Валерій Майсоценко – винахідник з України

Валерій Майсоценко (праворуч) з партнером по бізнесу // «Факты», 1.11.2016

 

Валерій Степанович Майсоценко народився 29 квітня 1940 року в Одесі. Закінчив Одеський технологічний інститут холодильної промисловості. Доктор технічних наук, працював в Одеському інженерно-будівельному інституті, професор кафедри теплогазопостачання, водночас очолював лабораторію теплофізики, фахівець у галузі холодильних установок, Генеральний експерт Міжнародного комерційно-технологічного об'єднання «Аквакооп».

Валерій Майсоценко пройшов складний шлях. У радянські роки розробив спосіб отримання енергії з повітря. Причому дешево та не забруднюючи навколишнє середовище. Більшість колег це відкриття серйозно не сприйняла. Працював над науковим удосконаленням зменшення енергоспоживання систем кондиціювання повітря, зокрема установок, безпосередньо випаровування охолодженням, створення безфреонових енергоефективних кондиціонерів повітря, економного теплопостачання та вентиляції. Сформулював цикл, названий його ім'ям. Його М-цикл називали абсолютно ненауковою ідеєю, що суперечить законам термодинаміки. Під час перебудови Валерій Степанович написав листа Михайлу Горбачову з проханням допомогти з просуванням революційної розробки. Через деякий час отримав відповідь: «Викладене у листі ставлення до науки не має». Майсоценко взяв цей папір у рамочку та повісив у своєму кабінеті. Він не отримав підтримки на батьківщині і 1992 року був змушений емігрувати до США.

У м. Денвер штату Колорадо йому вдалося налагодити випуск надекономічних кондиціонерів, які беруть енергію з атмосфери. Для їхньої роботи потрібна електрика, але у вісім-десять разів менше ніж традиційних. 

Завідувач відділу Інституту технічної теплофізики Національної АН України академік НАНУ Артем Халатов каже: «Якщо ви думаєте, що у Сполучених Штатах ідеї Майсоценка одразу прийняли на ура, то дуже помиляєтеся». Після переїзду до США Валерій Степанович, насамперед, почав шукати можливості зустрітися з лауреатами Нобелівської премії з фізики, яких у цій країні живе чимало. Вчений-емігрант розповідав їм, що відкрив новий термодинамічний процес (М-цикл), який можна використовувати для отримання дешевої енергії. Ці розмови незмінно закінчувалися тим, що Майсоценка просили покинути кабінет. Адже він казав речі, які не вкладалися в голові: в установці, яку він вигадав, тепло йде від холодного до гарячого! Майсоценко чув у відповідь: «Згідно з другим законом термодинаміки холодний предмет не може нагрівати теплий. Ідіть із Богом». Як не парадоксально, навіть зараз багато вчених не вірять у цей метод. Хоча Майсоценко з партнерами вже давно створив фірму, яка випускає економічні й екологічно чисті кондиціонери, в яких застосовано цей метод. Будь-який із критиків може купити таку установку і практично перевірити, що М-цикл працює. 

Якщо навіть лауреати Нобелівської премії не вірили у метод нашого земляка, як же йому вдалося знайти людей, які наважилися вкласти гроші у його ідеї? Він знаходив способи заробляти на утримання сім'ї, при цьому не пропускав жодної виставки, де був шанс зустріти потенційних партнерів. Багато років витратив науковець на пошук інвесторів. Валерій Степанович не втрачав оптимізму та віри в успіх. Він створив дешеву – картонну модель своєї установки та демонстрував її роботу на виставках. Феном подавав гаряче повітря, а з установки виходило холодне повітря. І ось якось його завзятість було винагороджено. На одній із виставок він зустрів братів-фермерів, до речі, всі вони мали вищу освіту. Вони повірили у його винаходи та ризикнули продати своє ранчо. 15 мільйонів доларів інвестували у створення компанії, яка випускає надекономічні кондиціонери, і не помилились: вони вже повернули собі капітал і отримують прибуток. 

​Рекуператор-Майсоценко

До речі, у будинку Валерія Степановича такий кондиціонер експлуатується вже близько 20 років. У ньому є дерев'яні частини, які за ці роки майже зотліли, але апарат продовжує працювати. Звичайні кондиціонери подають у приміщення лише 15–20 відсотків свіжого повітря, а установка Майсоценка — сто відсотків.

Валерій Степанович – автор понад 30 міжнародних патентів із охолодження випаровуванням. У США за його технологією випущено кілька десятків тисяч охолоджувачів повітря з водою як холодагентом. Раніше нікому не вдавалося вигадати, як узяти енергію з повітря. У чому полягає суть цього методу? Вода постійно випаровується з річок, озер, морів та океанів, це глобальний процес, енергія (у науці її називають психрометричною) якого перебуває всюди в атмосфері, але в дуже малій концентрації. І це одна з причин того, що раніше нікому не вдавалось її використати. А ось Майсоценко знайшов необхідне для цього технічне рішення.

Ринок кондиціонерів в Америці жорстко контролюється великими корпораціями. Фірма Coolerado 3 Майсоценка і його партнерів займає невелику частину ринку, а головний офіс знаходиться в Австралії. Робиться ставка на завоювання ринків країн Азії. В Гонконзі вчений створює інститут із розробок систем на основі М-циклу для опріснення води, опалення, виробництва електрики та інших потреб.

Досі впровадження його розробок у промисловість пов'язане зі складнощами у всьому світі, проте на його рахунку вже понад 400 патентів і робота у 40 країнах. В інтерв'ю «Інвест-Форсайту» Валерій Степанович розповів про особливості нового кондиціонера, застосування його розробок для збереження екології та про те, хто може стати світовим технологічним лідером у найближчій перспективі.

Валерій Степанович Майсоценко

Нині теоретичні та прикладні дослідження циклу Майсоценка проводять у країнах Європи, Азії, Австралії, Африки, Південної та Північної Америки. У США інтенсивні науково-дослідні, конструкторські та прикладні роботи виконують в Інституті газових технологій (Gas Technology Institute, GTI, Чикаго) і компаніях  «Idalex Corporation» (Денвер) у співпраці з провідними університетами, науково-дослідними та промисловими організаціями різних країн.

Промислове використання циклу Майсоценка в Україні потребуватиме наукових досліджень у галузі теплофізики, горіння пального, матеріалознавства, теорії газових турбін та інших наук, які можуть бути використані в установах НАН України. Знадобиться також подальший науковий супровід академічними інститутами розроблення нових установок з вітчизняними бізнес-структурами.

Цикл Майсоценка відкриває широкі можливості для вдосконалення багатьох енергетичних і тепломасообмінних процесів. Його реалізація потребує відносно простого устаткування. В Україні М-цикл може знайти широке використання в системах кондиціонування, промислових градирнях, конденсаторах, теплових насосах, сонячних і вітроустановках, приладах для опріснення і очищення води, газових турбінах, системах охолодження електроніки. Пристрої на основі М-циклу мають вищі техніко-економічні показники і чинять менш шкідливий вплив на навколишнє середовище.


 

Радимо прочитати:

Арсірій В.А. Майсоценко Валерій Степанович // Енциклопедія Сучасної України / редкол.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк [та ін.]; НАН України, НТШ.– Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2017.
Валерій Майсоценко – українець, створивший особистий термодинамічний цикл // Винахідник і раціоналізатор.– 2018.– № 4.– С. 30–32.

 

Тетяна Мищенко
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Червень 2023