Українці в світі. Квітка Цісик: унікальна співачка США й України

фото. Квітка Цісик у студії // https://komora.com/blog/
kvitka_cisik_-_amerikanska_spivachka_ukrainskogo_pohodzhennya/


Квітка (Квітослава-Орися) Володимирівна Цісик (англомовне ім'я – Кейсі (Kacey) утворене від ініціалів ім’я та прізвища – К.С.; 04.04.1953–29.03.1998), американська оперна і блюзова співачка (сопрано) українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень.

Дівчинка з творчої родини, обдарована, працьовита, Квітка стала відомою у США, затребуваною співачкою, виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні (у рекламі), співала в Гентській опері (Бельгія). Та і на чужині, що стала батьківщиною, Квітка Цісик залишилась відданою своєму українському корінню, а її спів живе і досі та приносить у світ тихе світло. Дивовижний голос, дивовижне вміння несе силу і красу легко і радісно.

Майбутня співачка народилась у Нью-Йорку в інтелігентній родині зі Львова. Батько Квітки – Володимир Олександрович Цісик (20.09.1913–07.02.1971), український і американський скрипаль-віртуоз, музичний діяч і педагог, концертмейстер Львівської опери, професор музики в Галичині, а згодом і у США. Родина В. Цісика походила з с. Різдвяни, що за 35 кілометрів від Тернополя, а згодом переїхала до с. Ліски Коломийського району (нині – район Івано-Франківщини). Мати – Іванна-Ася Цісик (в дівоцтві – Кандяк-Лев; (08.07.1923–1994), представниця відомого львівського роду архітекторів Нагірних. Дідусь Іванни – відомий галицький архітектор і суспільно-громадський діяч Василь Нагірний, а його донька Софія, матір Іванни, – здібна математикиня та педагогиня, котра довгий час працювала зі своїм чоловіком – професором Василем Левом, вітчимом Іванни – вченим, мовознавцем, істориком літератури та письменником – на ниві шкільництва у Львові й у США.

У 1944 р. Володимир Цісик разом із частиною трупи Львівської опери потрапив до табору переміщених осіб у німецькому місті Байройт. В еміграції він зустрів майбутню дружину Іванну і у 1944 р. вони одружилися. У 1949 р. родина Цісиків емігрувала до США. 

Наприкінці 1949 р. Володимир Цісик відкрив у Нью-Йорку приватну школу скрипкової гри, в 1952 р. став співзасновником Українського Музичного Інституту (УМІ) у Нью-Йорку, якому віддав більше 15 років своєї праці вчителем і директором. У 1955 р. родина отримала громадянство США. 

У родині Цісиків були дві доньки. З дитинства батьки навчали Квітку та її старшу сестру Марію грі на скрипці та фортепіано. Марія Цісик (1945–2003) стала відомою піаністкою, була директоркою консерваторії у Сан-Франциско.

Юна Квітка з батьком // https://ukrainianpeople.us/%D0%BA%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%96%D1%81%D0%B8%D0%BA/ Сім’я Цісиків. Сестра Марія, тато Володимир, мама Іванна та Квітка зі скрипкою // https://ukrainianpeople.us/%D0%BA%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%96%D1%81%D0%B8%D0%BA/

У чотири роки Квітка почала опановувати скрипку за допомогою батька та сценічне мистецтво в балетній школі відомої балерини Роми Прийми-Богачевської. На балетній сцені вона виступила в постановках «Попелюшка» (1967), взяла участь у балетній сцені опери «Анна Ярославна» в Карнегі-Хол (1969). 

Квітка навчалася в американській стандартній школі, а по суботах відвідувала «Школу українознавства». Була пластункою – їздила у табори в гори, де вивчала українські пісні, звичаї й обряди. Належала до 30-го куреня імені Софії Галечко, яка організувала ансамбль «Соловейки», що став популярним і постійно брав участь у різних святкових дійствах української громади. Зокрема їм випала честь вітати кардинала Йосифа Сліпого під час його візиту до Нью-Йорка.

