Дмитро Комаров: шлях від ведучого тревел-шоу до військового кореспондента

Фото. Дмитро Комаров військовий кореспондент

 

Піднятися на вершину вулкану, пригостити японського якудзу салом і самому скуштувати отруйних тарантулів – немає нічого неможливого для Дмитра Комарова. Журналіст-мандрівник відвідав десятки маловідомих країн, аби проникнутися їхньою культурою та показати її усьому світові.

Дмитро Комаров – відомий український тревел-журналіст, фотограф, автор і ведучий програми «Світ навиворіт» на телеканалі «1+1». Удостоєний звання «Заслужений журналіст України» у 2020 році. У межах своєї програми відвідав два десятки країн і випустив 14 неймовірних сезонів на 236 серій. Після російського вторгнення перекваліфікувався у військового кореспондента, відвідує гарячі точки та документує хроніку війни, паралельно займаючись волонтерською діяльністю.

Дмитро Комаров народився 17 червня 1983 року у місті Київ. Після закінчення середньої загальноосвітньої школи продовжив навчання в університеті, здобувши дипломи інженера та фахівця зі зв’язків із громадськістю. 

Про кар’єру журналіста він мріяв ще у юнацтві, пишучи статті та нотатки для місцевих періодичних видань. До того ж він часто фотографував знаменитостей світового рівня, які приїздили до Києва, та продавав ці світлини різним газетам. Коли його прізвище стало відомим у журналістських колах, йому запропонували роботу редактором у тижневику «Теленеделя». Шість років Дмитро працював кореспондентом для видання «Комсомольская правда в Украине» та ще три в «Известия в Украине». У той час його публікації з’являлися на сторінках таких популярних видань, як «Playboy» и «EGO».

У студентські роки Комаров відвідав немало екзотичних країн, спеціально обираючи непопулярні серед туристів місця. На його думку, саме таким чином можна пізнати місцевих, їхні звичаї та традиції, вивчити самобутню культуру. Результатом його подорожей є унікальні фотографії, які пізніше продавалися українським виданням та ставали основою фотовиставок. Серед значущих робіт: експозиція 2005 року, присвячена Танзанії та Кенії, виставка «Непал. Рік 2064» 2007 року та «Індосутра» у 2009 році, яка презентує «незаймані» стежки мальовничої Індії.

Під час подорожі Таїландом Дмитро зрозумів, що йому замало лише фотоплівок і диктофону, набагато цікавіше було б відзняти матеріал та показати його на телебаченні. Не маючи спонсорів, він іде на ризик і за власні кошти купує квиток до Камбоджі. Після повернення до України йому дали два тижні на опрацювання матеріалу та підготовку пілотного випуску. Комаров був упевнений, що готує проєкт для регіонального телеканалу «СіТі», однак продюсер відразу висунув його для трансляції на національному «1+1», одному з найрейтинговіших у країні. Програма мала шалений успіх серед глядачів, що спонукало Дмитра продовжити роботу. Пізніше «Світ навиворіт» почали транслювати і за межами країни – Молдові, Німеччині, Литві, Казахстані, Ізраїлі, Таїланді, Білорусі.

 В Африці

Завдання програми – показати нетуристичні та недосліджені раніше регіони нашої планети. Комаров зосереджується на розкритті зворотнього боку життя певної країни, яку туристи зазвичай оминають або не помічають. А відвідуючи відомі туристичні локації, він намагається подати їх із незвичного ракурсу, з позиції «вивороту». Навіть у таких подорожах він не забуває про свою професію: робить репортажі про катастрофи та знамениті фестивалі, проводить журналістські розслідування та бере ексклюзивні інтерв’ю. Його роботи часто не мають аналогів у світі, лише декілька журналістів змогли повторити його «подвиги». Наприклад, під час мандрівки Індією Дмитрові дозволили зняти на камеру процес кремації на березі річки Ганг, чого доти не робив жоден журналіст. А в Непалі він дістав волосся з тіла єті та через розслідування довів, що це підробка з шерсті гірського козла.

Дмитро Комаров одночасно є автором, ведучим, режисером, сценаристом і редактором своєї програми. У подорож вирушає лише з однією людиною – оператором Олександром Дмитрієвим. За його словами, це оптимальний варіант для подорожей: «Удвох ми можемо орендувати один мопед і дібратися будь-куди. Утрьох із гідом ми завжди вміщуємось в одну машину, що робить групу мобільною. Але найголовніше – маленька знімальна група не лякає людей і допомагає показати атмосферу максимально реалістично». Дмитро не прописує сценарії наперед, лише досліджує перед поїздкою всю доступну інформацію, а вже на місці складає приблизний маршрут із провідниками та тамтешніми експертами. Фактично глядачі по той бік екрану просто спостерігають за пригодами знімальної групи, спілкуванням із місцевими, несподіваними, часом навіть небезпечними ситуаціями.

Хоча ведучий спілкується у кадрі російською мовою, проте незмінним атрибутом його подорожей є український прапор. Жовто-блакитний стяг супроводжував його при підйомах на гори та вулкани, він майорить як у відомих туристичних точках, так і в непрохідних джунглях на домівках диких племен. Крім того, мандрівник завжди бере з собою у подарунок традиційний український одяг – вишиванки, шаровари, віночки – та декілька кілограмів сала. 

