Українці в світі. Любомир Романків – легенда комп’ютерної революції

Любомир Романків // https://www.google.com/search=фото+любомир+романків

 

 «Я себе вважаю українцем. Ніяк інше! Я маю і канадське, і американське громадянство, але це не означає що я себе вважаю американцем», – Любомир Романків

Любомир Романків – українець, який стоїть за комп’ютерною революцією. Майже 40 років тому український науковець Любомир Романків розробив революційну технологію і фактично започаткував еру персональних комп’ютерів.

Він народився в Україні, навчався у Канаді та зробив блискучу кар'єру у США: став провідним науковцем компанії IBM. Винаходи Романківа вивчають у провідних університетах світу.

Значна частина його роботи пов'язана з вивченням магнітних матеріалів, рефлективними дисплеями та процесами міднення. Романків – інженер хімії, доктор металургії і матеріалознавства, керівник Центру Електрохімічної технології та мікроструктур в Дослідному Інституті ім. Т. Дж. Ватсона фірми ІВМ.

Любомир Романків народився 17 квітня 1931 в Україні в м. Жовква Львівської області. Здобував освіту у таборах для біженців, емігрував до Канади та став винахідником світового масштабу у США. Його називають «хрещеним батьком» Apple.

Він покинув Україну у 1944 році, коли йому було 13. Любомир згадує: «До від’їзду з України я вчився у Львівській гімназії. А до того батьки мене навчали вдома, бо йшла війна й освітній процес був призупинений. Моя мама – вчителька, а батько – правник, тож вони добре орієнтувалися в науках і дали мені знання з математики та фізики. Крім того, часом вони наймали для мене людей, які займалися з дітьми, що не мали можливості ходити до школи. Щойно стабілізувалася військова ситуація у 1942–1943 році, у Львові відтворили дві гімназії. Навчання починалося з четвертого класу, і батьки записали мене тоді до другого гімназійного класу. Я ходив до гімназії на Стрілецькій площі».

Коли радянський фронт, який швидко просувався, уже доходив до Тернополя, більшість людей, які не бажали залишатися у СРСР, тікали до Східної Польщі або Словаччини. Сім’я Романкових спершу виїхала до Криниці – тоді це була Польща, далі переїхала до Словаччини, спершу осівши у Братиславі. Після закінчення війни Любомир Романків опинився в Австрії біля Зальцбурга. А звідти сім’я переїхала до табору для переміщених осіб у Мюнхені. Там він продовжив навчання.

Його прадід виїхав до Канади ще 1908 року. Він мав ферму в провінції Альберта. Через ООН батьки Романкова зв’язалися з ним і переїхали до Едмонтона. Там його послали до української католицької школи. Знання Любомира з фізики, хімії, технології та інженерії були набагато вищі ніж у канадських однокласників.

Любомир Романків хотів стати архітектором. Він залюбки малював, однак життя склалося не так, як хотів. В університеті в Едмонтоні архітектурного факультету тоді не було. В Канаді ця спеціальність була лише в університетах Торонто, Вінніпегу та Британської Колумбії. Але у нього не було коштів їхати кудись, бо мусив заробляти не лише на те, щоб вижити самому, а й допомагати батькам. Після університету Любомир пішов працювати на два роки до фірми Sherritt Gordon Mines, яка продукувала з природного газу пластики та нікель з нікелевої руди.

Любомир Романків вступив до Альбертського університету. Тоді електрична технологія була на початковому етапі розвитку. Всі тільки починали говорити про можливості комп’ютера, який міг би автоматично розв’язувати багато проблем. І його ця тема зацікавила, тож він обрав компанію ІВМ – International Business Machines.

Саме Любомир Романків розробив індустріальний процес, а також інструменти та усе інше необхідне для того, аби запустити виробництво жорстких дисків.

Без Романківа не було б Apple. В компанії IMB збудували п’ятидюймовий диск і про нього почали говорити і всім його показувати. Але IMB думала його використовувати, винятково для великих комп’ютерів і навіть не мала на думці створити портативний комп’ютер. Стів Возняк був один із тих, хто купив у компанії такий п’ятидюймовий диск і збудував перший персональний комп’ютер. Він це показав Стіву Джобсу, який в дійсності ці технології не дуже знав, але умів гарно продавати. Так з’явилася компанія Apple.