Пластовий ансамбль «Соловейки» виступає під час 20-ліття Нью-Йоркського Пласту. Квітка сидить крайня праворуч, 1969 р. // https://ukrainianpeople.us/%D0%BA%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%96%D1%81%D0%B8%D0%BA/

Співачка закінчила Вищу школу музики і мистецтва у Нью-Йорку, протягом року навчалася в Харпер-коледжі – складовій частині Університету штату Нью-Йорк у Бінгемтоні, згодом – в нью-йоркській Школі музики Маннеса по класу скрипки. 

У середині 1970-х рр., заробляючи на життя після смерті батька, Квітка почала виступати в клубах Нью-Йорка, працювала ді-джеєм на радіостанції, увійшла у світ реклами на телебаченні та радіо, де на неї чекала справжня американська слава. Співачка працювала над записом саундтреків до художніх фільмів і брала в них участь як акторка.

Перша платівка, де можна почути голос Квітки, – «Ivanku» («Іванку та інші улюблені пісні молодих українців»; Ivanku and other favorite songs of young ukrainians, 1970) – збірка українських народних і популярних пісень записана оркестром і співаками Ірени Біскуп за участю К. Цісик і Валдіміра (Володимира Старосольського). 

Пісня «Ти світло мого життя» (You Light Up My Life), виконана Цісик для однойменного фільму, отримала в 1978 р. «Оскар» і «Золотий глобус». 

Пам’ятаючи своє коріння, від матері Квітка вивчила українську мову, завжди цікавилася українською культурою. Вже знаменитою співачкою, власним коштом (200 000 дол.), Квітка Цісик записала два альбоми українських пісень – «Kvitka – Songs of Ukraine/Пісні з України» (1980) та «Kvitka – Two Colors» (1989). До запису співачка залучила 40 найкращих нью-йоркських музикантів. 

Альбом «Kvitka – Songs of Ukraine/Пісні з України» https://www.youtube.com/watch?v=yXyxMQK7Li4Альбом «Kvitka – Two Colors» («Два кольори» // https://www.youtube.com/watch?v=lRDBS8e9tsU

Альбом «Kvitka – Songs of Ukraine/Пісні з України» (1980) має присвяту: «Володимирові Цісику, скрипалеві-віртуозу, моєму незабутньому батькові присвячую цю збірку пісень». Альбом складається з 16 композицій, загальний час звучання – 36:51. Усі вокальні партії виконані Квіткою Цісик. Альбом мав номінацію премії «Греммі» в категорії «Найкращий альбом сучасної народної музики».

Альбом «Kvitka – Two Colors» («Два кольори», 1989) складався з 15 пісень, загальний час звучання – 51:27. До альбому Квітка зробила напис: «Присвячую поривам нескореного українського духа і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану»; «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу». Усі вокальні партії виконані Квіткою Цісик та записані наживо з групою музикантів. 

Записи пісень американської співачки українського походження з’явилися в Україні ще наприкінці 1980-х рр. на підпільних платівках, а згодом ці альбоми підпільно поширилися і стали популярними. Третій український альбом Квітки Цісик мав бути присвячений колисковим пісням, але через хворобу співачка не встигла його записати. 

Квітка Цісик – унікальна співачка. Вона мала рідкісне колоратурне сопрано. За оцінками музикознавців, її голос мав неймовірний вокальний тембр, в якому виділявся особливий, дзвінковий обертон, властивий тільки сопрановій колоратурі. Рідкісний вокальний тембр Цісик містив у собі очевидні скрипкові тони. До того ж, вона вміла співати так званим «білим голосом» – своєрідною манерою жіночого фольклорного співу, яку можна почути в карпатських селах. В альбомі «Пісні України» є кілька пісень, заспіваних «білим голосом». 