Кожен сезон програми «Світ навиворіт» Дмитро присвячує одній країні чи географічному регіону. За проміжок з 2010 до 2022 вийшло 13 сезонів про Камбоджу, Індію, Африку, В’єтнам, Індонезію, Латинську Америку, Болівію, Непал, Японію, Бразилію, Китай, Пакистан і Еквадор. Після повернення у лютому 2022 зі зйомок чергового сезону про Колубмію, Дмитро змушений був припинити свою діяльність тревел-журналіста та перекваліфікуватися у військового кореспондента.

«Звичайно, з ранку 24.02 про закордонні зйомки вже не було навіть думок. Закордон став минулим. Я пішов знімати війну». Спочатку Дмитро займався волонтерською діяльністю – координував волонтерів, замовляв матеріали для ремонту пошкоджених домівок, допомагав постраждалим. Паралельно він документував злочини росіян, публікуючи наслідки прильотів та розвінчуючи фейки про війну.

В де окупованій Бучі

Комаров першим із військових кореспондентів відвідав деокуповану Бучу та доповів про обстановку у місті. Далі він подався до зруйнованого авіабомбами Чернігова та показав, на що перетворилися квітучі українські міста і села. Наступна зупинка – звільнені Балаклія та Куп’янськ Харківської області, де ворог планував осісти надовго. Дмитро зняв на камеру численні пропагандистські білборди, російські продукти у магазинах і пофарбовані у триколор речі, що свідчили про наміри встановити цілковитий окупаційний режим. Назавжди не вийшло, і вже у листопаді Комаров прямує до деокупованого Херсона, який був під контролем російського війська близько восьми місяців. У котрий раз журналіст демонструє небезпеку своєї професії: через дві години після прес-конференції президента він потрапив під ворожий обстріл і був змушений шукати укриття.

Дмитро чудово розумів, що війна не закінчиться за декілька місяців. «І я вирішив, що мій обов’язок – не тільки фільмувати події військового часу, а ще й зробити все від мене залежне, щоб подарувати українцям хоча б трохи позитиву та цікавостей в цей найскладніший час». Так журналіст із командою «Світу навиворіт» знову стає до роботи та готує до випуску колумбійський сезон програми, який подіяв на українців наче заспокійливе та підбадьорив їх у тяжкі часи.

До роковин повномасштабного вторгнення Дмитро Комаров підготував телепроєкт  «Рік», який являє собою авторський погляд на війну з тих ракурсів, які не показують у новинах. Головні герої його програми – як прості українці, так і високопосадові особи, чиїми руками та розумом твориться майбутня перемога. Журналістові дозволили показати помешкання президента, засекречений Центр бойового управління, склади боєприпасів, отриманих від західних партнерів, та щемливі відео обміну військовополоненими. У його доробку унікальні, ексклюзивні інтерв’ю з керманичем країни Володимиром Зеленським, головою розвідки Кирилом Будановим, міністром оборони Олексієм Резніковим і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

 Дмитро Комаров у кабінеті Кирила Буданова

Фільм розбитий на дві частини та перекладений чотирма мовами задля ширшого охоплення аудиторії. «Не секрет, що люди, які живуть в інших країнах та не бачать війну щодня, вже не відчувають того, що було у лютому 2022. Це так званий синдром втомленості війною. Передивившись проєкт «РІК», глядач за короткий час зможе знову повернути ці відчуття. Побачити правду та відчути те, що відбувається в Україні. Що це жорстока війна без правил з боку рф», – коментує Комаров.

Дмитро анонсував вихід нової проєкту восени. Залишається сподіватися, що він буде присвячений перемозі над російськими загарбниками.

фото з ресурсів: tsn.ua, wikipedia.org, apostrophe.ua, rbc.ua, facebook.com

 

Радимо прочитати:

Цікава географія / Упоряд. С.В. Тишковець.– Київ: Кобза, 2004.– 399 с.– (Світ навколо нас).
Олендій Л. Італія під мікроскопом: збірка оповідань.– Київ: КМ-БУКС, 2017.– 221 с.– (Відкрий світ).
Смаль Ю. Китайський щоденник української мами: збірка оповідань.– Київ: КМ-БУКС, 2016.– 223 с.– (Відкрий світ).
Гончарова-Ямборова В. Моя Чехія, моя Словаччина: збірка оповідань.– Київ: КМ-БУКС, 2017.– 235 с. : іл.– (Відкрий світ).
Ящук-Коде О. Париж і Лондон – столиці мого життя: збірка оповідань.– Київ: КМ-БУКС, 2017.– 254 с.– (Відкрий світ).
Ів Г. Японські історії: збірка оповідань.– Київ: КМ-БУКС, 2016.– 188 с.– (Відкрий світ).

Радимо переглянути:

Світ навиворіт // https://m.youtube.com/channel/UCbM5f7K1MCroCjCFSzumUIg

 

Ліліана Хандрига
за матеріалами інтернет-ресурсів

Опубліковано: Травень 2023