Сам Любомир не розумів тоді до кінця, наскільки вагомою буде його розробка. Він і гадки не мав, що технологією користуватиметься увесь світ. Він про це навіть не думав, загорявся новими ідеями, новими проєктами у комп’ютерній сфері.

Мало хто в світі серед рядових користувачів знає, що, вмикаючи ноутбук чи настільний ПК, працює одразу сім патентів українця.

Його ім’я внесене до Національної зали слави винахідників США. Це дуже обмежений список, до якого приймають не більше як п’ять осіб на рік. Серед тих 580 науковців, які там є, всього троє з українськими прізвищами: Романків, Возняк і Сікорський! Портрет Любомира Романківа розміщений у Залі національної слави США. Після Ігоря Сікорського Любомир Романків став другим українцем, чий портрет висить у цій залі

Любомир Романків працював у IBM понад 50 років. За своє життя він зробив 180 наукових відкриттів, 67 із них запатентував, написав понад 150 наукових статей, отримав тільки від IBM 25 нагород. За значні досягнення отримав медаль Перкіна – найвищу відзнаку Товариства хімічної промисловості США, медаль Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства США, відзнаку пам'яті Морріса Н. Лібмана від IEEE, Винахідник Року за версією Асоціації прав інтелектуальної власності Східного Нью-Йорку). Занесений до престижних видань «Хто є хто в науковому світі» та «Хто є хто в Америці».

Він – дійсний член Академії інженерних наук ІВМ та Академії інженерних наук України. Член Наукового товариства імені Шевченка. Діяч українських студентських і громадських організацій діаспори, член президії Світового конгресу вільних українців, голова Комітету Української Молоді при СКВУ. Організатор і Голова студентських товариств в Едмонтоні та Бостоні. Засновник і керівник української радіопрограми в Едмонтоні. Організував акредитовані курси української культури в Мерсі-коледжі.

За вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність Любомир Романків нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Живе в містечку Браєркліф Манор, штат Нью-Йорк. Має канадське громадянство.

Сьогодні видатному винахідникові вже 92 роки, а він продовжує продукувати ідеї для винаходів, повен сил і енергії. Його можна зустріти на щорічній конференції електрохіміків, на яку з’їжджаються кращі науковці планеті раз на рік для обміну ідеями. Його знають усі. Винахідник дослідницького центру ІВМ Юджин О’салліван говорить про Романківа: «Я вважаю, що його праці над магнітними головками, жорсткими дисками, які ми сьогодні використовуємо на сучасних комп’ютерах, – це, мабуть, його найбільший внесок. Вони були створені у лабораторії ІВМ, в Сан-Хосе, Каліфорнії. І ця його робота дозволила заробити ІВМ мільйони доларів, тому його дуже цінують у компанії і неабияк поважають».

27 вересня 2013 року Любомир Романків став почесним громадянином рідної Жовкви.

Про Україну Романків сказав так: «Коли я приїжджаю до України, я відчуваю, що я є у своїй країні, де я народився і де все мені рідне».

Тетяна Мищенко

за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

 

 

Радимо прочитати:

Юлія Банкова. «Любомир Романків: «Українські олігархи не вміють бути багатими» [Архівовано 4 листопада 2013 у Wayback Machine. «Українська правда. Життя» 8 жовтня, 2013.

Алла Дубровик. «Любомир Романків: «Перші диски, які ми створили, купив Стів Возняк. Згодом він зробив перший комп'ютер… I лише потім Стів Джобс розвинув технологію» [Архівовано 21 березня 2016 у Wayback Machine // День.– 2013.– № 182.– 9 жовтня.

Любомир Романків – українець, який стоїть за комп’ютерною революцією // Винахідник і раціоналізатор.– 2018.– № 1.– С. 32.

 

Радимо переглянути:

Любомир Романків // https://m.youtube.com/watch?v=I57ipPRtfaM

Любомир Романків – українець, що творив сучасність // heroes.profi-forex.org › roma...

Тетяна Мищенко
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Липень 2023