Владислав Городецький – «київський Гауді»

фото. Фрагмент портрета В. Городецького // https://faces.hrest.info/2016/11/
vladislav-vladislavovich-gorodetskiy-1863-1930-vidatniy-kiyivskiy-arhitektor/

 

Славетний український архітектор Владислав Городецький (Лєшек Дезидерій Владислав) за походженням поляк, але більшу половину свого життя прожив в Україні.

Народився 4 червня 1863 року на Вінниччині. Освіту юнак здобув в реальному училищі в Одесі, а потім навчався в Петербурзі в академії мистецтв. У 1890 році він переїхав до Києва, де прожив більше тридцяти років і любив його всією душею. Це місто стало для нього містом зіркового злету, а його унікальні проєкти прикрашають столицю і до сьогодні та вважаються архітектурними перлинами. Творчий діапазон майстра дуже широкий – готелі, палаци, промислові та культові споруди, маєтки та прибуткові будинки.

Найбільш відомі проєкти Владислава Городецького, в яких він брав участь, – це створення Национального художнього музею на вулиці Грушевського, римо-католицький костьол святого Миколая у готичному стилі. На замовлення київського тютюнового короля С. Когана архітектор збудував кенасу-молільню для громади караїмів, побудовану в мавританському стилі.

Та одним із визначних творінь Владислава Городецького є його «будинок з химерами» – злет неймовірної фантазії автора, який  став шедевром міської архітектури того часу. Всю ексцентричність і оригінальність своєї особистості втілив архітектор у цьому будинку, і він вражає всіх, хто його бачив. Це – будинок-казка, збудований в стилі модерн, фасад якого прикрашають різноманітні зображення звірів. На стінах будинку можна побачити голови носорогів, жирафів, антилоп, левів, крокодилів... Пишно вирішені і внутрішні інтер’єри. «Будинок з химерами» Городецький збудував для своєї родини у 1903 році. Родина займала один поверх, а інші здавала в оренду. Ціна була високою, але охочих було достатньо. У цьому будинку були власні винні погреби, пральні, навіть пара корів, щоб мешканці щодня могли пити свіже молоко.

Кенаса в мавританському стилі // https://zn.ua/img/forall/u/0/-1/users/May2019/230610.jpg«Будинок з химерами» у Києві. Фото І. Голуб. 2007

Восени 1911 року Городецький вирушив полювати до Африки. Занадто великі витрати на сафарі поставили його в скрутне матеріальне становище і влітку 1912 року він вимушений був закласти дім, а викупити його вже не зміг. Наступного року дім перейшов у власність іншої людини.

Цей будинок викликає захват і здивування і в наш час. Викликає різні емоції – від захоплення до критики, але байдужим не залишає нікого. 

«Будинок з химерами». Боковий вид. Фото І. Голуб. 2007

 

Наприклад,  Максим Рильський писав про «дім з химерами»:

Очима дивимося звиклими 
На цей будинок-дивогляд,
Де поруч з пазурями й іклами
Рухливих птиць недвижний ряд,

Де павіани між газелями,
Між ібісів – гіпопотам,
про обвітрені пустелі ми,
Про джунглі згадуємо там.

За стиль нітрошечки не дбаючи,
В спортсменськім запалі своїм,
Стрілець левів, убивця заячий,
Пан Городецький ставив дім.

Городецького називають «київський Гауді» і вважають одним із найцікавіших архітекторів ХХ століття. Він постійно шукав щось нове, не боявся експериментувати і не зупинявся перед труднощами, своїми геніальними творіннями увійшовши до історії світової архітектури.

Владислав Городецький присвятив своє життя не лише архітектурі. Він мав багато інших захоплень: виконував найтонші ювелірні вироби, розробляв різні моделів взуття та одягу, малював, ліпив, гравіював.

Ще одним пристрасним захопленням Городецького були подорожі та полювання. Архітектор їздив на полювання в різні куточки світу: на Алтай, в Західний Сибір, у Середню Азію, Африку, до Індії. Він привозив трофеї для київських музеїв. Був членом мисливських товариств Франції й Англії. Після експедиції до Африки написав книгу «Щоденник мисливця. У нетрях Африки». У книзі можна побачити безліч фотографій та ілюстрацій, які зробив сам автор.

Скульптура-пам’ятник В. Городецькому у Києві // https://uinp.gov.ua/storage/app/public/uploads/2020-06-04/07/BOp1591246537AkS.jpeg

Городецький – це людина-свято, він дозволяв розкіш бути собою, любив вишуканий одяг, бездоганні паризькі костюми. Справжній франт, романтик і любитель епатажу. Він був неабияким екстравагантним паном, часто з’являючись на вулицях Києва на власному авто з мавпочкою на плечі. В Києві його знали і любили.

Революційні події змусили Городецького емігрувати, він виїхав до Польщі, де продовжив працювати. Тут він реставрував палац князів Вишневецьких, збудував критий ринок та інші комунальні об’єкти.

А в 1928 році архітектор у віці 65 років вирушив до Ірану, де за його проєктами було збудовано палац для шаха, залізничний вокзал, театр, готель тощо…

Владислав Владиславович Городецький помер 3 січня 1930 року і похований у Тегерані на католицькому кладовищі.

«Владислав Городецький прожив красиве і майже безжурне життя, а творчість його – це прекрасна пісня, і найкращі слова в цій пісні проспівані зодчим саме у Києві, котрий він любив понад усе», – так сказав про відомого архітектора дослідник його творчості Дмитро Малаков. 


 

Радимо прочитати:

Ільченко О. Місто з химерами: роман.– Київ: Комора, 2019.– 264 с. 
Малаков Д.В. Архітектор Городецький. Архівні розвідки.– 2-ге вид., розшир. і доп.– Київ: Кий, 2013.– 464 с.
Малаков Д.В. Городецький. Виклик будівничого: фотоальбом.– Київ: Грані-Т, 2008. – 176 с.
Малаков Д.В. 13 київських зустрічей з Городецьким: путівник.– Київ: Грані-Т, 2011.– 64 с.
Рибаков М.О. Вулиця архітектора Городецького: історико-краєзнавчі нариси.– Київ: Фенікс, 2007.– 224 с.

Радимо переглянути:

  
 

 

Ніна Ясиницька
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Квiтень 2023