історії Київської Русі укладено торговельний договір з могутньою на той час Візантійською імперією… Княгиня Ольга була хрещена Патріархом Константинополя й отримала його благословення. Коли повернулася до Києва, вона боролась проти язичництва, побудувала першу християнські церкву в ім’я святителя Миколая на Аскольдовій могилі.

У книзі дуже багато фотографій та ілюстрацій. І, хоча вони, на жаль, некольорові, їх дуже цікаво роздивлятися. Серед багатьох цікавинок книги є розроблений автором «маршрут, присвячений Великій княгині Ользі», адже у Києві та Київській області є багато місць, які історично пов’язані з нею. Це і київські музеї, і церкви, і Ольжині дуби – пам’ятник природи на лівому березі прекрасної Десни, і Ольжин острів, і величний пам’ятник святій Ользі на Михайлівській площі міста Києва. Для охочих це буде ще одна грань інтелектуального туризму щоб краще вивчити вітчизняну історію. Для ревних християн у книзі є Акафіст і молитва  святій рівноапостольній княгині Ользі.

Запрошую користувачів «Україніки» ближче познайомитися з цим чудовим виданням!

 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/ADC7CBCE-5EE1-425D-8547-410907384A04

 

Олена Вауліна
за матеріалами ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Квiтень 2023