Стеценко С.М. Війни художників

Стеценко С.М. Війни художників: роман. – Харків: Фоліо, 2016. – 559 с.

Роман заснований на реальних фактах біографії відомого українського художника і розвідника Миколи Глущенка (у книжці – Микола Гущенко). Про нього написано немало, але все одно в життєвій історії художника зостається чимало невідомого, чуток і легенд.

Харизматична особистість. Фантастична доля, майже як у агента 007… Микола Глущенко, живописець-розвідник, який у 20–30-х роках минулого століття працював у Парижі на радянську розвідку (передав до СРСР близько 200 креслень деталей військової техніки) і був одним із перших агентів, які повідомили про підготовку військового нападу Німеччини на Радянський Союз. Дружив із Володимиром Винниченком, був блискучим художником, якого дехто вважав найкращим пейзажистом Європи, спортсменом, красенем, модником і серцеїдом. Сьогодні його картини на перших шпальтах каталогів міжнародних мистецьких аукціонів, а найбільша колекція з 1 250 картин зберігається в музеях України. 

Автор, Станіслав Стеценко шість років займався збором матеріалів і роботою над цією книгою. Він переглянув і вивчив понад 100 мемуарів політичних діячів різного рівня, розсекречених документів спецслужб, газетних публікацій тих часів, мистецьких каталогів (за життя Микола Глущенко мав 50 персональних виставок, брав участь у понад 200 групових).

Станіслав Миколайович Стеценко – український літератор і журналіст, прозаїк і романіст. Входить до Національної спілки письменників України (з 1997 року). Народився на Донеччині. Закінчив Харківський інститут радіоелектроніки. Працював головним редактором мистецького журналу «АРТ-Ukraine», директором Агентства журналістських розслідувань, редактором низки всеукраїнських і регіональних газет. Почав друкуватися з 1989 року. Прозові твори публікувалися у багатьох українських часописах – «Україна», «Київ», «Ранок», «Старт», «Наука-фантастика», «Лель» та інших. Його перу належать гостросюжетні романи – «Війни художників», «Чорна акула в червоній воді», «Неандерталець», «Щоденник закоханого піонера», «Вся влада радам!», «Сексодром». У ЗМІ його інколи називають «дідусем українського трилера» і засновником «української літератури «середньої полиці». Стеценко – дипломант і призер вітчизняних і міжнародних літературних конкурсів.

Автор книжки Станіслав СтеценкоСам автор назвав твір «Війни художників» епічним історичним романом, написаним у стилі «екшн». Є у книзі (і автор цього не приховує) частка авторського вимислу, вигадані герої. Але вимисел, мабуть, теж потрібен, щоб із «сухого» змісту біографії створити цікаву та привабливу історію про Художника для шанувальників і навіть для тих, хто не цікавиться живописом.

Сюжет роману розгортається на тлі яскравих історичних подій: Друга світова війна, 1940 рік – рік дружніх стосунків між націонал-соціалістичним Берліном і соціалістичною Москвою, рік надзвичайно напружених стосунків між Лондоном і Москвою. Крім головного героя у романі діють відомі історичні постаті Черчілль, Гітлер, Сталін (до слова, перші два – теж художники), їхнє оточення. Персонажами роману є й багато відомих людей того часу, наприклад, кінематографіст Олександр Довженко, художник Олександр Герасимов. 

Улітку 1940 року Микола Гущенко на чолі делегації радянських художників із розвідувальним завданням вирушає до Берліна, звідки, за планами НКВС, він не повинен повернутися живим. Тим більше, що його дружина впала в око народному комісару Лаврентію Берії. Гестапо теж здогадується про спеціальну місію агента Художника і починає на нього велике полювання. Та наріжним каменем роману стає знайомство Миколи Гущенка на початку 20-х років із тоді ще художником-початківцем… Адольфом Гітлером…

Книжка написана цікаво, гарною мовою. Сюжет із перших сторінок інтригує, заглиблює в атмосферу епохи, яка невдовзі змінить світ назавжди, дає можливість дізнатись, як представники світу мистецтва сприймали події тих часів і чи може мистецтво бути за межами політики.

Раджу прочитати роман Станіслава Стеценка та дізнатися більше про Миколу Глущенка – уродженця Придніпров’я, Народного художника України, лауреата Державної премії ім. Т. Шевченка, Народного художника СРСР. Успішного розвідника, який зумів врятуватись у найскладніших життєвих обставинах, повернутись до України і подарувати світові чудові живописні полотна.

 

Світлана Пономаренко

Опубліковано: Грудень 2022