Український одіс – кращий друг людини

Одіс – перша офіційно визнана в Україні національна порода собак. Породи собак є національним надбанням і вважаються досягненням кінології тих країн, у яких вони були сформовані.

Понад 40 років тому група кінологів із Одеси розпочала проєкт із розведення нової породи собак. Протягом двадцяти років фахівці приділяли увагу формуванню конкретних властивостей як зовнішності, так і характеру у цих нових чотирилапих. У результаті схрещування декількох порід через два десятиліття було досягнуто мети, і тепер в Одесі існують собаки породи одіс.

Одіс, як зменшене відображення української вівчарки, являє компактного та легкого у догляді песика, котрий ідеально годиться для утримання в квартирі. Назва породи віддзеркалює місто її походження – Одесу, і включає в себе основну мету селекціонерів: одіс – це скорочення від «Одеський домашній ідеальний собака». Ірина Бахарева, одеситка, стала творцем цієї породи, використовуючи в своїй селекції жорсткошерстого фокстер'єра, карликового сріблястого пуделя та мальтійську болонку. Майже двадцять років тривав процес схрещування, і в 1999 році народилися цуценята, які виявились ідеальними представниками породи. Одне з них, дівчинку Франшику, визнали еталоном цієї породи. Саме вона стала родоначальницею всіх майбутніх  поколінь одісів.

Кінологи з Німеччини, США й Ізраїлю висловили бажання придбати щенят.

Одіс є декоративним собакою-компаньйоном із відмінним здоров'ям та міцною нервовою системою. Він має дружелюбний характер і легко ладнає як з людьми, так і з іншими тваринами, не потребує складного догляду. Одіси соціально активні собачки і вимагають від свого власника багато часу для спілкування. Мають сангвінічний темперамент, їх легко навчати, вони фізично стійкі та полюбляють тривалі прогулянки.

Перший Чемпіонат одісів відбувся в Одесі у 2004 році. У листопаді 2008 року Кінологічна спілка України прийняла рішення стосовно затвердження стандарту породи та права видачі родоводів.

Уже у 2009 році сім одісів стали чемпіонами України. 

У жовтні 2014 року вперше два представники породи отримали звання Чемпіонів Європи на Євро Дог Шоу в чеському місті Брно. Перша монопородна виставка відбулася у вересні 2016 року в межах національної виставки «Одеська Осінь».

9 листопада святкують День Одіса, визначний тим, що саме в цей день був затверджений перший стандарт породи.

Історія еволюції породи включає в себе ряд заходів у галузі зоотехніки, в яких брали участь багато фахівців-кінологів. Головні з цих експертів продовжують працювати над розвитком породи й донині. Ці, віддані своїй меті люди, створили Національний клуб одісів, до якого приєднуються не лише прихильники породи в Україні, а й власники цих собак у інших країнах. Українська порода здобуває все більше популярності серед тих, хто любить тварин, не лише в нашій країни, а й за її межами.

 

Одіси легко піддаються дресируванню. Це дуже енергійні собаки, тому вони з радістю займаються такими видами спорту як аджиліті, обідієнс і фрістайл. Їм дуже подобаються діти, і вони ніколи не виявлять агресії до них, якщо діти не будуть ображати собаку.

Малі розміри, легкість у догляді, вірність, дружелюбність, вміння піддаватися дресурі, грайливість та при цьому внутрішня тактовність, роблять цю породу популярною серед тих, хто живе у ритмі сучасного міста.



 

Ольга Міхутова
за інтернет-джерелами
Фото з відкритих джерел Інтернету

Опубліковано: Грудень 2023