Зроблено в Україні

Харук А. І. Зроблено в Україні  / А. І. Харук. – Харків : Фоліо, 2019. – 266 с. : фот.

Автор книги Андрій Харук – доктор історичних наук, автор понад 200 наукових, науково-популярних і навчально-методичних публікацій. Коло його наукових інтересів охоплює історію військової техніки загалом і авіації й авіаційної промисловості зокрема, а також військову історію України.

Останні двісті років відрізняються небаченими дотепер масштабами розвитку технологій, в тому числі в Україні. Ще на початку ХІХ століття українці навіть не могли мріяти про переважну більшість благ цивілізації, які для нас є більш ніж звичним явищем сьогодення. Наприклад, транспортне сполучення. У книжці «Зроблено в Україні» йдеться про досягнення наших співвітчизників на суші, морі, в повітрі та космічному просторі. Виявляється, що українські конструктори причетні не лише до створення літаків на зразок «Мрія» та «Руслан». Також без кропіткої праці цих закоханих у свою справу людей неможливо уявити сьогодення без паротягів, тракторів, танків та інших машин, до створення яких долучились українці. Крім того, наші співвітчизники стояли біля витоків конструкції бойових балістичних ракет, космічних ракет-носіїв і штучних супутників Землі. 

Це видання – своєрідна данина пошани українським винахідникам, конструкторам, науковцям і підприємствам, які зробили свій внесок у світовий технічний прогрес у ХХ–ХХІ століттях. Автор розповідає про появу перших паротягів, тракторів, автомобілів, танків, зокрема легендарного Т-34, а також сучасних танків «Булат» і «Оплот»; знайомить із першими пароплавами, збудованими в Україні, та їхніми нащадками – крейсерами, супертанкерами, авіаносцями. Літаки «Антей», «Руслан», «Мрія» стали справжніми символами авіаційної промисловості України. Із книги можна дізнатися про бойові ракети, їхню трансформацію у ракети-носії, про штучні супутники Землі. Понад дві сотні чорно-білих і кольорових ілюстрацій допоможуть краще уявити могутні машини та механізми, створені в Україні.

Книга складається з чотирьох розділів. В першому розповідається про техніку, яку виготовляли в Україні, появу перших потягів, їх розвиток і перетворення на сучасні локомотиви. Розповідь про безрейковий транспорт починається з тракторів. Налагодження їхнього виробництва дозволило приступити до створення бойових гусеничних машин – танків. Є про перші взірці танків, легендарні Т-34, батьківщиною яких став Харків, і про надсучасні досягнення харківської школи танкобудування – «Булат» і «Оплот», на яких наші воїни боронять Вітчизну від підступної російської агресії. Звичайно, автор не оминув увагою й різноманітну автомобільну техніку – вантажівки Кременчуцького заводу, автобуси зі Львова, легковики із Запоріжжя…

У другому розділі, присвяченому суднобудуванню, можна ознайомитись із першими пароплавами, збудованими в Україні, їхніми близькими та далекими «нащадками»: міноносцями та панцирниками Першої світової війни, крейсерами і субмаринами 30–40-х років минулого століття. Докладно розповідається і про розвиток суднобудування після Другої світової війни. Свого часу в Україні будували супертанкери й авіаносці, споруджені на миколаївських корабельнях, які служать у флотах трьох країн світу.

Споконвічна мрія людини про політ реалізувалась у ХХ столітті – з появою авіації. З третього розділу книги можна дізнатись про діяльність піонерів української авіації – Олександра Кудашева та геніального Ігоря Сікорського, початковий період творчості якого відбувся у Києві. Ознайомитись із аеропланами Костянтина Калініна, а також із розробками Олега Антонова та його учнів, починаючи від першого Ан-2 і закінчуючи новітніми конструкціями, які щойно розпочали випробування.

Нарешті, останній розділ присвячено ракетно-космічній техніці. Ще з середини минулого століття Дніпропетровськ (нині Дніпро) став одним із головних світових осередків, де створювали та виробляли ракети. Окрім того, українські конструктори створили цілу низку космічних ракет-носів, найвідоміші з яких – із родини «Циклон» і «Зеніт». Нарешті, в Україні розроблялися та розробляються зараз космічні апарати – штучні супутники Землі різноманітного призначення. 

Книжка, безперечно, зацікавить усіх, кого приваблює техніка, історія її розвитку, відкриття та винахідництво українців.  

посилання на «ЕБ Книги» ДОУНБ: http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/149D41DC-FC35-4B6F-A6B8-52D47EC21D1C

Можливо, вас також зацікавлять інші книжки цього автора. 

Харук А.І. Нарис історії авіаційної промисловості України (1910-ті – 1980-ті рр.): монографія.– Львів: Львівська політехніка, 2010.– 304 с.

Харук А. Бойові літаки ХХІ століття.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2017.– 400 с. 

 

Олена Коваленко
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2023