Литовченко В.В. Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні

Литовченко В.В. Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні.– Київ: Ваш автограф, 2021.– 180 с.: фот. 

Захист історико-культурних цінностей від знищення та руйнувань під час воєнних дій, належне збереження і підтримка унікальних пам’яток світового значення – цю благородну місію здійснює ЮНЕСКО – спеціалізована установа з питань освіти, науки та культури Організації Об'єднаних Націй. 

Актуальність книги, яка вийшла в світ за рік до повномасштабної російсько-української війни, з роками тільки зростатиме. Директорка Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко підготувала для видання цікаві матеріали, присвячені об’єктам Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні. 

Видання чудово ілюстроване кольоровими фотографіями, які заохочують не тільки погортати сторінки, але й прочитати їх. Захопливі історії про об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні нікого не залишать байдужими. Київський Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра; ансамбль історичного центру Львова; транскордонний об’єкт науково-культурної спадщини «Дуга Струве»; букові праліси і давні ліси Карпат; Резиденція Буковинських та Далматинських митрополитів; дерев’яні церкви Карпатського регіону; стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора.

До об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні належать також елементи нематеріальної спадщини. Це петриківський розпис; козацькі пісні Дніпропетровщини; традиція косівської мальованої кераміки.

Селище міського типу Петриківка розташоване на Дніпропетровщині. Для нас, кому ця земля стала рідним краєм, особливо приємно, що петриківський розпис став першим українським об’єктом, удостоєним високої честі бути внесеним до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 5 грудня 2013 р.

Своєрідність і унікальність петриківського розпису склалася завдяки ряду ключових елементів. «Зокрема, в основі розпису лежить квітковий орнамент, в якому всі квіти – фантазійні, оскільки в природі таких немає. Відмітну особливість забезпечує унікальний елемент, який називають «цибулька», оскільки квітка дещо схожа на цибулину в розрізі. Ще один характерний для петриківки елемент – «кучерявка», квітка із своєрідним закругленим гребінцем. Також для цього виду розпису характерне «петушиння» – тонкі лінії, завдяки яким розпис набуває своєрідної прозорості, невагомості» (с. 142).

Майстри петриківського розпису мають унікальні робочі інструменти. Один із них має назву «котячка». Це пензлик з котячої шерсті, який виробляється майстром власноруч. Використовують, як правило, безпородних котів, з якими художники «домовляються», не роблячи їм жодної шкоди. Потім вистригають зовсім невеличкий пучок шерсті для пензлика.

Нині у Петриківці працює понад сорок провідних майстрів. Це народні художники України, заслужені майстри народної творчості, члени Національної спілки художників України. У 2000, 2001, 2013 рр. Укрпошта випустила серію марок; а у 2016 р. Національний банк України презентував пам’ятну монету, присвячену петриківському декоративному мистецтву.

Дніпропетровщина є батьківщиною запорозького козацтва. Тому і зберегла народна пам’ять козацькі пісні: історичні співанки та думи. В них відображена героїчна історія нашої країни, доля українського народу. Вони внесені до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 29 листопада 2016 р. Включені козацькі пісні Подніпров’я і Запоріжжя. Це саме та територія, на якій розташовувалися в свій час п’ять Запорозьких Січей. В ЮНЕСКО відзначили три дніпровських ансамблі, які співають традиційні козацькі пісні – «Криниця», «Богуславочка» і «Первоцвіт».

Головним героєм козацьких пісень є волелюбний козак, готовий віддати життя за рідну землю.

Осідлаю кониченька, коня вороного,
Нехай несе в чисте поле мене, молодого.
В чистім полі тирса шумить, катран зеленіє,
В чистім полі своя воля, аж серце німіє.

Усі об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні є шедеврами людського творчого генія і мають всесвітнє значення. Вони потребують захисту і збереження для всього людства, для майбутніх поколінь.

 

Олена Вауліна

Опубліковано: Сiчень 2023