«Наукова бібліотека Ужгородського національного університету: від джерел до сучасності»

Наукова бібліотека Ужгородського національного університету: від джерел до сучасності: монографія / О. В. Бряник, В. В. Воробець, Н. І. Гунько та ін.; Ужгород. нац ун-т, Наук. б-ка.– Ужгород: Вид. Олександри Гаркуші, 2021.– 572 с.


Монографічне дослідження «Наукова бібліотека Ужгородського національного університету: від джерел до сучасності» розповідає про історію становлення найбільшої книгозбірні Закарпаття. Найзахідніша книгозбірня України, знаходиться в м. Ужгород, з її вікон відкривається панорама сусідньої держави – Словаччини. Фонд НБ УжНУ складає понад 1 мільйон 600 тисяч примірників, вона обслуговує понад 15 тисяч студентів і науковців вишу. Її фонди відкриті для будь якого користувача міста, області чи держави.

Над монографічним дослідженням працював авторський колектив з 20-ти працівників Наукової бібліотеки. Упорядницею та редакторкою, а також авторкою великої частини праці стала завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Лариса Мельник: «Ми намагалися створити портрет нашої бібліотеки та досконало вивчити її біографію. Адже, як виявилось, історія Наукової бібліотеки мала чимало білих плям та невідомих досі фактів. Робота, окрім того, що була кропіткою, була також цікавою, особливо в моменти, коли всі пазли знаходили свої місця».

Рецензентами монографії стали директор Наукової бібліотеки УжНУ з 1972 по 1977 рік, професор Іван Сабадош і професор Сергій Федака.

Робота над книгою була вкрай непростою: протягом трьох років, 24 працівники бібліотеки по краплині збирали архівні документи, переглянули стоси університетських звітів, зустрічались із бібліотечними ветеранами, збирали рідкісні фотографії з сімейних архівів. Джерелами інформації стали різні установи, від військоматів до колишніх ЖЕКів. І ось нарешті, пройшовши рекомендацію Вченої ради університету, це дослідження побачило світ і навіть стало переможцем крайової номінації «Краще видання року».

У монографії аналізуються найвагоміші здобутки колективу книгозбірні за 75 років її діяльності. Значна увага приділяється книжковому фонду бібліотеки, його багатству, комплектуванню та збереженню. Архівні матеріали, спогади, фотодокументи фіксують святкове та буденне життя бібліотекарів, які своєю працею сприяють успішному науковому та навчально-виховному процесу в університеті.

На обкладинці книги вміщено QR-код видання, яке демонструє відеоролик про Наукову бібліотеку університету, знайомить із цікавими фактами з життя бібліотеки. Ця монографія стала не лише дослідженням історії найбільшої книгозбірні Закарпаття, а і гідно вписалася в історію бібліотечної справи всієї України. 

 

Посилання на книжку в ЕБ ДОУНБ: 
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/0DE97C11-3CD3-4AE5-9C9B-40EE7CE8EEF2

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2023