Олександр Мурашко – український художник європейського масштабу

Олександр Мурашко // https://kyiv.gallery/images/articles/2022/05/large/NLuos5tlOi.jpg

 

Видатний українській художник Олександр Мурашко народився 7 вересня 1875 року і до семи років жив біля містечка Борзна на Чернігівщині, де його виховувала бабуся – проста селянка. Вона дуже любила хлопчика та навчила його бачити красу природи.

На початку 1880-х рр. мати забирає Сашка до Чернігова, де у його вітчима була невелика іконописна майстерня, і до роботи в ній вітчим залучив і пасинка. Наприкінці 1880-х рр. вітчим одержав замовлення на проведення робіт з оформлення та підготовки стін для розпису Володимирського собору і тому сім’я переїхала до Києва.

Тут хлопчик потрапляє в центр великого дійства. Він спостерігає за розписом собору такими майстрами, як В. Васнецов, М. Нестеров, а вони першими звернули увагу на талант підлітка, який мріяв стати великим художником. Вітчим був проти, бо йому потрібні були робітники в його іконописній майстерні, і він віддав хлопчика учитися до свого старшого майстра аби він став «пристойним богомазом». Проте, хлопцеві мріялось не копіювати, а писати своє. Ці розбіжності і призвели до сварки з вітчимом. Між ними виник конфлікт, який продовжувався майже чотири роки. Хлопець пішов з дому, але вітчим був невмолимим.

Примирити всіх зумів брат батька Микола Мурашко, засновник і керівник Київської малювальної школи, відомої на той час у Києві. 

Восени 1894 р. Олександр вирушає до Петербургу, де успішно складає іспит до Вищого художнього училища при Академії мистецтва, а в 1896 р. вступає до Академії. Його керівником був І.Ю. Репін, який вклав назавжди в творчість Олександра Мурашка реалістичні основи мистецтва. На випускний іспит Олександр Мурашко підготував фундаментальне полотно – «Похорон кошового». За цю роботу він отримав найвищу відзнаку – Велику золоту медаль. Це і дозволило молодому художникові коштом академії вдосконалювати свої вміння за кордоном. Німеччина, Італія, Франція – найкращі студії відчинили свої двері перед українцем.

Картина О. Мурашка «Похорон кошового» // https://1.bp.blogspot.com/-_pkd12DMGGQ/YQReAggsnPI/AAAAAAAAT74/Q2GjtiUbzVgLiNX2gJ46vV6cUxhYKfAZgCLcBGAsYHQ/s640/%25D0%25BE%25D0%25BC7.jpg

1901–1903 роки Олександр Мурашко провів у Мюнхені та Парижі, де він удосконалював свою творчу манеру. Імпресіонізм справив на Олександра незабутнє враження, але він все своє життя залишався реалістом, використовуючи деякі прийоми, притаманні модернізму та імпресіонізму.

У 1904 р. він повертається з Європи і першою роботою в 1906 р., яка принесла йому європейське визнання, стала картина «Карусель».

Картина О. Мурашка «Карусель» // https://static.ukrinform.com/photos/2018_08/1534845344-7728.jpg

Ця картина була представлена на 10-й Мюнхенській міжнародній виставці 1909 р., де одержала золоту медаль і просто з виставки була куплена для Музею мистецтв в Будапешті.

Після першого такого успіху художника запрошують на ряд виставок в Європі. Персональна виставка Олександра Мурашка експонувалась у Берліні, Дюссельдорфі, Кельні. Це було визнання не тільки художника, а й визнання його Батьківщини. Він вивів українське мистецтво на рівень європейського.

У 1907 р. художник повертається до Києва – міста, яке дуже любив і ось що про нього писав: «Тут сонце, тут чудесна природа, тут власна культура…». Він мріяв перетворити Київ на великий художній центр подібний до Мюнхена, відкрити Академію образотворчого  мистецтва, яку і було створено в 1917 р. Одну з її майстерень очолив професор Олександр Мурашко. До роботи в Академії були залучені такі видатні українські художники як Георгій Нарбут, Федір Кричевський, Абрам Маневич, Михайло Бойчук, Микола Бурачек.

Доля була для нього нещадна і відпустила йому для творчості лише 19 років. В свої молоді літа він був сповнений новими планами та ідеями, але їм не судилося збутись. Червневої ночі 1919 р. неподалік від свого дому його вбили пострілом у потилицю. Так трагічно в повному розквіті життєвих і творчих сил він пішов із життя.

​Картина О. Мурашка «Благовіщення» // https://arthive.net/res/media/img/oy1000/work/c4c/347801@2x.jpg Картина О. Мурашка «Дівчина в червонім капелюшку» // https://uartlib.org/wp-content/uploads/2018/10/img027.jpg

Але його творчий спадок живе і радує. Картини художника сповнені яскравого світла, красота природи і людини втілюються в кольоровому звучанні барв. Він створив мистецтво, сповнене сили життя й оптимізму. 

Олександр Мурашко казав: «Будьте в мистецтві, як діти – щирими та безпосередніми». 

 


Радимо прочитати:

«Знаєте, Тіно, я дуже люблю життя…»: Спогади про Олександра Мурашка / Укл., авт. ст. та ком. Дар'я Добріян.– Київ: ArtHuss, 2017.– 96 с.: іл.
Киевская рисовальная школа, 1875–1901. Воспоминания Старого Учителя.– Репр. воспроизведение изд.– Київ: Олег Філюк, 2018.– 240 с.: рис., фот.
Олександр Мурашко: альбом / авт.-упоряд. Л.Г. Членова.– Київ: Мистецтво, 1980.– 30 с.: 35 іл.
«Эти десять лет большого, глубокого счастья…»: Спогади Маргарити Мурашко / Авт. ст. та ком. Дар'я Добріян; укл. Віталій Ткачук.– Київ: ArtHuss, 2016.– 168 с.: іл.

Ніна Ясиницька
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Серпень 2023