З початку 1980-х р. Квітка стала однією з найдорожчих і популярних виконавиць джинглів (спеціальний фірмовий звуковий сигнал) у США – рекламних мотивів для радіо та телебачення. Її голос звучав у рекламних компаніях корпорації ABC, NBC, CBS, Burger King, McDonald's, American Airlines та Delta Air Lines, Coca-Cola, Pepsi-Cola та інших. Протягом 16 років, до кінця життя, вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд», окрім гонорарів, дарував їй кожну нову марку автомобіля. Ця ж компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 млрд. разів, тобто у кілька разів більше, ніж все населення Землі.

Співачка працювала і допомагала багатьом відомим американським музикантам і продюсерам. Співала на бек-вокалі у Вітні Г’юстон і Майкла Джексона. Також її запрошували для участі в записах своїх альбомів відомі співаки – М. Болтон, Б. Джеймс, Л. Ронстад, Р. Флек.

У 1983 р. Квітка Цісик відвідала Україну – разом із мамою вона приїхала до Львова як звичайна туристка. Вчергове приїхати на рідну землю планувала після здобуття Україною незалежності. Співачка мріяла організувати в Україні концерт, але цій мрії так і не судилося збутися.

У Квітки Цісик було все: слава, достаток, улюблена робота, кохані чоловіки – вона двічі була у шлюбі: першим її чоловіком був композитор-аранжувальник Джек Кортнер, другим – інженер звукозапису Едвард Ракович, якому Квітка подарувала сина Едварда-Володимира.

З червоними маками // https://zn.ua/ukr/personalities/cisik-dvokolirna-kvitka-307015_.htmlВона була не лише талановитою співачкою, але й художницею. Наприклад, власноруч розмалювала свої рукавички, зобразивши на них улюблені квіти та свою мрію – птаха, який літає над Україною. Обожнювала прості польові квіти: маки, волошки, ромашки. На одному з дисків навіть сфотографована з букетом червоних маків. Ще одним великим захопленням співачки були тварини, особливо коні. Вона була вправною вершницею та мала власного коня на прізвисько Меркурій.

Життя чудової співачки і гарної людини перервала смертельна хвороба. Після тривалої боротьби з раком 29 березня 1998 р., не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка відійшла у вічність. Під час прощання з нею над цвинтарем линули її «Журавлі» – остання пісня, записана Квіткою на слова Богдана Лепкого.

У пам’ять про Квітку в США засновано фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School, а в пам’ять про її сестру Марію – фонд «Адже життя прекрасне», що акумулює кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.

1–3 квітня 2011 р. у Львівській філармонії відбувся Міжнародний конкурс українського романсу імені Квітки Цісик. Перемогу у конкурсі здобула львів'янка, нині знана співачка Оксана Муха. 

У Львові на будинку по вул. Глибокій, 8, де жили батьки Квітки Цісик, відкрито меморіальну дошку. У приміщенні Львівської середньої школи № 54, що на вулиці Квітки Цісик, є музей співачки. 

 

 

Радимо прочитати:

Горак Р. Журавлі відлетіли...: есеї про Квітку Цісик та її рід.– Львів: Апріорі, 2018.– 395 с.: іл., фот.
Коляда І.А. Квітка Цісик / І.А. Коляда, Ю.І. Коляда, П.В. Юрчишин.– Харків: Фоліо, 2019.– 121 с.– (Знамениті українці).– Бібліогр.: с. 119–120.
***
Самійленко Л. Квітка Цісик. Вічний голос срібно-сивої ностальгії... // Музика.– 2017.– № 6.– С. 45–46: фот. кольор.
***
Квітка Цісик: [Електронний ресурс] // Режим доступу: https://ukrainianpeople.us/%D0%BA%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%96%D1%81%D0%B8%D0%BA/
Родина Цісиків: [Електронний ресурс] // Режим доступу:  https://localhistory.org.ua/texts/statti/ukrayinski-koreni-amerikanskoyi-kvitki/

Радимо прослухати:


 
  
 


 

 

Віра Піскун
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Квiтень 2023